Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Lux)

To znamená, že došlo především ve druhém pololetí k zásadní změně trendu agrárního obchodu. Jsem přesvědčen, že i v letošním roce bude tento trend pokračovat.

Na závěr chci říci, že Garanční fond vypsal programy, které podporují český agrární export, a tím vlastně plní jeden z klíčových bodů programového prohlášení nové české vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se pana poslance Zajíce, zda si přeje položit doplňující otázku. Není tomu tak.

Nyní zvu k mikrofonu pana poslance Josefa Krejsu, který byl vylosován jako šestý, aby přednesl interpelaci ve věci novely zákona 36/67 Sb., adresovanou ministryni spravedlnosti paní Vlastě Parkanové. Současně upozorňuji, že paní ministryně Parkanová je na jednání Poslanecké sněmovny omluvena.

 

Poslanec Josef Krejsa: Paní předsedající, dámy a pánové, děkuji za upozornění. Jelikož je moje interpelace ryze legislativního zaměření a novelu zákona 36/67 Sb. máme na programu 20. schůze Poslanecké sněmovny, stahuji svoji interpelaci a zakomponuji ji do rozpravy k tomuto bodu, neboť návrh novely bude předkládat právě nepřítomná paní ministryně Parkanová.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji pane poslanče. Nyní zvu k řečništi pana poslance Svatomíra Recmana, který byl vylosován jako sedmý, aby přednesl interpelaci ve věci zvýšení státních podpor bydlení a bytové výstavby adresovanou ministrovi pro místní rozvoj panu Janu Černému.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane ministře, shoduji se s občany v tom, že problém bydlení, problém bytové výstavby, je v dnešní době velikým problémem, narůstajícím problémem a řekl bych, že je tikající časovanou bombou.

V období do listopadu 1989, na rozdíl od všech polistopadových vlád, stát výrazným způsobem podporoval všechny formy bytové výstavby - státní, družstevní, podnikovou i do osobního vlastnictví. Do listopadu 1989 se ročně zahajovalo a dokončovalo v České republice od 50.000 do 97.000 bytů.

Po roce 1989 nastal výrazný pokles, přímo propad, výstavby. Úbytek bytového fondu ročně je odborníky odhadován na 30 až 40 tisíc bytů a za osm let se toto číslo vyšplhalo k 290 tisícům bytů. Přitom zahajování nebo dokončování bytů v současném období se pohybuje od minima 7400 po 22.000 bytů.

Srovnáme-li tyto dva údaje, vidíme, že úbytek bytů je dva- až čtyřikrát vyšší než současná bytová výstavba. Z toho jednoznačně vyplývá, že bytový fond České republiky se zmenšuje, místo aby rostl. V tom vidím výsledek přístupu minulých pravicových vlád. S tím samozřejmě ani jako poslanec, ani jako občan a třeba i budoucí stavebník nemohu souhlasit.

Chtěl bych se pana ministra zeptat, zda současná vláda počítá s výraznějšími formami nebo aktivitami podpory bydlení. Zde bych chtěl právě podtrhnout slůvko výraznějšími formami, aby se alespoň zastavil současný úbytek bytového fondu, nebo bude tato podpora státu i nadále ryze symbolickou, tak jako dodnes.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní uděluji slovo ministru pro místní rozvoj panu Janu Černému.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Paní předsedající, dámy a pánové, chci především říci, že každoročně se státní podpora bydlení zvyšuje. Vezmeme-li čísla, tak od roku 1996 se z 6 mld. 367 mil. zvedla na 12 mld. 745 mil. Kč a já doufám, že se zvyšujícím se výkonem české ekonomiky bude moci i na bydlení být uvolněno větší množství prostředků.

Nicméně současný stav, představující 0,75% hrubého domácího produktu, a při zahrnutí ostatních podpor více než 1 %, je jakousi politickou dohodou, která obráží možnosti a výkonnost ekonomiky a zahrnuje všechny oblasti veřejných výdajů.

Při podpoře bydlení se uplatňují obě formy - jak nájemní bydlení, tak bydlení vlastnické. V současné době vláda souhlasila se zvýšením státní podpory na hypotéky ze tří na čtyři procenta, a co je důležitější, s prodloužením doby, po kterou bude tuto bonifikaci k úrokovým sazbám poskytovat, z pěti na dvacet let. Samozřejmě v určité závislosti na event. poklesu či vzestupu úrokové míry.

Vedle toho existují programy, které byly nastartovány v minulých letech, jak programy podpory výstavby nájemních bytů, kde se poskytuje půjčka, dotace 320 tisíc pro obce a 50 tisíc pro zainvestované pozemky, existují programy na opravy vad panelových bytů (v uplynulém roce bylo na tyto opravy vydáno zhruba 240 mil. korun a bylo opraveno téměř 700 panelových domů se 14 tisíci byty).

Další formou je zlepšování stavu bytů, to znamená bezúročné půjčky, které jdou do modernizace a oprav bytů.

Současný problém však není způsoben jen malou nebo nedostatečnou podporou státu, ale zejména silně deformovaným trhem, černým trhem, s byty, který je pořád ještě pozůstatkem po minulém principu výpočtu nájemného.

Proto Ministerstvo pro místní rozvoj preferuje vyšší procento deregulací právě u nájemného, aby se nájemné stalo lepším nositelem informace pro investora, aby se další investoři přihlásili k možnostem investovat do - zejména nájemního - bydlení.

Vedle finančních podpor je velmi důležité zejména zabránit černému trhu s byty. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje novelu občanského zákoníku, která by měla některé současné nejvýraznější problémy vyřešit a měla by - pokud možno co nejvíce - zabránit zneužívání práv jak ze strany nájemců, tak ze strany nájemníků.

Dalším programem, který Ministerstvo pro místní rozvoj chystá, je věcný záměr zákona o neziskových bytových společenstvích, od kterého si Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje možnost sloučení jak státní podpory, tak soukromých prostředků a zlepšení dynamiky růstu bytů zejména v nájemní sféře.

Vedle toho dalším možným podpůrným mechanismem je vytvoření určitého garančního fondu bydlení, který by umožnil dalším způsobem přiblížit a zlepšit podnikatelské prostředí pro výstavbu nájemních, ale i vlastnických bytů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se pana poslance Recmana, zda si přeje položit doplňující otázku. Je tomu tak.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP