Pátek 27. března 1998

 

Poslanec Josef Holub: Žádá vládu České republiky, aby na základě nového hodnocení hospodářské situace České republiky zpracovala systém získávání zahraničních investic do české ekonomiky orientovaných tak, aby v delším časovém období napomohly výrazně zvýšit český export.

Pan ministr nesouhlasí, já také nesouhlasím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 109 tento návrh nebyl přijat, když pro bylo 67, proti 54, přítomných 151.

Další návrh.

 

Poslanec Josef Holub: Jde už o návrh poslední.

Žádá vládu České republiky, aby na základě nového hodnocení hospodářské situace České republiky uložila ministru průmyslu a obchodu navrhnout harmonogram konkrétních proexportních opatření, včetně způsobů finančního zajištění ve státním rozpočtu do roku 2000, respektující zmíněné návrhy, a předložila výsledky postupu na těchto úkolech k průběžné kontrole a projednání v Poslanecké sněmovně ještě do předčasných voleb.

Pan ministr nesouhlasí, já také nesouhlasím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 110 tento návrh nebyl přijat. Pro 63, proti 62, 26 nehlasovalo, počet přítomných 151.

Tím jsme vyčerpali, předpokládám, veškerá usnesení. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Holub: Myslím, že v tuto chvíli, protože jsme části přijali a části nepřijali, bychom měli hlasovat o návrhu usnesení jako o celku. Já bych si dovolil usnesení, pokud bude potřeba, přečíst, tak abychom věděli, o čem rozhodujeme.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Tady vždy vznikají spory dané snad i nejasností výkladu jednacího řádu. Já jsem se sám ptal svých kolegů na jejich názor. Je otázka, zda usnesení tvoří nějaký organický celek, abychom o něm museli hlasovat najednou, nebo zda jsme přijali soubor navzájem nezávislých usnesení. Sám se přikláním spíše k prvnímu výkladu, nicméně nechám rozhodnout sněmovnu na doporučení zpravodaje, tzn. zda je vůbec nutné hlasovat ještě jednou o usnesení jako celku. Pan zpravodaj má tedy jaký názor?

 

Poslanec Josef Holub: Já se domnívám, a snažil jsem se celé usnesení tak koncipovat, aby se jednalo o jedno usnesení. Pokud ho přečtu, myslím si, že budete vědět, že by bylo dobře, abychom o něm hlasovali.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano. Abychom měli úplnou informaci. Poprosil bych, abyste přečetl text jako celek, a současně bych poprosil, abyste oddělil samostatná usnesení, aby bylo jasno, kde vlastně jsou jednotlivé body.

 

Poslanec Josef Holub: Ano. Takže usnesení by znělo:

"1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky pokládá koncepci proexportní politiky vlády České republiky, tisk 348, za příliš deklarativní, připomínající spíše studii o možnostech.

2. Žádá vládu České republiky:

a) o jednoznačnější a razantnější přístup k podpoře vývozu,

b) o informaci Poslanecké sněmovně obsahující rozbor stavu vývozu a jeho podpory, která bude předložena do konce roku 1998,

c) o dopracování materiálu koncepce proexportní politiky vlády o konkrétní termíny, teritoriální zaměření, o koncepci činnosti agentur podporujících vytváření image České republiky v zahraničí a o koncepci posílení obchodní složky na zastupitelských úřadech (v souvislosti s teritoriálním zaměřením podpory exportu)."

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vaše doporučení tedy zní hlasovat o tom jako o celku, pokud jsem vás správně pochopil.

Jsou ve sněmovně námitky? Pokud ano, budu to chápat jako procedurální námitku a dám o ní hlasovat. Nicméně námitky v této chvíli nevidím. Přeje si někdo, abych vás odhlásil? Takže v tomto případě vás, drazí kolegové a kolegyně, odhlašuji, jen co najdu brýle a tlačítko. Prosím, abyste se znovu laskavě přihlásili.

Dám sice zvukové znamení, ale myslím si, že už se nám skóre zvýšit nepodaří. Budeme tedy hlasovat o tomto usnesení jako o celku.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto usnesení?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 111 bylo toto usnesení přijato, když 80 bylo pro, 60 proti, 11 nehlasovalo, celkový počet přítomných 151.

 

Děkuji tedy panu ministrovi, kterému jsme uložili, aby byl razantnější v proexportní politice, děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji a tento bod končím.

Přecházíme na bod, kde mám jen několik málo, a to asi 20, přihlášek do rozpravy. Chtěl bych vás upozornit, že tento bod přeruším přesně ve 12.00 hodin středoevropského času, kdy vyhlásím polední přestávku.

 

Přecházíme tedy k bodu 10 našeho programu, který byl přerušen, a to je

 

10.
Návrh poslanců Zuzky Rujbrové, Jany Gavlasové a Jaroslava Zvěřiny
na vydání zákona o registrovaném partnerství osob téhož pohlaví
/sněmovní tisk 359/ - prvé čtení

 

Prosím tedy paní poslankyni Rujbrovou, aby laskavě zaujala místo u stolku zpravodajů, prosím paní poslankyni Hanu Orgoníkovou, aby se ujala role zpravodajky pro první čtení a rovněž přikvačila k onomu citovanému stolku, a konečně prosím pana poslance Pavla Dostála, aby se ujal slova v obecné rozpravě s tím, že za ním bude následovat pan poslanec Jaroslav Melichar.

Pane poslanče Dostále, přestaňte diskutovat o Řádu německých rytířů s panem poslancem Tollnerem. Dnes probíráme jiné téma. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Dostál: Já si myslím, pane předsedo, že problém, který projednáváme, se možná dotýká i Řádu německých rytířů.

Vážený pane předsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, problém, který budeme projednávat nebo vlastně již projednáváme ve sněmovně, rozdělí tuto sněmovnu na dva nesmiřitelné tábory, a to tentokrát napříč politickými stranami.

Položil jsem si otázku, proč je tomu tak, a našel jsem asi tuto odpověď: Na celý problém se lze dívat vlastně z hlediska dvou pohledů, dvojí optikou. Jedna strana pohledu je paní poslankyně Šojdrová tvrdící, že homosexuálové jsou lidé nenormální. Na straně druhé stojí ovšem asi 5 % naší populace, která má v rozporu s Listinou základních práv a svobod práva oproti většině omezena.

Na straně paní poslankyně stojí oni autoři dopisů, kteří píší mně a kolegu Zvěřinovi, že jsme zvrhlíci, protože se zastáváme homosexuálů. Já vás ujišťuji, že jsem ve svém poslaneckém životě nedostal nikdy tolik nenávistných dopisů od tzv. slušných lidí jako v této kauze.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP