Středa 11. února 1998

(pokračuje Krampera)

Václav Havel se vyjádřil, že rozšiřování NATO je velkou výzvou nové doby po pádu železné opony a příležitostí k velkorysému a odvážnému řešení bezpečnosti Evropy.

Rozšiřování NATO není velkorysé a odvážné řešení problémů naší doby, ale řešení staronové, které zradilo naděje r. 1989 o "evropském domě kolektivní bezpečnosti". Je pokračováním doby staré, ne odpovědí na výzvy doby nové. Velkorysou odpovědí na výzvu doby nové by bylo NATO rozpustit a hledat jiné uspořádání světa, jiné než spočívající v pouhém posunutí nukleární hranice o stovky kilometrů na východ.

Také cena takového velkorysého a odvážného řešení, jak Václav Havel tolik doporučuje, by nesestávala jen z miliard, které bychom museli zaplatit zbrojařským koncernům za jejich plýtvání lidskou prací, lidským důmyslem a omezenými zdroji naší planety. K těmto miliardám za rychle stárnoucí zboží zbrojařských koncernů by bylo nutno připočíst i cenu za návrat ke starým poměrům konfrontace a studené války, k poměrům vyznačujícím se jako apokalyptické atd., jež vedou k oklešťování demokracie, občanských a lidských práv, neboť totální konfrontace s nepřítelem, boj, v němž jde o všechno, o holé přežití, ochrana režimu proti vnitřnímu a vnějšímu nepříteli, jak jsme to poznali za studené války, se s občanskými a lidskými právy špatně snáší.

Na předchozích stránkách byly shrnuty snad všechny důvody, s nimiž je možné se setkat u českých stoupenců vstupu České republiky do NATO a rozšíření této vojenské aliance směrem na východ. Byl citován také hlas Německa k této otázce, vyslovující se pro rozšíření NATO a uveřejněný v propagačním vládním německém časopise Deutschland. Proč by teď nemělo být dáno místo otevřenému listu, který prezidentu Clintonovi odeslalo jako společné stanovisko (v tomto případě) proti rozšíření NATO 46 významných osobností americké politiky a intelektuálního světa před konáním vrcholné schůzky NATO v Madridu 8. a 9. července 1997? Jména všech 46 osobností i jejich postavení jsou součástí dalšího znění tohoto otevřeného listu, a zde je jeho český překlad:

"Otevřený list prezidentu Clintonovi. My, podepsaní, máme za to, že nynější úsilí, vynakládané pod vedením USA, aby bylo NATO rozšířeno, což bylo ústředním bodem nedávných vrcholných schůzek v Helsinkách a v Paříži, je politikou omylu dějinných rozměrů. Máme za to, že rozšíření NATO sníží bezpečnost aliance a rozruší stabilitu v Evropě z následujících důvodů: v Rusku rozšíření NATO, proti čemuž se tam nadále staví lidé napříč celého politického spektra, povede k posílení nedemokratické opozice, k oslabení těch, kdo přejí reformám a spolupráci se západem. Přiměje Rusy, aby zpochybnili všechny dohody uzavřené po skončení studené války, a vzbudí odpor dumy proti smlouvám Start II a Start III.

V Evropě povede rozšíření NATO k vytvoření nové dělicí čáry mezi těmi, kdo budou v NATO, a těmi, kdo zůstanou mimo. Bude živit nestabilitu a nakonec oslabí pocit bezpečnosti těch zemí, jež nebudou do NATO přijaty. NATO povede k rozšíření, o němž tato aliance říká, že zůstává otevřené, a povede nevyhnutelně k oslabení jeho schopnosti splnit jeho základní poslání. Bude mít za následek bezpečnostní záruky USA zemím, jež mají vážné problémy s hranicemi, s národnostními menšinami, a jež mají nestejně vyvinuty soustavy demokratické vlády.

V USA rozpoutá rozšíření NATO rozsáhlou debatu o jeho neurčitých, nicméně jistě vysokých nákladech a vyvolá otázky o závazku USA vůči alianci, závazku, který je tradičně právem považován za ústřední bod zahraniční politiky USA.

Pro tyto závažné námitky a vzhledem k tomu, že není žádný důvod rychle rozhodnout, důrazně naléháme na to, aby byl proces rozšiřování NATO zastaven, aby byla prosazována jiná řešení. K těm patří: otevření ekonomických a politických dveří Evropské unie střední a východní Evropě, rozvíjení rozšířeného programu Partnerství pro mír, podpora kooperativnímu vztahu mezi NATO a Ruskem, pokračování v procesu odzbrojování a zprůhledňování, zvláště se zřetelem k jaderným zbraním a materiálům, které znamenají hrozbu pro bezpečnost USA, a se zřetelem ke konvenčním vojenským silám v Evropě.

Rusko dnes nepředstavuje pro své západní sousedy žádnou hrozbu a národy střední a východní Evropy nejsou v nebezpečí. Z toho důvodu a z důvodů uvedených shora se domníváme, že rozšíření NATO není nutné ani žádoucí a že by tato škodlivá politika mohla a měla být opuštěna."

Pokračují-li snahy Severoatlantické aliance, přesněji USA, o rozšíření NATO i přes tyto vážné námitky, jak byly vyjádřeny v citovaném dopise prezidentu Clintonovi, jeví se tyto snahy buď jako výraz neschopnosti, nebo jako výraz neochoty Severoatlantické aliance vyjít vstříc očekávání a nadějím, že Evropa bude na konci 20. století uspořádána jiným způsobem než na základě poměřování sil a rovnováhy strachu, nebo dokonce pouhého využívání mocenské převahy jedné strany. V obou případech malým národům a státům bez ohledu na jejich vůli a bez ohledu na to, jestli to odpovídá jejich potřebám a zájmům, hrozí, že se stanou trpnými oběťmi velmocenského soupeření.

Ve chvíli, která nabízela a dosud nabízí možnost věnovat síly jiným - pro člověka životně důležitým - úkolům, pěstuje se oficiálně militarismus, kult síly s její chvástavou brutalitou. Odpůrcům této politiky vojenských řešení a vojensko-ekonomických paktů, odpovídajících zájmům zbrojařských koncernů, je vpalován cejch pacifistů, kteří patří do jednoho pytle s komunisty. V jednom americkém filmu, propagujícím americkou armádu, jsou společně s nimi opovržlivě a nenávistně označováni za páchnoucí tchoře.

Česká vláda urychleně připravuje vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Má však k tomu od občanů zmocnění? Má tento v demokracii nutný mandát a může jej vůbec mít, když otázka vstupu do NATO nebyla předmětem žádné volební kampaně, ani jím nemohla být vzhledem k tomu, že nebyly a dosud nejsou známy podmínky, které bude muset Česká republika splňovat při vstupu a poté, co bude případně do této aliance přijata, když ani dnes není známa nová podoba a funkce tohoto vojenského seskupení, jež podle vyjádření samotných jeho představitelů má být přizpůsobeno novým poměrům v Evropě, neboť původní účel NATO skončil s koncem studené války, jak se alespoň úředně tvrdí.

Přesto česká vláda spolu s částí opoziční sociální demokracie přemlouvají ke vstupu do NATO, a to ke vstupu naslepo, ať dostane NATO jakoukoli podobu a funkci, nebo ať zůstane tím, čím bylo dosud.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP