Čtvrtek 26. března 1998

 

(pokračuje Tlustý) 

To je nepochybně nejvýznamnější navržená změna, nikoliv ovšem jediná. Změn je celá řada. Já děkuji velké vstřícnosti předkladatelů, že se nakonec podařilo přijmout kompromisní znění, které je akceptováno všemi předkladateli a které by mělo umožnit relativně snadné projednání ve druhém i třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Ve smyslu jednacího řádu otevírám obecnou rozpravu, do které nejsou žádní poslanci ani poslankyně přihlášeni, takže ji končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se zatím přihlásili následující kolegyně a kolegové: pan kolega Tlustý, paní kolegyně Röschová, pan kolega Macháček, pan kolega Hofman, pan kolega Švrček a pan kolega Langer. Prosím, aby se v tomto pořadí postupně ujali slova. Jako první bude hovořit pan kolega Tlustý, připraví se paní kolegyně Röschová.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Děkuji. Nejdříve splním slib a přednesu formálně "Usnesení rozpočtového výboru č. 299" jako komplexní pozměňovací návrh, který je obsažen v tisku 300/3, to znamená v písemné podobě, takže vás nebudu unavovat čtením celého tisku. Text, který je třeba chápat jako komplexní pozměňovací návrh, začíná slovy "Zákon ČNR č. 202/90 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/94, se mění a doplňuje takto". Následuje text až na stranu 22 tisku 300/3.

Zároveň mi dovolte přednést několik (konkrétně sedm) dalších pozměňovacích návrhů, které vyplynuly z následných legislativně-technických úprav a které nevnášejí do tohoto textu žádné nové prvky, jen provádějí důsledky změn, které byly odhlasovány v rozpočtovém výboru a jsou obsaženy v tisku 300.

První pozměňovací návrh se týká bodu 11.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, pane kolego. Jenom upřesňuji, že využíváte usnesení Poslanecké sněmovny č. 248, článek 3.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Ano, děkuji. Přednesu nyní ústně další pozměňovací návrhy. První z nich je k bodu 11 usnesení rozpočtového výboru. Týká se § 4 odst. 2. Text nad tabulkou zní: "(2) Povolení se vydá, jestliže provozování loterií a jiných podobných her je v souladu s jinými právními předpisy, nenarušuje veřejný pořádek, je zaručeno jejich řádné provozování včetně řádného technického vybavení a bude-li na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel použito

a) části výtěžku ve výši, která odpovídá v tabulce stanovenému procentu, to je nejméně 6 % - 20 % z rozdílu, o který příjem provozovatele, tvořený všemi vsazenými částkami ze všech jím provozovaných her podle § 2 a § 50 odst. 3, které podléhají vyúčtování v účetním období, převyšuje výhry vyplacené sázejícím, správní poplatky a náklady státního dozoru;

b) odvodu ve výši, která odpovídá v tabulce stanovenému procentu, to je nejméně 6 % - 20 % ze souhrnu peněžitých a nepeněžitých výher v peněžním vyjádření vyplacených provozovatelem spotřebitelských soutěží (§ 1 odst. 4), které podléhají vyúčtování v účetním období. Pro účely výpočtu výše odvodu se v tabulce uvedené označení, výše rozdílu v milionech Kč, rozumí souhrn vyplacených peněžitých a nepeněžitých výher v peněžním vyjádření."

 

Součástí tohoto prvního pozměňovacího návrhu je druhá část, která se týká opět bodu 11 usnesení rozpočtového výboru, to je § 4 odst. 2. Text pod tabulkou zní: "Odvod části výtěžku podle písm. a), odvod podle písm. b), v určené výši na veřejně prospěšné účely splňuje podmínku stanovenou zvláštním předpisem, odkaz 3."

Třetí část tohoto prvního pozměňovacího návrhu se týká článku III. usnesení rozpočtového výboru, kde za bod 1 se vkládá nový bod 2, který zní:

V § 19 odst. 2 písm. g) se za slovo "výtěžek" vkládají slova "nebo odvod".

Všechny tyto tři části se týkají jednoho pozměňovacího návrhu, a proto budu navrhovat hlasování v celku.

Druhý pozměňovací návrh se týká bodu 11 usnesení rozpočtového výboru. V § 4 odst. 5 ve větě druhé se za slova "majetkovou účastí" vkládají slova "nebo právnické osobě, ve které má tato společnost majetkovou účast".

Třetí pozměňovací návrh se týká bodu 17. V § 6 odst. 1 se v písm. a) za slova "do 20 tis. Kč" vloží slova "a věcnou loterii s herní jistinou do 50 tis. Kč". V písm. b) analogicky za slova "do 50 tis. Kč" se vkládají slova "věcnou loterii s herní jistinou vyšší než 50 tis. Kč, do 200 tis. Kč" a za slova "a dále tombolu" vkládají slova "nebo věcnou loterii". V písm. c) se za slovo "tomboly" vloží slova "nebo věcné loterie".

S tím souvisí i úprava v bodě 61, to je § 48 odst. 2, kde se za slova "k provozování tomboly" vloží slova "nebo věcné loterie" a za slova "kdy tombolu" vloží slova "nebo věcnou loterii".

Obě tyto části třetího pozměňovacího návrhu jsou legislativně-technické úpravy, které zde zavádějí pojem, který se v zákoně vyskytuje a z tohoto ustanovení vypadl, pojem věcné loterie.

Čtvrtý pozměňovací návrh předložím ve dvou variantách. Za bod 31 usnesení rozpočtového výboru se vkládá nový bod, který zní v alternativě 1: "Bod 31 A." V § 18 se za nově označený odstavec 3 vkládá nový odstavec 4, který zní: "Výtěžek výherních hracích přístrojů je v přímém rozpočtu obce, která vydá povolení k jejich provozování podle odst. 1 písm. A." Další odstavce se přeznačí.

Druhá alternativa téhož pozměňovacího návrhu se týká téhož, to znamená zařazení nového bodu 31 A, který ve druhé variantě zní:

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP