Pátek 6. února 1998

(pokračuje Filip)

Nezbylo mi nic jiného v tomto nedemokratickém prostředí než to, co nemohli svobodně vyjádřit jiní, vyjádřit to za ně. Jinak bych mluvil mnohem kratší dobu. Ale, nezlobte se na mne, stalo se už zvykem v této Poslanecké sněmovně, že názory, svobodné názory svobodných občanů se tady minimálně nechtějí poslouchat, a to je možná víc znepokojivé než to, kdybychom o nich diskutovali a pak dospěli třeba ke stejnému závěru, který nám tady navrhl pan ministr zahraničí. Ale my jsme k němu nedospěli. Nám byl vnucen a parlament tak ztrácí svou vlastní suverenitu v parlamentní demokracii. Děkuji vám. (Potlesk)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu kolegu Filipovi, a protože jednací řád mně přikazuje udělit slovo každému předsedovi klubu, uděluji nyní slovo panu předsedovi Sládkovi. Pouze doufám, že se ještě před polednem dostaneme ke sněmovnímu tisku 333. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, je mojí povinností už poněkolikáté upozornit naše spoluobčany na to, aby velmi pečlivě sledovali názory, vystoupení a hlasování jednotlivých parlamentních politických stran, aby potom, až přistoupí k volebním urnám, mohli posuzovat tyto strany ne podle slibů, ale podle toho, jak dané sliby také naplňovaly.

Předčasné parlamentní volby, které se blíží, by měly být vyúčtováním toho, co současná vláda, současné vedení České republiky za peníze občanů České republiky pro ně také dobrého udělaly.

Dámy a pánové, byli jsme v uplynulých chvílích svědky toho, jak jsou pošlapávány principy demokracie v České republice, jak svévolně je omezována práce nejvyššího zákonodárného sboru, jakým způsobem je bráněno vyjadřovat názory, protestovat proti oficiální politice, případně ji kritizovat, ale nejenom to. Jakým způsobem je bráněno občanům, aby hájili své nejvlastnější národní zájmy.

Byli jsme tady svědky toho, že "politická strana", která nekandidovala v parlamentních volbách, tzn. nezapojila se do svobodné soutěže politických stran, neusilovala o důvěru občanů, nepředložila žádný program, jak tato "politická strana" díky krajně nedemokratickým poměrům v České republice může svévolně zasahovat do práce zákonodárného sboru. A nejenom do práce zákonodárného sboru, ale bohužel také do principů demokracie v naší zemi.

Dámy a pánové, "politická strana", která mj. je v podezření, že si dokonce kupuje volební preference, aby tak přilákala zájem občanů-voličů v předčasných parlamentních volbách, protože existuje jakási pověra mezi agenturami, které zpracovávají průzkumy veřejného mínění, že politická strana, která hned v prvním průzkumu nepřekročí pět procent, nemá v dalších volbách šanci.

Dámy a pánové, je typickou ukázkou toho, jak málo demokracie tady máme, právě to, že jakýkoli spolek, který se podivným způsobem dostal do parlamentu, nezákonným, nedemokratickým, jak podivný spolek, který se podivně, podivnými způsoby dostává do žebříčku popularity, jak tento spolek pošlapává principy demokracie pod jakýmsi pláštíkem toho, že prý bude dělat novou politiku, jinak, s otevřeným hledím, s čistým štítem.

Dámy a pánové, pokud se bude takto dělat politika, jak nám to "politická strana", která je neoprávněně zastoupena v parlamentu, předvádí, pokud se politika takto bude dělat, tak se nemůžeme než dostat stovky let zpátky.

Dámy a pánové, pan ministr zahraničních věcí zde hovořil o tom, že ve všech jednáních po podpisu, po schválení Česko-německé deklarace byla vlastně každá strana sólovým hráčem. Ona sestavovala návrhy, seznamy bez toho, že by nějak mohla ovlivňovat stranu druhou. Já o tom přesvědčen nejsem, protože jak jsem zde řekl v předchozím vystoupení, česká strana nebyla tak bezmocná, jak se nám tady snaží zástupce vlády namluvit.

I kdyby ale tomu tak bylo, i kdybychom přistoupili na argumentaci pana ministra zahraničních věcí, proč tedy česká vláda nereaguje dodatečně? Proč poté, co jí byl předhozen jakýsi podivný jmenný abecední seznam, a poté, co si mohla ověřit, co se za těmito jmény skrývá, proč poté nereagovala vláda České republiky třeba tím, že by odvolala české členy zmíněné a tolik diskutované rady? Proč nereagovala? Proč se neprojevila česká vláda jako suverén, jako suverénní vláda suverénní samostatné země?

Musím konstatovat, že, bohužel, tak jako mnohdy v minulosti, česká vláda právě pod heslem shovívavosti, trpělivosti, nedráždění německé strany ustupuje a zrazuje české zájmy, což může vést na základě našich historických zkušeností k jedné jediné věci - opětovné likvidaci nebo opětovnému pokusu o likvidaci našeho národa a naší země.

Dámy a pánové, to, co předvádí dnes německá strana, není nic jiného než pokus o revizi výsledků druhé světové války a znovupřerozdělení sféry vlivu. Je to pokus o pošlapání všech dohod, které byly v závěru druhé světové války uzavřeny protihitlerovskou koalicí, všech dohod, které měly za cíl jedno jediné - nepřipustit znovu možnost návratu před první světovou válku do období, které posléze znamenalo obrovské lidské i materiální ztráty a největší katastrofy v dějinách lidstva.

Vždyť cílem všech těchto dohod, úmluv bylo jediné: zabránit opakování tragických konfliktů.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP