Úterý 3. února 1998

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslancovi Matulkovi a uděluji slovo panu poslanci Štraitovi. Připraví se pan poslanec Mach.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vyřadit z programu jednání 20. schůze stávající body 26 a 27 - jsou to zákony o zdravotní péči a veřejném zdravotním pojištění. Oprávněně se domnívám, že tato vláda nemá mandát předkládat tak závažné předlohy, které doslova na desítky let dopředu ovlivní život občanů.

Vládní návrhy přenášejí část nákladů na pacienty a významně tak zpochybňují Listinu lidských práv, článek 31, o bezplatné a dostupné zdravotní péči. Za rozhodující důvod však v této etapě považuji, že vláda překračuje své schválené vládní prohlášení.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Štraitovi a uděluji slovo panu poslanci Machovi. Připraví se paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslanec Karel Mach: Vážený pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout sněmovně, aby byl přeřazen na příští schůzi poslanecké sněmovny bod č. 7.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Což v podstatě, pane poslanče, znamená, vyřadit z programu. Tak jsme se dohodli, diskutujeme pouze o programu této schůze. Souhlasíte s touto úpravou vašeho stanoviska? (Posl. Mach: Ano). Souhlasíte, děkuji.

Nyní má slovo paní poslankyně Rujbrová, připraví se pan poslanec Vymětal.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že ústavně právní výbor dosud neprojednal tisk č. 268, jehož lhůta k projednání uplynula koncem prosince, a přesto, že byla vyvinuta snaha, aby k projednání tohoto tisku došlo v průběhu této schůze, domnívám se, že výbor by měl mít dostatek času, aby se tímto návrhem zabýval. Proto navrhuji stažení bodu 15 z programu této schůze a současně žádám o prodloužení lhůty k projednání ve výboru o 60 dnů.

Můj druhý návrh se týká návrhu skupiny poslanců na zřízení vyšetřovací komise pro prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, v souvislosti s tzv. kauzou Olomouc. V souladu s § 48 jednacího řádu byly splněny podmínky pro to, aby projednání otázky ustanovení této komise bylo zařazeno na program této schůze.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, paní poslankyně, prosím diskutující poslance, aby se místo diskuse věnovali svým povinnostem, aby naslouchali paní poslankyni a poté věděli, o čem budou hlasovat. Paní poslankyně, prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji pane předsedo. Navrhuji tedy, aby návrh skupiny poslanců na zřízení této vyšetřovací komise byl zařazen za stávající bod 25 programu za předpokladu, že by došlo později k přijetí návrhu usnesení o zřízení vyšetřovací komise. Dále se domnívám, že by bylo vhodné zařadit do bloku voleb, tedy za stávající bod 75, nový bod - návrh na volbu členů vyšetřovací komise.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Paní poslankyně, setrvejte ještě laskavě za řečništěm. Chtěl bych vám navrhnout, abyste v této fázi stáhla svůj návrh na prodloužení lhůty u bodu 15, a to z toho důvodu, že v programu našeho jednání je samostatný bod "prodloužení lhůt", a abyste tento návrh uplatnila v rámci tohoto, zatím podle pozvánky prvního bodu našeho pořadu. Pokud s tím, samozřejmě, souhlasíte. A za druhé jste neuvedla přesně návrh vyšetřovací komise. Mám tomu rozumět, že se jedná o vyšetřovací komisi v kauze Olomouc, nebo si to přejete specifikovat poněkud podrobněji?

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pokud se týče vašeho prvního návrhu, stahuji svůj návrh.

Pokud jde o druhou poznámku, jde o písemný návrh, který byl předložen všem poslancům a který je označen jako návrh skupiny poslanců na zřízení vyšetřovací komise pro prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Zde jsou splněny podmínky § 48 jednacího řádu pro to, aby se sněmovna tímto bodem zabývala, a já pouze navrhuji, na kterém místě by se tak mělo stát, což podle mého návrhu je za stávajícím bodem 25 programu. A pokud by došlo ke zřízení této komise, už s ohledem na časový horizont, kdy by se znovu tímto případem měla sněmovna zabývat, domnívám se, že by bylo vhodné rozhodnout i o volbě členů této komise.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, to jsem si zaregistroval. Šlo mně jen o upřesnění názvu této komise. Děkuji za vaši informaci. Nyní uděluji slovo panu poslanci Vymětalovi, připraví se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vypustit z programu 20. schůze bod č. 72 - Dohoda o volném obchodu České republiky s Tureckou republikou, a to proto, že tato dohoda nebyla ve sněmovním tisku č. 363 vůbec předložena.

Jednací řád stanoví v § 108 odst. 1, že mezinárodní smlouva se předkládá alespoň v jednom autentickém znění a v českém překladu. V závěrečné větě českého překladu, který byl pouze předložen ve sněmovním tisku, a pokud odpovídá skutečné smlouvě, je uvedeno, že dohoda byla vyhotovena ve dvou původních zněních, každé v jazyce anglickém, přičemž obě znění mají stejnou platnost. Tedy dohoda, která je pouze v anglickém jazyce, předložena nebyla a z toho důvodu nebylo možné ji prostudovat a zaujmout k ní stanovisko. Proto navrhuji její vyřazení z programu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vymětalovi a uděluji slovo panu poslanci Exnerovi. Připraví se paní poslankyně Čelišová.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl zařazení následujících nových bodů:

Jako bod č. 112 návrh poslanců Václava Exnera a dalších na vydání ústavního zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, druhé čtení.

Jako bod 113 návrh poslanců Stanislava Grosse a Miloše Zemana na vydání ústavního zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, druhé čtení.

Jako bod 114 návrh poslanců Václava Exnera a dalších na vydání ústavního zákona na zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, sněmovní tisk č. 350, a stejný tisk i k bodu 112, třetí čtení.

Konečně jako poslední bod č. 115, sněmovní tisk č. 351 - návrh poslanců Stanislava Grosse a Miloše Zemana na vydání ústavního zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, třetí čtení.

Všechny tyto návrhy předkládám pro případ, že by se schůze Poslanecké sněmovny ještě konala po 23.2.1998, kdy bude splněna podmínka pro projednání těchto tisků. Chci v komentáři říci, že pokud bude vůle k projednání těchto návrhů ústavních zákonů, bude možné, případně po vyčerpání předchozích bodů, schůzi přerušit, právě do 24.2.1998, aby druhé a následně potom, po splnění zákonných podmínek, případně třetí čtení návrhů zákonů bylo možné projednat.

Pokud by páni předkladatelé sněmovního tisku č. 351, pan Stanislav Gross a Miloš Zeman, nesouhlasili s mým návrhem na zařazení jejich návrhu do programu této schůze, pokud projeví takové přání, případně svůj návrh stáhnu. Domnívám se však, že je třeba zajistit podmínky k tomu, aby tyto zákony, v případě, že bude dostatečná vůle, mohly být projednány v termínech, které by umožnily jejich aplikaci v časových termínech, které by zajistily jejich fungování tak, jak předpokládají a jak je i určitá shoda mezi poslaneckými stranami na případné konání předčasných voleb ještě v prvním pololetí r. 1998.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP