Pátek 27. února 1998

(pokračuje Rujbrová)

Takto byl např. rozpuštěn tým Olomouc rozhodnutím ministra vnitra Jana Rumla 27.9.1997, pouze několik hodin poté, kdy došlo ke sdělení obvinění pracovníkům Inspekce ministra vnitra Zbyňku Páčovi a Františku Tvardkovi. I když již zahájená trestní stíhání nadále pokračují, je každý z případů šetřen izolovaně a bez souvislosti s podezřeními, která v uplynulém období vznikala vůči dalším výše postaveným pracovníkům.

Skutečnost, že šetření neprobíhá soustředěně, že dochází k pokusům o diskreditaci osob, které se na něm podílejí - vzpomenu např. případ pplk. Tryzny -, že některá podezření zůstávají neobjasněná a zejména že se na vyšetřování podíleli lidé, o nichž bylo následně zjištěno, že se na trestné činnosti měli podílet, vyvolala mezi veřejností značnou vlnu nedůvěry, které se navíc dostalo poměrně široké medializace.

Bohužel pocit nedůvěry v objektivitu vyšetřování mnohdy pociťují i ti, kteří by byli

schopni svým svědectvím aktivně k objasnění této trestné činnosti přispět. V řadě případů pak své informace orgánům činným v trestním řízení vůbec nepředali. Na druhé straně se tyto osoby netají svou ochotou vypovídat o skutečnostech, které jim jsou známy, před orgány Poslanecké sněmovny, které pokládají za nezávislé a způsobilé zakročit tam, kde by orgány moci výkonné mohly tak jako v minulosti selhat.

Výboru pro obranu a bezpečnost jsem předložila seznam osob, které jsou připraveny orgánům sněmovny uvést závažná fakta o olomoucké kauze. Dnes mohu tento seznam ještě doplnit.

Nemyslím si, že by sněmovna měla nahrazovat činnost orgánů činných v trestním řízení, ale vážím si důvěry občanů a připusťme si, že těch, kteří ještě stále důvěřují Poslanecké sněmovně, podle výzkumů veřejného mínění až zase tolik není. Nemyslím si, že máme právo tuto důvěru zklamat, i když výsledky našich zjištění nepochybně postoupíme k tomu kompetentním orgánům.

Ve smyslu § 48 a následujících zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny č. 90/95 Sb. vám proto jménem předkladatelů navrhuji zřízení vyšetřovací komise pro prorůstání zločinu do státní správy, jejímž předmětem činnosti by bylo zejména řádné došetření tzv. olomoucké kauzy. Činím tak, jak už jsem podotkla, s vědomím, že tento parlamentní orgán nemůže nahrazovat práci orgánů činných v trestním řízení. Může ovšem získat podklady, které by k objasnění těchto případů prorůstání zločinu do státní správy přispěly a zejména by přispěly k odstranění pocitu nedůvěry v objektivitu vyšetřování, který u části naší veřejnosti přetrvává.

V průběhu rozpravy potom navrhnu konkrétní usnesení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Otevírám rozpravu. Jako první se do ní přihlásil pan kolega Kužílek. Prosím, aby se ujal slova. Jiné přihlášky nemám.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já mám jeden pozměňovací návrh. Domnívám se, že tak, jak je usnesení navrženo, trochu nenápadně navrhuje, aby se zřídila téměř jakási permanentní komise pro prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, která by se zabývala jakoby svým prvním úkolem olomouckou kauzou. To by asi nebylo úplně správné. Domnívám se, že to má být jednoznačně - tak jak jednací řád stanoví komise - k jedné záležitosti, a proto vysloveně jenom v tomto významu si dovoluji vznést pozměňovací návrh, aby v odst. I. slova "prorůstání organizovaného zločinu do státní správy" byla nahrazena slovy "objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze". Což by byl vlastně název té komise a bylo by jasné, že jde o tento případ.

Abych to vyřešil i v odstavci druhém, navrhuji slova v odst. II. "pro prorůstání organizovaného zločinu do státní správy" vypustit. Domnívám se, že tam vůbec nemusejí být, že už je jasné, o jakou komisi jde, anebo případně - pokud by byl odpor - nahradit těmi slovy, která jsem uvedl v odst. I.

To je tedy můj návrh. Obecně bych chtěl říci, že se domnívám, že paní předkladatelka sama ví, že to, co uváděla, že by komise mohla řádně došetřit, je nemožné, je to vyloučeno, nikdo si to nebudeme namlouvat při znalosti kompetencí vyšetřovacích komisí a při znalosti toho, jak asi v této sněmovně teď, před pravděpodobným koncem volebního období, se bude pracovat. Je to trošku iluzorní, velmi iluzorní. Přesto však se domnívám, že by bylo možná horší takovéto snaze bránit. Jestliže v této kauze olomoucké docházelo a dochází skutečně k určitým nejasnostem, není nad to, aby byla snaha ze strany parlamentu v tom učinit jasno.

A já paradoxně v případném zřízení takovéto komise vidím jiný pozitivní zisk než vyšetření této kauzy, které nepředpokládám. Vidím v tom postupné zjišťování, jak musejí vlastně vyšetřovací komise být upraveny v jednacím řádu, jaké musejí mít kompetence, co dalšího se musí vyvinout v naší politické kultuře, aby potřebný prvek vyšetřovacích komisí měl smyslu. A proto já tento návrh mohu podpořit, respektive nebránit mu, a myslím si, že můžu podobný postoj říci za většinu členů klubu ODA. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Paní kolegyně Rujbrová se hlásí.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Já jsem chtěla reagovat případně až na závěr rozpravy, ale protože už zaznívají pozměňovací návrhy k usnesení, které jste zatím obdrželi písemně, dovolila bych si text tohoto usnesení přednést na mikrofon.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Paní kolegyně, já si myslím, že nemusíte. Když ho všichni poslanci mají, postačí to, a že byste se mnou sledovala a pak se vyjádřila k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji. V plném rozsahu se odvolávám na písemné znění návrhu usnesení.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu končím a prosím paní předkladatelku, aby byla tak laskava a vyjádřila se k rozpravě.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, dámy a pánové, v rozpravě vystoupil pouze pan kolega Kužílek s drobným pozměňovacím návrhem, který označuje blíže vyšetřovací komisi, která je navrhována. S podobným pozměňovacím návrhem souhlasím, i když se domnívám, že již z termínu předpokládaného ukončení činnosti komise je zřejmé, že navrhovatelé nepředpokládají, že tato komise by se měla zabývat jinými případy. Ale jak říkám, doporučuji přijetí tohoto pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pokud byste se s ním ztotožnila, odpadlo by nám jedno hlasování.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Ztotožňuji se s pozměňovacím návrhem pana kolegy Kužílka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji za laskavost. Myslím si, že můžeme hlasovat, a já vám nyní navrhuji, abychom hlasovali o celém usnesení en bloc. Je jiný názor? Není tomu tak. Prosím, dostavte se do hlasovací síně, budeme hlasovat, a to za minutu. Na vaši žádost jsem vás odhlásil, prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP