Středa 25. března 1998

 

(pokračuje Parkanová) 

Z tohoto hlediska uvedené právní předpisy nelze k plnění závazků z citovaných rezolucí bez dalšího aplikovat a je třeba přijmout zvláštní právní úpravu ve formě zákona. Návrh zákona je svou podstatou procesní normou, která upravuje postup státního zastupitelství nebo soudu při vyřizování žádostí mezinárodního tribunálu o poskytnutí právní pomoci. Postup při provádění určitého procesního úkonu, který je předmětem dožádání, např. výslech svědka, se zpravidla nijak neliší od postupu, který je upraven provedením vnitrostátního trestního řízení, a proto zákon nemusí detailním způsobem tyto otázky upravovat, ale postačí, když odkáže na příslušná ustanovení trestního řádu.

Úprava spolupráce naší republiky s mezinárodním tribunálem zahrnuje jak tzv. právní pomoc v obecném slova smyslu představující provádění úkonů na základě dožádání mezinárodního tribunálu, tak i předání trestního stíhání a vydávání osob k trestnímu stíhání nebo k výkonu trestu odnětí svobody. Aplikace posledně uvedených institutů může mít své procesní důsledky na případně vnitrostátně vedené trestní stíhání, a proto se v této souvislosti navrhuje doplnit v nezbytném rozsahu též trestní řád.

Vládní návrh zákona svým obsahem i způsobem zpracování představuje zcela standardní řešení, jaké při vnitrostátním zakotvení spolupráce s mezinárodním tribunálem zvolily nebo volí i sousední státy, a já vám proto navrhuji, abyste jej v rámci prvního čtení přikázali k projednání výborům, které budou určeny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní ministryni a prosím zpravodajku paní poslankyni Hanu Marvanovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ráda bych ve své zpravodajské zprávě zdůraznila to, o čem koneckonců mluvila i paní ministryně, a to, že smyslem tohoto předkládaného návrhu je vnitrostátně zajistit plnění závazků, které pro Českou republiku vyplývají z rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Domnívám se, že je důležité, aby tento vládou předložený návrh byl přijat ještě touto sněmovnou. Domnívám se tedy, že by měl být postoupen do druhého čtení, projednán výbory a doufejme i přijat ještě v tomto volebním období z důvodů, které jsem uvedla, tj. při plnění mezinárodních závazků.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji a otevírám rozpravu k tomuto tisku, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil.

Dámy a pánové, je nějaký jiný návrh než přikázání této předlohy ústavně právnímu výboru?

Vzhledem k tomu, že tomu tak není, tak se ptám, kdo je pro toto přikázání, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 56. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 92 pro, nikdo proti.

 

Děkuji paní ministryni a paní zpravodajce. Konstatuji, že jsme docela plynule projednali tento bod.

Dámy a pánové, chtěl bych požádat jednotlivé navrhovatele a zpravodaje, aby počítali s tím, že sněmovna jedná, ať se to týká členů vlády, nebo poslanců. Dovoluji si v tomto okamžiku, pravda v ne příliš skvělé náladě, vyhlásit polední přestávku do 14.00 hodin, kdy budeme pokračovat bodem 11 a poté dalšími. Možná že se dostaví i navrhovatelé.

 

(Schůze přerušena v 11.54 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP