Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Ledvinka)

Zahájil jsem hlasování číslo 64.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 68 poslanců, proti 20 poslanců. Návrh byl přijat.

Ministr obchodu a průmyslu Karel Kühnl odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci Poldi Kladno. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 400. Otevírám rozpravu a prosím pana kolegu Exnera, aby měl chvilku strpení. Myslím, že počkáme na to, až se dostaví do sněmovny pan ministr Kühnl, jestli s tím souhlasíte.

Jako první se do rozpravy přihlásil pan kolega Exner. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře, informoval jsem vás, že nesouhlasím s vaší odpovědí na písemnou interpelaci, jak mně byla doručena. Nesouhlasím s celým přístupem vlády a - obecně vzato - České republiky k problematice spojené s privatizací Poldi Kladno. Myslím si, že bylo dosaženo výsledku, který význačně poškozuje Českou republiku jako celek, občany, kteří žijí v kladenském regionu, a přednostně zaměstnance bývalého podniku Poldi Kladno. Myslím si, že se o to výrazně zasloužilo i Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby takováto situace vznikla. Na základě toho nemohu ani souhlasit s přístupem, který v této věci zvolil současný ministr průmyslu a obchodu, když především konstatuje to, že veškeré snahy o pomoc státu při obnovení hutní výroby Poldi ztroskotaly. V této věci je to fakticky druhé přiznání tohoto stavu poté, co vlastně podobné konstatování provedl už předchozí ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Dlouhý na začátku roku 1996. Především ale nesouhlasím s tím, že účinný zásah státu nebyl možný, a fakticky s tím, co se prolíná celou odpovědí, že stát ani zasáhnout nechce a stát zasáhnout nemůže.

Musím konstatovat, že na otázku, co budete navrhovat a prosazovat ve vládě, jsem fakticky konkrétní odpověď nedostal a konstatujete, jestli dobře rozumím vaší odpovědi, že nic navrhovat nechcete a prosazovat nebudete, protože se domníváte, že účinný zásah státu není možný ani v současné době.

Protože jsem se konkrétně ptal, zda budete navrhovat kroky směřující k obnovení výrazného rozsahu hutní a navazující výroby, je potřeba konstatovat, že odpovídáte, že ne. Na otázku, co se vám podařilo v souvislosti s tím, že po svém nástupu do funkce v loňském roce jste se k této problematice vyjádřil tak, že se budete snažit, aby došlo ke změně určité situace, nakonec konstatujete jako jedinou konkrétní věc, že se podařilo při meziresortně koordinované akci zajistit vstup japonského podniku Showa s 250 novými pracovními místy do Kladna, což je bohužel velmi málo vzhledem k číslu lidí, kteří z Poldovky odešli, i těch, kteří jsou nezaměstnaní, a dokonce i těch, kteří dlouhodobě nenašli práci právě v důsledku státní politiky a průběhu privatizace Poldi Kladno.

Na druhé straně musím konstatovat, že z vaší odpovědi vyplývá, že se domníváte, že překonání vzniklé právní džungle v tomto případě patří jen soudům, že ostatní státní orgány, jak jsem to formuloval ve své otázce, mají jen přihlížet. Bohužel jste také ve své odpovědi ponechal stranou tu skutečnost, že problematika těch, kteří přišli o zaměstnání, z nichž zvláště těžká situace je pro občany starší než 50 let a ženy, je řešena jenom standardními postupy i v kladenském případě.

Beru samozřejmě na vědomí, že okres Kladno byl Ministerstvem pro místní rozvoj zařazen mezi strukturálně postižené regiony, a to, že konstatujete, že podpora v roce 1998 bude pravděpodobně celkově vyšší než v roce 1997, ale je potřeba - jak vám, vy to ale dobře víte, tak samozřejmě i občanům - připomenout, že právě tato podpora v roce 1997 byla v důsledku ekonomických balíčků výrazně krácena, a souhrnně z vaší odpovědi vyplývá, že se nějaké zvláštní podpory tomuto regionu, který v současné době už se stává charakteristickým a zmiňují se o něm jako o případu těžké situace i občané z ostatních částí České republiky, nedostane.

Polemizujete se mnou v otázce toho, že upozorňuji, že řada bývalých zaměstnanců Poldi Kladno stále doufá v obnovení výroby a nemůže uvěřit a smířit se se situací, že bychom v naší zemi připustili likvidaci výroby. Myslím, že je potřeba konstatovat, že nepřímo připouštíte tuto likvidaci výroby s odůvodněním, že vláda nemá prostředky ani kompetence, aby tuto situaci řešila. Myslím si, že takový stav je skutečně politováníhodný.

Chtěl bych připomenout, že jiné státy v obdobných situacích prostředky a kompetence pro své vlády našly. Uvedu např. případ firmy AEG v Německu v 70. a začátkem 80. let, kdy německá vláda pomohla zachránit tento koncern, který byl součástí páteře německého průmyslu. Analogicky si můžeme připomenout úsilí britské vlády o záchranu firmy Rolls Royce, když se tato firma dostala do vážných obtíží. Myslím si, že je naprosto srovnatelná pozice značky Poldi Kladno a firem případně spojených s touto značkou v České republice s tím, jaký význam pro tradice, sebevědomí, ale i průmysl Velké Británie má právě firma Rolls Royce.

U nás se zdá, že tyto prostředky nenacházíme a necháme firmu Poldi Kladno a hutní výrobu se 150letou tradicí a se značnou částí dlouhodobě osvědčených tradičních a unikátních výrobků padnout. Vláda se k této záležitosti zcela jednoznačně hlásí jako k politice, kterou vlastně dále bude dodržovat prostřednictvím vašeho vyjádření jako člena vlády.

Nakonec bych se chtěl ještě zmínit o té části odpovědi, kde mluvíte o počtech nezaměstnaných a o tom, co se pro tuto oblast dá udělat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP