Úterý 10. února 1998

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Kolářovi. O slovo se hlásí pan předseda klubu ODA Karel Ledvinka. Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane předsedající, dámy a pánové, jménem čtyř poslaneckých klubů, tedy ODS, KDU-ČSL, ODA a Unie svobody, vznáším veto na zařazení bodu navrženého panem kolegou Exnerem.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan kolega Mašek má náhradní kartu číslo 16.

Dámy a pánové, pokud není dalších návrhů, rozhodneme o těch jednotlivých návrzích hlasováním. Prosím, abyste se zaregistrovali. Poté, co jsem vás na vaši žádost odhlásil, prosím tedy, abyste se zaregistrovali. O návrhu pana poslance Exnera bylo rozhodnuto předneseným vetem a prosím, aby navrhovatelé jednotlivých návrhů kontrolovali se mnou, zda správně interpretuji podstatu jejich návrhů.

Nejprve bychom rozhodli, nebude-li námitek, o návrhu pana kolegy Tlustého na zařazení bodu "Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny" s tím, že tento bod by byl zařazen před polední přestávku, jako poslední bod před čtvrteční polední přestávku.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 73. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 166 pro, nikdo proti.

Jako další zazněl návrh pana kolegy Holáně zařadit bod č. 58, který se týká sněmovního tisku 384, zítra jako první bod našeho jednání. Pan kolega Filip se hlásí.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, já se omlouvám, ale já jsem jenom zmínil, že nám v tom brání procedurální důvody. My jsme skutečně ještě ty tisky neobdrželi, které se toho týkají, a není splněna desetidenní lhůta k projednání. Já nevím, jestli to je hlasovatelné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Podle mého názoru to hlasovatelné je. Já jsem nezapomněl na to, co jste přednášel ve svém minulém vystoupení.

Zazněl tedy návrh na zařazení stávajícího bodu 58 na jednání zítra ráno jako první bod.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 74. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 101 pro, 62 proti.

A jako další zazněl návrh na zařazení druhého a třetího čtení tisku 314, což je novela zákona 499/90, tedy zkráceně řečeno přepočet devizových aktiv a pasiv, pokud jsem si správně zaznamenal, s tím, že pan kolega Kolář požádal o zařazení na středu tak, aby bylo možno pak projednat ve zbytku času i to třetí čtení.

Čili kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 75. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 164 pro, 2 proti.

Tím jsme se vypořádali se všemi procedurálními návrhy a budeme pokračovat bodem 21, což je

 

21.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Prosím pana kolegu Koláře, předsedu volební komise, aby se ujal slova a seznámil nás s předloženými návrhy a s návrhem dalšího postupu.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, volební komise obdržela ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů návrhy na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Volební komise navrhuje veřejnou volbu hlasovacím zařízením, jak jsme v těchto případech vždy postupovali již od ustavení jednotlivých výborů. Rovněž o rezignacích doporučujeme hlasovat veřejně pomocí hlasovacího zařízení. Volební komise rovněž doporučuje, aby se k rezignacím konala společná rozprava a po ní následovalo hlasování en bloc. Pokud jde o volby, doporučuje volební komise, aby ke každému kandidátu byla rozprava samostatná a pak se hlasovalo o předloženém návrhu.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji. Je nějakých námitek proti postupu, tak jak jej navrhl předseda volební komise? Není tomu tak. Prosím, můžeme tedy přistoupit k celé proceduře.

 

Poslanec Robert Kolář: Pokud je s tímto postupem souhlas, dovolte, abych vás nejprve seznámil s předloženými rezignacemi. Poslankyně Ivana Plechatá, Unie svobody, rezignuje na členství ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, poslanec Karel Nejezchleb, Unie svobody, rezignuje na členství ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslankyně Drahoslava Bartošková, Unie svobody, rezignuje na členství ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a poslanec Ondřej Huml, Unie svobody, rezignuje na členství v petičním výboru.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil, a předložím vám návrh k hlasování vzít tyto rezignace na vědomí.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 76. Kdo je proti?

Tento návrh usnesení byl schválen poměrem hlasů 162 pro, 1 proti. Přistoupíme tedy k volbám.

 

Poslanec Robert Kolář: Nyní dovolte, abych vás seznámil s předloženými návrhy kandidátů na členy výborů Poslanecké sněmovny. Pan poslanec Marek Benda, ODS, je navrhován za člena organizačního výboru na uvolněné místo po panu Liboru Novákovi, ODS.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji a otevírám rozpravu k tomuto návrhu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil.

Kdo je pro tuto volbu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 77. Kdo je proti?

Konstatuji, že kolega Marek Benda byl zvolen poměrem hlasů 132 pro, 7 proti.

Prosím další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh na volbu pana poslance Jiřího Honajzra za člena organizačního výboru na uvolněné místo po panu Zdeňku Zajíčkovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji a otevírám rozpravu k tomuto návrhu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil.

A ptám se, kdo je pro tuto volbu. Jde o hlasování číslo 78. I při tomto hlasování je zakázáno používat mobilní telefony. Kdo je proti?

Konstatuji, že kolega Honajzer byl zvolen, a to poměrem hlasů 150 pro, 2 proti.

Prosím další návrh.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP