Čtvrtek 12. února 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

12. února 1998 v 9.08 hodin

 

Přítomno: 192 poslanců

 

 

(Schůze zahájena v 9.08 hodin.)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji sedmý jednací den 20. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

V tuto chvíli mi dovolte, abych ohlásila, že paní poslankyně Marcová má náhradní kartu č. 8, pan poslanec Honajzer náhradní kartu č. 7, paní poslankyně Orgoníková náhradní kartu č. 6 a pan poslanec Smetana náhradní kartu č. 2.

Prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo dále žádá o vydání náhradní karty či případně komu již náhradní karta byla vydána.

Bod "Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu přístup České republiky k Severoatlantické smlouvě sjednané ve Washingtonu 4. dubna 1949, sněmovní tisk 384, první čtení", jsme v noci přerušili po uzavření obecné rozpravy a před hlasováním o přednesených návrzích. Navrhuji, abychom po dokončení tohoto bodu pokračovali v projednávání návrhu ve třetím čtení, o čemž poté, co bude tento bod doprojednán, nechám hlasovat.

V tuto chvíli prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujal pan předseda vlády Josef Tošovský a zpravodaj pro první čtení pan Vilém Holáň.

Včera po ukončení rozpravy jsme přerušili projednávání tohoto bodu.

Ještě dříve než dám prostor k vystoupení předsedů klubů, kteří si budou přát vystoupit k tomuto bodu před jeho hlasováním, udílím slovo panu místopředsedovi sněmovny Ledvinkovi.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane předsedo, paní kolegyně, dámy a pánové, prosím, abyste podpořili můj návrh na tuto proceduru.

Po ukončení rozpravy jsem slíbil tady veřejně na mikrofon, že umožníme panu kolegovi Ransdorfovi v zastoupení omluveného pana kolegy Filipa, aby přednesl po ukončené rozpravě stanovisko klubu KSČM. Samozřejmě tím beru na vědomí, že může vystoupit kterýkoliv předseda klubu nebo jeho místopředseda se stanoviskem klubu. Velice prosím, abyste podpořili tento můj návrh, neboť to byl jakýsi gentleman agreement, který byl včera v noci učiněný.

Současně mi dovolte, abych ještě využil této příležitosti a na základě zpochybnění hlasování pana kolegy Brožíka - hlasování č. 101 - přečetl přesně stenozáznam.

Cituji: Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, abyste se znovu zaregistrovali, budeme o návrhu hlasovat. Zahájil jsem hlasování 100 atd.

Pak se přihlásil s faktickou poznámkou pan kolega Brožík.

Čtu text: Pane místopředsedo, dávám procedurální návrh na revokaci tohoto hlasování, protože jste neoznámil, že jsme odhlášeni, nepožádal jste o novou registraci a zahájil jste hlasování, když už na hodinách běželo 15 vteřin atd.

Považoval jsem za nutné vysvětlit stanovisko a slíbil jsem panu kolegovi Brožíkovi, že v případě, že jsem vás neupozornil na to, abyste se znovu zaregistrovali, že se omluvím sněmovně. Považuji tuto záležitost za uzavřenou. Postupoval jsem podle zákona. Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Brožík, předpokládám, že s procedurálním návrhem. Protože není rozprava, nemohu udělit slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec František Brožík: Paní předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, nevím, ze kdy má pan kolega Ledvinka stenozáznam, zda už po korekturách a upřesnění tak, jak jsme vždycky zvyklí, že pokud vystupujeme, můžeme je opravovat. Před chvílí jste, pane kolego, citoval, že budeme o tomto návrhu hlasovat. To ve stenozáznamu není, ale o tom se nebudeme přít. Mohu se vám omluvit za to, že jste neřekl, abychom se znovu zaregistrovali.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP