Středa 25. února 1998

(pokračuje Buzková)

Dalším bodem schváleného pořadu schůze je bod

 

63.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Šestý dodatkový protokol ke Všeobecné dohodě o výsadách a imunitách Rady Evropy
/sněmovní tisk 361/ - prvé čtení

 

Předložený vládní návrh uvede místopředseda vlády a ministr zahraničí pan Jaroslav Šedivý.

Ještě než mu udělím slovo, ráda bych poprosila všechny přítomné poslankyně a poslance o takové ztišení atmosféry v jednacím sále, aby bylo možné pokračovat v projednávání tohoto bodu.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Jaroslav Šedivý: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, v souvislosti s reformou kontrolního mechanismu Evropské úmluvy o lidských právech vám dnes předkládám k vyslovení souhlasu dva smluvní dokumenty Rady Evropy, které tvoří její nedílnou součást. Pro připomenutí - zmíněná reforma spočívá ve sloučení dvou dosavadních orgánů tohoto mechanismu, tj. Evropské komise pro lidská práva a Evropského soudu pro lidská práva, které dosud zasedaly jednou do roka, v jediný permanentně zasedající Evropský soud pro lidská práva. Cílem této změny je zvládnout narůstající množství stížností jednotlivců a organizací na porušování práv a svobod garantovaných úmluvou a především zabezpečit vyřízení v přiměřené lhůtě.

S touto reformou Česká republika již v r. 1995 vyslovila souhlas ratifikací 11. protokolu k Evropské úmluvě o lidských právech, který vstoupí v platnost 1.11.1998. K tomuto datu zahájí nový soud svou činnost, pro jejíž hladký průběh je zapotřebí přijetí nových smluvních dokumentů, které reagují na změny ve struktuře a organizaci kontrolního mechanismu ve Štrasburku a přizpůsobují jim existující procedury. Takovými dokumenty jsou Šestý dodatkový protokol ke Všeobecné dohodě o výsadách a imunitách Rady Evropy, o němž nyní mluvím, a Evropská dohoda o osobách účastnících se řízení před Evropským soudem pro lidská práva, jejíž charakteristice se budu věnovat v následujícím vystoupení k parlamentnímu tisku č. 362.

Společným rysem obou zmíněných smluv je to, že v zásadě nepředstavují smluvní závazky odlišné od těch, které Česká republika již převzala ratifikací předchozích smluv, upravujících výsady a imunity členů dosavadní komise a soudu a postavení osob účastnících se řízení před těmito orgány.

Pokud jde o Všeobecnou dohodu o výsadách a imunitách a protokoly k ní, zánikem komise se stanou nadbytečnými ustanovení, která se týkají výsad a imunit jejích členů. Permanentní působení soudu a jeho pozměněná vnitřní struktura budou vyžadovat odlišnou úpravu od doby, kdy zasedal pouze periodicky. Jednotná přehledná úprava postavení soudců stálého Evropského soudu pro lidská práva si proto vyžádala vypracování Šestého protokolu ke všeobecné dohodě o výsadách a imunitách Rady Evropy, který výše uvedené změny reflektuje.

Podle tohoto protokolu mají soudci, jejich manželky a nezletilé děti požívat výsad a imunit osvobození a možností poskytovaným diplomatickým zástupcům v souladu s mezinárodním právem.

Za účelem zajištění úplné svobody projevu soudců a úplné nezávislosti při výkonu povinností budou tito i nadále vyjmuti ze soudního řízení, pokud jde o mluvené nebo psané slovo a veškeré úkony prováděné při výkonu jejich povinnosti, bez ohledu na to, že tyto osoby již výkon takových povinností neprovádějí. Úřední korespondence a další oficiální sdělení soudu, soudců a soudní kanceláře nesmějí být zadrženy nebo podrobeny cenzuře.

Protokol dále upravuje postup, jakým mohou být soudci a soudní tajemníci imunity zbaveni.

Jelikož protokol je shrnutím již existujících závazků, které Česká republika převzala ratifikací výše uvedených smluv, podpis a ratifikace nevytváří žádné nové závazky a nevyžádá si žádné další výdaje ze státního rozpočtu.

Protokol dosud podepsalo 12 států, tři z nich již ratifikovaly, a proto v souladu s článkem 8 odst. 1 vstoupí v platnost 1.11.1998. Vzhledem k jeho významu pro probíhající reformu štrasburského kontrolního mechanismu Rada Evropy tento smluvní dokument považuje za jednu ze svých současných priorit a v průběhu tohoto roku se dá očekávat rostoucí počet ratifikací.

Věřím, že umožníte svým souhlasem, aby mezi nové smluvní strany protokolu se v brzké době zařadila i Česká republika, která je od 10.10.1997 jeho signatářem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení, pan poslanec Jaromír Kalus.

 

Poslanec Jaromír Kalus: Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, domnívám se, že pan ministr velmi detailně a důkladně objasnil podstatu Šestého dodatkového protokolu ke Všeobecné dohodě o výsadách a imunitách Rady Evropy.

Rada Evropy a s ní související orgány jsou bezesporu instituce hodné naší pozornosti. Nejen naši poslanci, ale i řada dalších pracovníků z České republiky participuje na jejích aktivitách. Proto se domnívám, že bychom dotyčnému protokolu měli věnovat pozornost. Doporučuji proto sněmovně, aby se jím dále zabývala.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kalusovi. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani z pléna nevidím, že by se kdokoliv hlásil. Proto obecnou rozpravu končím.

Vzhledem k tomu, že nezazněl návrh na vrácení ani na zamítnutí předloženého vládního návrhu, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Vzhledem k tomu, že tomu tak není, přistoupíme k hlasování.

V hlasování poř. č. 385 rozhodneme o přikázání předloženého návrhu k projednání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování poř. č. 385 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 385 se z přítomných 140 pro vyslovilo 95, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

Paní poslankyně, páni poslanci, než přistoupíme k projednání dalšího bodu, vzhledem k tomu, že se zde množí dotazy, jakým způsobem bude postupovat projednávání bodů schváleného pořadu schůze poté, co bude ukončeno projednávání bloku zahraniční smlouvy ještě dnes odpoledne, upozorňuji na to, že na základě procedurálních rozhodnutí, která učinila tato Poslanecká sněmovna, budeme pokračovat projednáváním bloku zákony - první čtení, a to od bodu 28, kterým je poslanecký návrh zákona o státních symbolech České republiky.

Bod 29 byl přeložen na návrh pana poslance Filipa a budeme pokračovat bodem 30 a 31. Bod 32 byl také vyřazen. Dále body 33 - 39, pokud se takto daleko dostaneme.

Současně prosím pracovníky kanceláře, aby upozornili předkladatele a zpravodaje těchto bodů, které mohou být projednávány, aby s tímto počítali.

Dalším bodem schváleného pořadu schůze je bod

 

64.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Evropská dohoda o osobách účastnících se řízení před Evropským soudem pro lidská práva
/tisk 362/ - první čtení

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP