Středa 4. února 1998

(pokračuje Bartošková)

Ústavně právní výbor jednak doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh předlohy schválila, a za druhé potom doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala k tomuto návrhu jednu drobnou změnu. Změna se týká názvu zákona, a nově by tedy název zákona měl znít "zákon, kterým se zrušuje zákon č. 74/58 Sb., o trvalém usídlení kočujících osob, ve znění zákona č. 175/90 Sb.". To je usnesení ústavně právního výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Bartoškové. Otevírám obecnou rozpravu. (Námitky ze sálu.) Omlouvám se za chybu, která není chybou mojí, a prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Orgoníková jako zpravodaj ještě předtím, než zahájím obecnou rozpravu.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, petiční výbor projednal návrh poslanců Miroslava Grebeníčka a Zuzky Rujbrové na vydání zákona, kterým se zrušuje zákon č. 74/58 Sb., o trvalém usídlení kočujících osob, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 280. Po odůvodnění zástupcem poslanců předkladatelů, po zpravodajské zprávě a po rozpravě přijal toto usnesení:

Petiční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s návrhem poslanců na vydání zákona, kterým se zrušuje zákon č. 74/58 Sb., o trvalém usídlení kočujících osob, ve znění pozdějších předpisů.

Ve své zpravodajské zprávě v prvém čtení jsem podrobně hovořila o tom, že je nutné zrušit zákon o trvalém usídlení kočujících osob, ale že je zároveň nutné právo na kočovný způsob života legislativně upravit, zejména ve vztahu k evidenci obyvatelstva, která je vázána na trvalý pobyt občanů. Na základě toho jsem upozornila Poslaneckou sněmovnu, že ve druhém čtení navrhnu doprovodné usnesení tohoto znění:

 

Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby provedla celkovou analýzu problematiky kočovného způsobu života a do 30.6.1998 předložila komplexní legislativní řešení.

Vzhledem k tomu, že tato vláda má podle všech vyjádření při projednávání programového prohlášení časově omezený mandát, doprovodné usnesení nenavrhuji. Zároveň informuji Poslaneckou sněmovnu, že se petiční výbor konsenzuálně dohodl zabývat se touto problematikou ve spolupráci s ministerstvem vnitra ještě v tomto volebním období.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní zpravodajce poslankyni Orgoníkové. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec Krampera.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedající, dámy a pánové, návrh na zrušení zákona č. 74/58 Sb., o trvalém usídlení kočujících osob, je s ohledem na stávající společenskou krizi velmi potřebný. Přijetím zákona č. 74/58 Sb., o trvalém usídlení kočujících osob, byl přerušen dlouhodobý proces umožňující pohyb kočujících osob na území Československé republiky. Jak všichni víme, drtivou většinu těchto osob tvořili příslušníci cikánské národnostní menšiny a v dobách první Československé republiky bylo kočování cikánské menšiny zcela přirozené, zákonem dobře stanovené a ošetřené. Tento způsob Cikánům vyhovoval.

Do budoucna proto bude velmi prospěšné v souvislosti se zrušením zákona 74/58 Sb. přejít na všechny zákonné normy první Československé republiky, které kočování Cikánů a dalších osob velmi přesně stanovily a vymezily. Zvláště do budoucna vidím jako potřebné přijmout zákon o evidenci, registraci a kontrole těchto kočujících osob.

Zrušení zákona 74/58 je první základní krok k návratu zákonných úprav první Československé republiky. Bylo velkou chybou přijetí zákona, který tento způsob života zrušil. Komunisté v té době podcenili dlouhodobé následky přijetí takového zákona. Přerušena byla tak přirozená potřeba Cikánů přemísťovat se z místa na místo.

Návrh zrušení tohoto zákona přinese ale i své problémy vzhledem k tomu, že dnes je okruh kočujících osob rozšířen i o bezdomovce, squatery a jiné osoby potulkou se živící. Proto vzniká problém, kde a jak tyto osoby budou evidovány, jakým způsobem budou žádat a kde o vyplacení sociálních dávek, přídavků na děti či kde jim bude poskytována zdravotní péče, jakým způsobem budou tyto osoby uhrazovat např. výživné atd. Proto bude do budoucna nezbytné znovu obnovit zákon domovského práva a další potřebné a nezbytné legislativní úpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kramperovi. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Hlásí se pan kolega Výborný.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Není dovoleno v Poslanecké sněmovně oslovovat poslance jinak než prostřednictvím předsedajícího. Ale, pane poslanče, chcete-li registrovat a evidovat některé občany tohoto státu jen proto, že vy je nazýváte Cikány, tak jste rasista.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Jestliže nikdo, tuto rozpravu končím a otevírám podrobnou rozpravu, kterou si dovoluji uzavřít vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil. V tomto okamžiku se ptám zástupkyně navrhovatelů, zda si přeje vystoupit. (Ne.) Žádá o vyjádření paní zpravodajka? (Ne.)

Dámy a pánové, konstatuji, že jsme projednali tento bod a budeme se zabývat bodem 14 pořadu, což je

 

14.
Návrh poslanců Jiřího Karase a Milana Uhdeho na vydání zákona,
kterým se doplňuje zákon č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 291/ - druhé čtení

 

Jménem navrhovatelů má nyní pan kolega Jiří Karas možnost uvést tento návrh.

 

Poslanec Jiří Karas: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem v prvním čtení velice podrobně zdůvodnil návrh tohoto zákona, takže si dovolím jen stručně připomenout jeho ideu. Jedná se o doplnění rehabilitačního zákona ve smyslu rehabilitací členů vojenských báňských oddílů, to je předchůdců těch, kteří působili v pomocných technických praporech a kteří v nich působili bez vlastního souhlasu po dobu delší, než je 12 měsíců, po 25. únoru 1948. Pane předsedající, toť vše.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, návrh jsme v prvním čtení přikázali výboru pro obranu a bezpečnost k projednání. Usnesení jsme obdrželi jako tisk 291/2. Prosím nyní, aby se ujal slova zpravodaj výboru pan kolega Ivan Langer.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP