Úterý 24. února 1998

(Schůze opět zahájena v 16.12 hodin.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, prosím, abyste laskavě opět zaujali svá místa v jednací síni, vyhlášená přestávka uplynula.

Prosím rovněž, aby zpravodajkyně a navrhovatelé, i když se tam oba nevejdou, zaujali svá místa u příslušného stolku, aby jim mohly být předány příslušné pozměňovací návrhy.

Prosím, aby všichni usedli na svá místa, a budeme pokračovat v našem jednání.

Kolegyně a kolegové, podrobnou rozpravu k oběma návrhům zákonů jsme podle naší dohody neuzavřeli. Táži se tedy, kdo si přeje v této podrobné rozpravě vystoupit. Vidím pana poslance Brožíka a uděluji mu slovo.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňující návrh k pozměňujícímu návrhu kolegy Janečka.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče. Vaši kolegové jistě touží, aby věděli, o čem budou ve čtvrtek hlasovat, a chtějí vás poslouchat s napjatou pozorností. Pouze několik neukázněných jedinců nás při tom ruší. Prosím je, aby odešli, a vy pokračujte.

 

Poslanec František Brožík: Čl. 1 ústavní zákon ČNR č. 1 z r. 1993 Sb. Ústava České republiky ve znění ústavního zákona č. 347 z r. 1997 Sb. se mění takto:

1. V čl. 35 se za dosavadní odst. 1 vkládá nový odst. 2, který zní:

(2) Prezident republiky může dále rozpustit Poslaneckou sněmovnu atd., jak přednesl kolega Janeček. Vypustit z tohoto odstavce slova "Prezident republiky může dále rozpustit" a nahradit je slovy "Prezident republiky rozpustí Poslaneckou sněmovnu". Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kdo si dále přeje vystoupit v podrobné rozpravě? Hlásí se pan poslanec Gross, prosím, pane poslanče. Prosím kolegu Brožíka, aby odevzdal svůj návrh zpravodaji.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, že budu mít poněkud komplikovanější pozměňovací návrhy, bude jich víc.

Nejprve bych chtěl přednést komplexní pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 351. Tento komplexní pozměňovací návrh by zněl takto:

Název zákona by zůstal stejný a znění zákona by bylo takovéto:

Parlament se usnesl na tomto ústavním zákoně České republiky.

Čl. 1 - a změna by byla, že by se nejednalo o římskou jedničku, ale o arabskou číslici 1, a tento článek by zněl:

1. Volební období Poslanecké sněmovny zvolené v r. 1996 skončí v r. 1998 dnem voleb do Poslanecké sněmovny, které se budou konat do 30. června 1998.

Článek 2 (také arabská dvojka) by zněl takto:

V zákoně č. 247 z r. 1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky, se pro tento případ zkracují lhůty podle § 12 odst. 1, § 13 odst. 2 a 3, § 14 odst. 1, § 28 odst. 1, § 29 odst. 1 a § 31 odst. 1 a 3 o jednu třetinu. Lhůty podle § 32 odst. 1, § 33 odst. 1 a § 34 odst. 1 se zkracují o 20 dnů.

A článek 3 (opět arabská trojka) by zněl:

Tento ústavní zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Toto by byl jeden komplexní pozměňovací návrh vůči sněmovnímu tisku 351.

Pak si dovolím v návaznosti na pozměňovací návrh, který zde přednášel pan poslanec Janeček, předložit druhý pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 351. Ale chci upozornit, že tento pozměňovací návrh, který budu předkládat, se liší od pozměňovacího návrhu pana kolegy Janečka tím, že bych chtěl využít ustanovení § 63 odst. 5 bodu a) zákona o jednacím řádu, kde se charakterizuje, co je pozměňovací návrh. Chci tím zdůraznit, že mi nejde o vypuštění původního textu sněmovního tisku 351, ale jde mi o rozšíření původního tisku 351 o tento text:

Ústavní zákon ze dne ..... (a to by byl okamžik přijetí Parlamentem České republiky), kterým se mění ústavní zákon ČNR č. 1 z r. 1993 Sb. "Ústava České republiky ve znění ústavního zákona č. 347 z r. 1997 Sb".

Parlament se usnesl na tomto ústavním zákoně České republiky:

Čl. 1) Ústavní zákon ČNR č. 1 z r. 1993 Sb. "Ústava České republiky ve znění ústavního zákona č. 347 z r. 1997 Sb." se mění takto:

1. V čl. 35 se za dosavadní odst. 1 vkládá nový odst. 2, který zní:

Prezident republiky rozpustí Poslaneckou sněmovnu, jestliže o to požádá usnesením. K přijetí takového usnesení je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců.

2. Dosavadní odst. 2 čl. 35 se označuje jako odst. 3.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji za výrazně razantní závěr, pane poslanče.

Táži se, kdo si dál přeje vystoupit v podrobné rozpravě. (Nikdo.) Jelikož tomu tak není, podrobnou rozpravu uzavírám.

Kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že v rozpravě, ať už obecné, nebo podrobné, nezazněly návrhy na zamítnutí nebo vrácení k novému projednání, táži se nyní jak obou navrhovatelů, tak zpravodaje, zda si v této fázi přejí závěrečné slovo. Zpravodaj si nepřeje slovo, navrhovatelé rovněž vrtí hlavou.

Kolegyně a kolegové, než uzavřu tento bod, předložím vám jeden procedurální návrh.

Vzhledem k tomu, že se jedná o hlasování o ústavním zákoně a mnozí kolegové se mě už ptali, kdy očekáváme, že o něm budeme hlasovat, navrhuji vám - a to i na základě předběžné porady politického grémia - abychom se dohodli na jasném dnu a jasné hodině. Den je v zásadě jasný: čtvrtek 26. února. Méně jasná je hodina. Navrhuji vám 12.00 hod., aby každý z nás věděl, kdy je nezbytně nutné dostavit se k hlasování, pokud má samozřejmě zájem hlasovat.

Ptám se, než nechám o tomto procedurálním návrhu hlasovat s tolerancí sobě vlastní, zda snad má někdo jiné návrhy. Není tomu tak.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP