Úterý 24. března 1998

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, členové vlády, kolegyně a kolegové.  

Dovolil bych si jménem politického klubu ČSSD navrhnout zařazení tří nových bodů na program 23. schůze Poslanecké sněmovny. (Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, prosím sněmovnu o klid, abychom věděli, o čem budeme v zápětí hlasovat. Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Stanislav Gross: První bod, který navrhuji zařadit, je bod, který by zněl: "Odvolání členů prezidia Fondu národního majetku" - byl by to bod, který by byl zařazen za bod č. 3 na programu schůze. Dále bod, který s tím věcně souvisí, by byl bod s názvem: "Volba členů prezidia Fondu národního majetku", který by byl zařazen za bod 71, aby byl vytvořen časový prostor pro jednání vlády ČR, aby vláda podle zákona mohla dát návrh Poslanecké sněmovně na členy prezidia Fondu národního majetku.

Dále navrhuji nový bod s názvem: "Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k činnosti vlády ČR v oblasti privatizace a cenových deregulací." Byl by to nový bod za bod č. 36. Důvod k zařazení tohoto bodu je ten, že Poslanecká sněmovna přijala v určitém období určitá usnesení a máme obavy z toho, že tato usnesení nejsou zcela beze zbytku plněna nebo minimálně že některé výstupy z vlády, tak jak byly medializovány, jsou v rozporu s duchem těchto usnesení v Poslanecké sněmovně. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Grossovi. Stačil jsem si to poznamenat. Nyní poprosím pana poslance Tomáše Páva, připraví se pan poslanec Hulinský.

 

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, jelikož se blíží 1. duben, kdy jsou povinny všechny politické strany a hnutí předložit Poslanecké sněmovně své výroční finanční zprávy, je nezbytné, aby sněmovna určila výbor nebo skupinu poslanců, která se bude tímto problémem zabývat a posléze předloží své usnesení. (Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: (Zvoní.) Promiňte, pane poslanče, musím udělat totéž co u kolegy Grosse. Prosím, kolegové, abyste vydávali zvuky pouze v takové míře decibelů, aby nepřehlušovaly decibely pana poslance Páva. Pokračujte, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Páv: Rozpočtový výbor se k tomuto úkolu hlásí a je nezbytně nutné, aby Poslanecká sněmovna ho tímto úkolem pověřila, neboť zákon 424/1991 praví pouze to, že strany a hnutí jsou povinny předložit sněmovně své výroční finanční zprávy.

Navrhuji proto jako nový bod 72 zařadit "Usnesení Poslanecké sněmovny ke kontrole výročních finančních zpráv politických stran a hnutí za rok 1997".

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím vás, pane poslanče, i když jsem si to v zásadě zapsal, abyste byl tak laskav a pro přesnost mně plný text navrženého bodu předložil písemně.

Dále se hlásí pan poslanec Hulinský a připraví se pan poslanec Klas.

 

Poslanec Petr Hulinský: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovoluji si předložit návrh na změnu schváleného pořadu 23. schůze Poslanecké sněmovny. Navrhuji, aby bod č. 96, sněmovní tisk č. 408, zákon o výkonu trestu odnětí svobody, byl zařazen na pořad jednání jako bod č. 13 a bod č. 92, sněmovní tisk č. 396 ...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, promiňte, navrhujete přeřadit 96 jako bod 13, čili za 12, a to druhé bylo co?

 

Poslanec Petr Hulinský: Bod č. 92, sněmovní tisk 396, kterým se doplňuje zákon č. 455/1991, o živnostenském podnikání, dát jako bod č. 14.

Důvodem mé žádosti o provedení této změny je skutečnost, že se jedná o velice důležité změny v těchto navrhovaných zákonech. Podpůrnou listinu zákona o výkonu trestu odnětí svobody podepsalo všech 10 členů podvýboru pro vězeňství, tzn. zástupci ODS, ODA, KDU-ČSL, ČSSD, KSČM a SPR-RSČ.

Nevím, jestli v historii sněmovny byl zákon, který by byl tak předjednán a s podporou všech zástupců parlamentních stran. Proto vás žádám, aby tento parlament měl možnost dokončit transformaci vězeňství a nahradit dosud platnou právní úpravu z roku 1965.

V druhém případě novela živnostenského zákona z 1. 1. 1996 - tam byly vyňaty ze živností vázaných všechny aktivity tělovýchovy a sportu a rekondičních činností. Za necelé dva roky se prokazatelně naplní důvody odborníků proti této úpravě. Návrh mé novely plně koresponduje se závěry Rady Evropy, ke kterým se Česká republika svým podpisem připojila. Byl bych rád, aby se tyto návrhy projednaly tak, aby při zkrácení lhůty v příslušných výborech na 40 dní bylo možno je projednat na květnové schůzi, která by měla začít 12. května.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a pochopení mých návrhů.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Hulinskému, jehož návrh jsem pochopil. Nyní promluví pan poslanec Klas, připraví se pan poslanec Kasal.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl zařazení nového bodu č. 13 na 23. schůzi Poslanecké sněmovny, a to v rámci prvního čtení, s názvem "Návrh poslanců Jana Klase a Miloše Titze na vydání zákona, kterým se doplňuje zákon č. 76/1959 Sb., o některých služebních poměrech vojáků, ve znění pozdějších předpisů". Ostatní zbývající body navrhuji přečíslovat.

Tento návrh zákona vám byl rozdán jako tisk 410. Jedná se o problematiku nápravy zákona č. 34/1995, kdy poslancům, kteří předkládali tento zákon v minulém volebním období, který se týkal problematiky výsluhových příspěvků vojáků z povolání, nebyly známy všechny skutečnosti týkající se náplně práce bývalé vojenské kontrarozvědky.

Z těchto důvodů vás žádám o podporu mého návrhu na řazení tohoto nového bodu, abyste umožnili v závěru tohoto volebního období realizovat nápravu chyby v tomto zákoně. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, je zde jenom dotaz z prezidia, kdy byl tento tisk rozdán, abychom zjistili, zdali jsme se nezpronevěřili vyžadované lhůtě.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP