Úterý 24. března 1998

 

(pokračuje Pilip) 

Je-li tam 46,29 %, není to dobře. Vede to k určitým rizikům. V tom zcela souhlasím, ale není to vinou samotného Fondu národního majetku, ale jednotlivých vládních rozhodnutí týkajících se privatizace a týkajících se převodu vlastnictví v této společnosti.

Zároveň v poslední době došlo k následovné události. Fond národního majetku informoval, že dojde ke změně vedení vzhledem k tomu, že je tady důvodné podezření, že skupina spojená s managementem této společnosti nakupuje určité akcie Mostecké uhelné společnosti v zájmu toho, aby nebylo možné prodat balík komukoliv, protože by se jedné obchodní skupině podařilo získat takový majetkový balík na této společnosti, že by hledání jiného kupce pro tuto společnost při jeho konečné privatizaci bylo velmi obtížné.

Podle posledního výpisu z internetu, tedy z obchodního rejstříku, je v Mostecké uhelné společnosti 6 členů představenstva. Jedním z nich je poslanec sociální demokracie Hojdar. Pan poslanec to tady říkal, čili neříkám to jako žádnou novou věc. Jinými členy jsou pánové Klimecký, předseda představenstva, Koláček, člen představenstva, a Mekota. Oficiální prohlášení Mostecké uhelné společnosti na tvrzení Fondu národního majetku, že bude nutné učinit obměnu v orgánech Fondu, protože jsou zde podezření, o kterých jsem hovořil, bylo toto. Cituji z Hospodářských novin, které cituje ČTK. "Management Mostecké uhelné se zásadně ohrazuje proti podezření, zda vedení této společnosti nemá podíl na skupování jejích akcií z volného trhu. Tato tvrzení se nezakládají na pravdě," řekl generální ředitel Mostecké uhelné Oldřich Klimecký.

Zároveň podle zjištění kontrolních orgánů Ministerstva financí došlo k významným pohybům akcií této společnosti směrem ke společnosti MV Invest. Členové představenstva společnosti MV Invest, která mimochodem sídlí ve stejné ulici jako Mostecká uhelná společnost, má pouze číslo domu o jedno číslo jiné, jsou pánové Koláček, Klimecký a Mekota.

Pane poslanče Hojdare, znovu opakuji, že se vám nesnažím podsunout, že se zúčastňujete těchto operací, ale jste člen představenstva Mostecké uhelné společnosti a je chybou, pokud o těchto operacích nevíte, a nedivte se, že to může v některých představitelích nejen jiných politických stran, ale i zcela nezainteresovaných, vyvolávat pocit, že jste na této záležitosti zaangažován a že je to jedním z důvodů, proč právě v této chvíli zahajujete zásadní útok proti vedení Fondu národního majetku.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministru Pilipovi. Ptám se, kdo si ještě přeje vystoupit v rozpravě. Pan poslanec Hojdar. Píši si pana poslance Filipa. Přejete si přednostní právo, pane poslanče? Máte ho mít jako předseda klubu. Prosím, ujměte se slova. Za vámi se připraví pan poslanec Hojdar.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Pane premiére, paní a pánové, vím, že se rozehrála politická debata. Já mám úplně jiný důvod, než má kdokoliv jiný. Nejsem zapojen do žádné společnosti, která se podílí jak na privatizaci majetku, který ovládá Fond národního majetku, nebo na Mostecké uhelné, nebo na OKD. Jenom když sleduji vývoj v jižních Čechách, tak mám vážné pochybnosti o tom, jak funguje Fond národního majetku, když si uvědomím, jak je např. nakládáno s takovými podniky, jako jsou např. lázně v Třeboni. Podotýkám, že je nebudu privatizovat, nehodlám je privatizovat, ale jenom podotýkám, že tento moment mě opravňuje k tvrzení, že spíše než pan ministr financí má pravdu pan kolega Hojdar.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Nyní uděluji slovo panu poslanci Hojdarovi.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, skutečně mě mrzí, že pan ministr se uchýlil - řekl bych - k takové argumentaci, k jaké se uchýlil. Nemyslím si, že je to pro něj dost důstojná pozice, protože když to, co tady řekl, povídá, tak by musel vědět, že nepovídá úplnou pravdu. Pokud to neví, tak je to chyba jeho poradců nebo lidí, kteří mu našeptávají.

Chtěl bych také citovat z jedněch novin a také z ČTK, že pan předseda výkonného výboru Fondu národního majetku Roman Češka definitivně zbavil stát majoritního postavení v Mostecké uhelné, Sokolovské uhelné a OKD ve druhé polovině loňského roku tím způsobem, že umožnil prodat Restitučnímu investičnímu fondu 3 % a Nadačnímu fondu 1 % zmíněných podniků, což si jistě spočítáte, že jsou 4 %, a když si připočítáte to, co tady povídal pan ministr, že Mostecká uhelná má 46,4, a k tomu si připočtete 4 %, tak je to přes 50 % a nebyl by žádný problém. Už jenom to, co zde bylo řečeno, je trochu scestné.

Chtěl bych upozornit na jednu věc. Já jsem tady vůbec nemluvil o Mostecké uhelné společnosti. Já jsem tady citoval zprávu, která byla předložena a která byla projednávána v pátek na prezidiu Fondu národního majetku a kde se vůbec nejednalo o Mosteckou uhelnou společnost, ale jednalo se o všechny společnosti, které jsem tu citoval. Ty jsem si nevymyslel, ty jsem tady četl z této zprávy. Byl bych rád, kdybychom se tu skutečně bavili o činnosti Fondu národního majetku a ne o tom, jestli já jsem v představenstvu Mostecké uhelné, nebo ne. To jsem zde řekl na začátku. Je to obecně známo a já se za to ani nestydím, ani se za to před vámi nečervenám. To jsem chtěl jenom na vysvětlenou, aby pan ministr věděl, že je zapotřebí věci stavět tak, jak se staví.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Slovo má pan poslanec Kraus. Připraví se pan ministr Pilip.

 

Poslanec Michal Kraus: Dámy a pánové, chtěl bych navázat na poslední slova pana kolegy Hojdara. Domnívám se, že panu ministru Pilipovi se poměrně umně podařilo zavést debatu na téma sporu o Mosteckou uhelnou společnost, ale já se domnívám, že problém je skutečně daleko širší. Vždyť to byl právě pan ministr Pilip, který při prodeji podílu Investiční a Poštovní banky Nomuře prohlásil, že prodej nemohl být výhodnější pro český stát, protože stát ztratil výhodnou pozici ztrátou svého vlivu v této bance. Myslím si, že právě problém státních podílů v mnoha firmách a podnicích, které právě zabezpečoval Fond národního majetku a jeho pracovníci, je problémem, který dnes řešíme. Jde o to, že díky pracovníkům Fondu národního majetku stát nejen přišel o majoritu nebo kontrolní balík akcií v mnoha podnicích, které kontroloval nebo kde měl zabezpečovat státní podíl, ale došlo pochopitelně i k znehodnocení akcií těchto podniků. Myslím si, že výkon jakékoliv funkce je potřeba hodnotit podle jeho efektivity, podle jeho míry. Myslím si, že kdyby se spočítaly ztráty, které vznikly špatným výkonem vlastnických práv u podniků se státním podílem, asi bychom získali poměrně významné hodnoty. Myslím si, že to je ten pravý důvod, proč se dnes bavíme o Fondu národního majetku a proč se o něm bavíme právě teď. Proto, že právě přišlo na pořad mnoho kauz, ve kterých špatný výkon vlastnických práv vyšel na povrch. Není to jenom Investiční a poštovní banka. Až se budeme bavit o privatizaci dalších bank, zjistíme, že i tam svým způsobem může dojít - zatím snad ještě nedošlo - ke znehodnocení státního podílu a za to všechno mohou konkrétní lidé, za to všechno mohou konkrétní osoby, za to všechno mohou konkrétní funkcionáři.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP