Pátek 6. února 1998

(pokračuje Sládek)

Předhodila abecední jmenný seznam, ze kterého se dá pro občana jen velmi těžko usuzovat, co vlastně to za lidi je. Ono koneckonců, jestliže chtěla německá strana takto postupovat a dát nám najevo, že nejsme rovnocenným partnerem, že s námi nehodlá zacházet jako s rovnocenným partnerem, ale že jsme jakýsi protektorát, že jsme jakási podřízená příhraniční oblast, tak koneckonců nemusela zveřejňovat žádný abecední seznam.

Zde nejsou důležitá skutečně ani tak jména, jako funkce.

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení, obecně známého jako landsmanšaft. Z jeho úst zazněly požadavky na právo na vlast, právo na návrat, právo na majetek.

Je zde jakýsi mladší poslanec, považovaný za korunního prince pana Neubauera a za budoucího šéfa landsmanšaftu.

Dalším členem je jakýsi bavorský zástupce hospodářské sféry, prý z bankovního sektoru. Víme sami nejlépe, že i sám Franz Neubauer byl dlouho činovníkem právě tohoto sektoru.

Je zde jakási patronka sudetských Němců v bavorské vládě, a přitom Bavorsko je obecně považováno za patrona sudetských Němců a je zároveň také radikálním zastáncem těch nejtvrdších požadavků vůči České republice.

Dámy a pánové, je zde jakýsi předseda Svazu vyhnanců atd. atd.

Snad lepší obhájce pro svoje zájmy si Německo a sudetští Němci nemohli vůbec přát, a nebýt ústupků české strany, které snad nejlépe vyjádřil právě zde ve sněmovně ministr zahraničních věcí - "nechme v klidu všechno, počkejme si, až jak to do budoucna dopadne". Dámy a pánové, tato slova se takřka v ničem neliší od vstřícnosti, kterou prokázala vláda Československé republiky vůči nastupující tisícileté říši. Ano, nechme je v klidu pracovat, počkejme si, až jak to bude vypadat za tři měsíce, za půl roku, ano, nechme klidně zprovoznit Terezín, uvidíme, co bude. (Potlesk poslanců klubu SPR-RSČ.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Po poslanci Sládkovi jsem se přihlásil do diskuse já, a proto prosím místopředsedu Kasala, aby na okamžik převzal řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hovořit bude předseda sněmovny Miloš Zeman.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si vás upozornit na jistý procedurální aspekt celého problému.

Rozprava k tomuto programovému bodu de facto již začala, třebaže je redukována počtem těch, kdo mají přednostní právo podle jednacího řádu. Když pak budeme hlasovat

o zařazení nebo nezařazení tohoto bodu, hlasujeme de facto nikoli o tom, zda připouštíme rozpravu, neboť ta již probíhá, ale o tom, zda si přejeme, nebo nepřejeme usnesení sněmovny, kterým sněmovna zaujme stanovisko k této problematice.

Slyšeli jsme zde velmi zajímavé vystoupení pana ministra Šedivého, který mimo jiné prohlásil, že v diskusním fóru mají být mladí, energičtí zástupci obou stran, usilující o řešení problémů směřujících do budoucnosti. Já velmi souhlasím s tímto stanoviskem, pouze si kladu otázku, zda pan Franz Neubauer je mladý a zda usiluje o řešení problémů budoucnosti. Nepochybuji o tom, že je energický.

Ale chtěl bych připomenout jednu základní věc. Nedomnívám se, že je šťastné, aby v tomto diskusním fóru byl kdokoli, kdo je obrácen výlučně do minulosti. Nedomnívám se, že je šťastné, aby v tomto diskusním fóru byl ten, kdo vášnivě nesouhlasí s Česko-německou deklarací, ať z té nebo oné strany. Konstatuji, že bych protestoval stejně razantně, kdyby v diskusním fóru byl např. kolega Sládek, jako protestuji proti tomu, že v diskusním fóru je Franz Neubauer. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců klubu ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi sněmovny Miloši Zemanovi, a protože nevidím žádnou zdviženou ruku, myslím, že je třeba přistoupit k hlasování o jednom procedurálním návrhu a pak popřípadě pokračovat podle toho, jak se sněmovna rozhodne.

 

(Předsednictví převzal předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, pokud si přeje ještě před hlasováním o procedurálním návrhu kolegy Kasala, tj. aby sněmovna umožnila před hlasováním vystoupit předsedovi zahraničního výboru, pokud tedy ještě před tímto hlasováním chce vystoupit pan ministr zahraničí, má samozřejmě přednostní právo. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády ČR Jaroslav Šedivý: Vážený pane předsedo, paní a pánové poslanci, já velice chápu znepokojení pana předsedy Zemana, chápu znepokojení celé řady našich občanů nad jedním, dvěma nebo třemi jmény v koordinační radě.

Ale jmenování koordinační rady bylo výlučnou záležitostí české a německé strany. Já bych hrozně rád věděl, jaký nástroj nebo jakou páku bych mohl použít k tomu, abych odvrátil pana ministra Kinkela, který je veden také svými určitými - řekněme - vnitrostranickými nebo vnitropolitickými důvody, jak bych jeho mohl odvrátit od toho, aby nejmenoval toho, koho jmenoval. On také šel cestou určitého kompromisu, nebo on také šel cestou určitého kompromisu.

Pro mne důležité bylo složení především fondu, protože fond je ten exekutivní orgán, ten výkonný orgán. Diskusní fórum je opravdu diskusní fórum, a ten Neubauer, který je postaven jako hráč, který bude hrát proti nám, to je v podstatě dramaturgický orgán.

Ale hlavně chci říci ještě jedno. Jmenování těchto dvou týmů bylo ve výlučné pravomoci - německý tým v pravomoci německého ministra zahraničí, český tým v pravomoci českého ministra zahraničí.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministrovi. Budeme nyní podle § 1 odst. 2 jednacího řádu hlasovat o procedurálním návrhu místopředsedy Kasala, tj. aby tato sněmovna svým hlasováním rozhodla, zda ještě před hlasováním o návrhu kolegy Grosse udělí slovo předsedovi zahraničního výboru.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 70.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji.

Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 70 nebyl tento návrh přijat, když ze 176 přítomných se 83 vyslovilo pro, 56 proti a 37 nehlasovalo.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP