Pátek 6. února 1998

(Schůze byla opět v 11.31 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, budeme pokračovat v našem jednání, prosím, abyste se dostavili do jednací síně. Ještě předtím, než budeme rozhodovat o procedurálním návrhu, který zazněl před přestávkou, požádal o slovo předseda sněmovny. Dámy a pánové, prosím o klid, prosím, abyste zaujali svá místa, slovo má předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, nechci dlouho zdržovat beztak rozsáhlou debatu, která probíhala před přestávkou. Dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem, které podpořil poslanecký klub sociální demokracie a které je i stanoviskem této strany. V situaci, kdy vetem dvou politických klubů nebylo možné, aby sněmovna přijala jakékoli usnesení v této záležitosti, je na jednotlivých politických klubech a na jednotlivých politických stranách, aby samy formulovaly svá vlastní stanoviska. Oznamuji vám proto, že Česká strana sociálně demokratická, byť jí to bylo nabídnuto, se při současném personálním obsazení koordinační rady diskusního fóra z německé strany odmítá práce této rady účastnit. Děkuji vám za pozornost.

(Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu předsedovi, hlásí se ještě někdo se stanoviskem klubu? Není tomu tak, budeme tedy pokračovat v jednání.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže kolegové a kolegyně, nyní bychom měli hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Sládka. Prosím, aby mě kontroloval, zda text jeho navrženého bodu přečtu správně. Pan poslanec Sládek navrhuje, aby jako nejbližší bod našeho jednání byl zařazen bod "Usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády ČR v česko-německých vztazích v souvislosti s Česko-německou deklarací". Táži se pana poslance Sládka, zda jsem ho interpretoval správně. Je tomu tak. Takže měli bychom nyní o tomto procedurálním návrhu hlasovat. Přeje si někdo přihlášení, odhlášení? Přeje. V tomto případě vás odhlašuji a prosím, abyste se laskavě znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Doufám, že mohu zahájit hlasování, což právě činím.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh byl přijat, když ze 178 přítomných se pro něj vyslovilo 93, proti bylo 78, 7 nehlasovalo.

(Potlesk v části sálu.)

Hlasování mělo pořadové číslo 71.

 

99.
Usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády ČR
v česko-německých vztazích v souvislosti s Česko-německou deklarací

 

Dříve než otevřu tento nově schválený bod a požádám navrhovatele, aby se jednak ujal úvodního slova a jednak poté zaujal místo u stolku zpravodajů a navrhovatelů, chci vám oznámit, že na naléhavé prosby řady mých kolegů, kterým jsem se rozhodl vyhovět, vyhlásím polední přestávku od 12.30 do 13.30 hodin středoevropského času. Prosím nyní kolegu Sládka, aby se jako navrhovatel tohoto bodu ujal slova.

Ostatní kolegy a kolegyně prosím o klid, zaujměte laskavě svá místa a nerušte naše jednání. Chtěl bych upozornit ve vší úctě kolegu Výborného, že používání mobilních telefonů je zakázáno sněmovním usnesením a platí to pro všechny poslance i pro vás, pane ministře. I zákonodárce musí dodržovat zákon nebo usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím kolegu Sládka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, přesto bych ještě rád posečkal. Musím totiž konstatovat, že občanům, kteří mají možnost tu a tam sledovat jednání Poslanecké sněmovny, se velmi nelíbí to, že poslanci, kteří jsou placeni na svoji funkci, v Poslanecké sněmovně nepobývají. Je to to stejné, jako kdyby jakýkoli jiný občan zaměstnaný u kterékoli firmy nechodil do práce, protože se mu prostě nelíbí někteří kolegové nebo proto, že nesouhlasí s jejich názory. Povinností poslanců, když nic jiného, tak je sedět ve sněmovně.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji a vyzývám diskutující poslance, aby buď_ usedli na svá místa, nebo alespoň v horším případě nás nerušili tím, že opustí zasedací místnost. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Děkuji. Pane předsedo, dámy a pánové, před rokem se projednávala v této sněmovně Česko-německá deklarace. Při tomto projednávání mnozí poslanci, a zdůrazňuji, zvláště poslanci Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa varovali před možnými negativními důsledky...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, prosím pana poslance Titze, aby se rovněž věnoval průběhu jednání.

 

Poslanec Miroslav Sládek: ...možnými negativními důsledky přijetí Česko-německé deklarace jako nevyváženého textu, textu, který straní Spolkové republice Německo a jejím nárokům, textu, který může mít velmi neblahé důsledky pro další vývoj v České republice.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP