Pátek 6. února 1998

(pokračuje Ransdorf)

Poslední poznámka na závěr se týká toho, jak do této záležitosti zasahuje hlava státu.

Já bych chtěl vyzvat ministra zahraničních věcí, aby nepodléhal jakýmkoli tlakům, aby se nedal manipulovat a aby stejně jako tato sněmovna byl velice citlivý na to, jestliže hlava státu činí jednostranná a ukvapená vyhlášení, pokud jde o zahraniční politiku této země. Domnívám se, že nelze tolerovat názory, jaké zazněly z Hradu v poslední době, tzn. výzvy na vstup do přímého jednání se sudetskými Němci nebo výzvy na zásah proti Bagdádu, protože to jsou věci, které hlavě státu nepřísluší. Jestliže někdo řekne, že čeští vojáci tam půjdou, prosím, jsme stále ještě v parlamentní demokracii, a ne v nějaké středoasijské republice, kdy o všem rozhoduje prezident, a zde o těchto záležitostech rozhoduje nejvyšší zákonodárný sbor. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji kolegovi Ransdorfovi, než dám slovo k technické poznámce kolegyni Vlastě Štěpové, mám pro vás rovněž jedno technické sdělení.

Jak mě informoval pan místopředseda Vlach, na žádost drtivé většiny poslaneckých klubů, tuším, že s výjimkou klubu ODA, jsem byl požádán, abych nevyhlašoval polední přestávku. Já této žádosti velké většiny sněmovny samozřejmě vyhovím, i když to pro mne, jako pro jediného z vás, bude znamenat, že budu bez oběda.

Nyní uděluji slovo k technické poznámce paní poslankyni Štěpové.

 

Poslankyně Vlasta Štěpová: Děkuji, pane předsedo. Skutečně jen drobnou technickou.

Z členů zahraničního výboru, krom pana kolegy Svobody, který se nějakým způsobem dozvěděl o svolání zahraničního výboru, všichni ostatní z nás to nevěděli. Já jsem tu seděla, vážení, do naprostého konce interpelací, možná proto, že jsem byla tady a připravovala si interpelaci, skutečně toto sdělení jsme nevěděli, už ve večerních hodinách jsem žádala pana předsedu o nové svolání výboru, k čemuž nedošlo. Jen pro úplnost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Takže zatím se s technickými nikdo nehlásí, takže slovo má kolega Filip, připraví se kolega Loukota.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, pane premiére, pane ministře, paní a pánové, dovolte mi, abych se ve svém vystoupení omezil jen na některé...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegové, prosím o klid. Jakmile jste se dozvěděli, že nebude polední přestávka, nápadně jste zhlasitěli. Prosím, pokračujeme v diskusi.

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Věc, které se chci dotknout jako první, je otázka složení Koordinační rady česko-německého diskusního fóra. Z mého vystoupení za prvé k tomuto bodu a ještě k jednomu bodu budou plynout určité návrhy na usnesení, které přednesu na závěr. Pravda je, že řadu argumentů použít nemusím. Byly tady použity již předtím.

Souhlasím s kolegou Ransdorfem, ale nakonec i s kolegou Prokopem, že kdybychom si tady nevyměňovali zbytečně ostrá vystoupení předsedů klubů a věcně diskutovali, pravděpodobně bychom dospěli rychleji k závěru.

Já bych se chtěl vyjádřit v této věci ke složení koordinační rady proto, že pan ministr Šedivý řekl zcela jednoznačně, že do tohoto bodu nevstupovala ani česká vláda vůči německé vládě, ani německá vláda vůči české vládě. Já myslím, že to je správné. Že je určitá parketa, kdy se dohadujeme na tom, jaký postup bude zvolen, abychom k věcné diskusi dospěli.

Problém je ale v tom, jestli se ta či ona strana uchýlí k takovému politickému kroku, který zřejmě vyvolá spor na straně druhé, a zřejmým způsobem odporuje duchu deklarace. To je, podle mého soudu, zásadní politický mantinel, který je třeba v mezinárodním jednání dodržovat. Ono by bylo potřeba dodržovat i jednání uvnitř států v jednání mezi politickými stranami, ale většinou si říkáme: Špinavé prádlo vypereme doma. Je tedy možné určitým způsobem hranici mírně překročit. Kdo ji přestoupí více než mírně, je samozřejmě sankcionován tím, že jeho názorům potom nebývá popřáno sluchu.

Rád bych se tedy chtěl vyjádřit k tomu, jakým způsobem je složena česká část koordinační rady, nikoli německá, protože to je věcí vlády. Vláda z takového kroku té strany, která je pro ni partnerem, musí vyvodit své důsledky právě pro to, co jsem tu říkal ve svém vystoupení v první části, protože chce být vládou suverénní.

K české části. Já jsem svým způsobem nenabyl dojmu, že vláda České republiky chce zodpovědně přistoupit k tomu, jakým způsobem se budou koordinovat témata ve věci česko-německého dialogu.

Kolega Ransdorf připomněl, jak rozsáhlý dialog existuje nejen s novými spolkovými státy, jak se říká státům bývalé NDR, ale i se státy bývalé Spolkové republiky Německo.

Podotýkám, že i osobně udržuji dobré kontakty s řadou institucí, které se zabývají, nebo resp. občanských organizací, které se zabývají lidskými právy. Komunikoval jsem nedávno na základě velké mezinárodní konference, kterou organizovali v Berlíně, s panem profesorem Richtrem. Dohadovali jsme se na tom, jakým způsobem probíhá jednání o zmíněných lidských právech, o jejich dodržování v jednotlivých zemích. A myslím si, že existuje i v řadách opozice, i v řadách neparlamentních stran řada odborníků, kteří mohou témata v Koordinační radě česko-německého diskusního fóra přednášet.

Proto mě zaráží, že je většina koordinační rady složena jakoby z nezávislých odborníků, a pokud je dodnes známo, tak v koordinační radě jsou zástupci jenom tří parlamentních stran. Čtvrtá parlamentní strana tam chybí, parlamentní strana třetí nejsilnější po volbách v roce 1996 - Komunistická strana Čech a Moravy - tam není, nevím, z jakého důvodu, stejně tam není ani republikánská strana.

Myslím si, že to není dobrý signál. Prostě to nevidím jako dobrý signál. Vidím to jako chybu naší zahraniční politiky. Jsem přesvědčen, že pokud tam měli být zástupci některých parlamentních stran, tak všech. Asi bychom se dohodli po diskusi s ministrem zahraničí nebo po diskusi v zahraničním výboru, koho tam vyslat. Zároveň by to umožňovalo, řekl bych, stejnorodou diskusi na půdě parlamentu o věcech, které rada česko-německého diskusního fóra přednáší, a která témata jsou tedy navržena pro skutečnou věcnou diskusi v parlamentech jednotlivých zemí. To se nestalo. Považuji to skutečně za hrubou chybu.

Pokud jde o stanovení koordinátora, dovolte mi můj osobní názor. Já s tím nesouhlasím. Nemyslím si, že by zde neexistoval poměrně výkonný člověk, schopný člověk, který by byl lepším koordinátorem než pan Pavel Tigrid. Myslím si, že i v rozhodování v senátních volbách bylo zřejmé, že pan Pavel Tigrid nemá zase až tak velkou podporu občanů České republiky, aby mohl na tak významném postu působit. Řekněme si, že v tom obvodu, kde on kandidoval, vyhrál pan senátor Benda, to je třeba respektovat, je to většinový způsob volby. A to znamená, že on má menší podporu té části české veřejnosti, než má zvolený senátor.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP