Středa 1. dubna 1998

 

(pokračuje Buzková) 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní, ještě než budeme pokračovat v projednávání rozjednaného bodu, mi dovolte, abych na základě dohody předsedy a místopředsedů Poslanecké sněmovny podala návrh podle § 53 jednacího řádu, aby se dnešního dne pokračovalo v jednání, a to včetně hlasování, i po 19. hodině.

Paní poslankyně, páni poslanci, věřím, že dobře zvážíte, jak se vyslovíte k tomuto návrhu, protože v programu je řada bodů, které - pokud nebudou projednány dnes - nemá cenu dále projednávat. Prosím tedy o velmi uvážlivý přístup k tomuto návrhu.

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové č. 129. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 129 se z přítomných 162 pro vyslovilo 49, proti 72, tento návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že pan poslanec Jiří Novák má náhradní kartu č. 11.

 

Takže nyní uděluji slovo místopředsedovi sněmovny panu Ledvinkovi.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, chci vyhovět panu kolegovi Paynovi, abych zrekapituloval to, co jsme si dnes schválili, že budeme projednávat, abyste věděli, co prošlo.

Takže začneme přerušeným bodem 20, což je návrh poslankyň Bartoškové, Marvanové a Röschové o volbách do parlamentu.

Pak se budeme zabývat bodem 34 podle schváleného návrhu pana kolegy Špidly, čili všeobecným zdravotním pojištěním.

Poté budeme projednávat bod 33, což je vládní návrh ústavního zákona o bezpečnosti ČR.

Poté budeme projednávat přerušený bod 10 - zkráceně o registrovaném partnerství osob téhož pohlaví.

Pak body 21 a 22, ve zkratce o sdružování v politických stranách a hnutích.

A poté budeme pokračovat podle schváleného pořadu, tedy od bodu 23. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Ledvinkovi a nyní budeme pokračovat v jednání.

 

Dalším bodem je

 

20.
Návrh poslankyň Drahoslavy Bartoškové, Hany Marvanové a Anny Röschové
na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 247/1995 Sb.,
o volbách do Parlamentu České republiky
a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 421/ - prvé čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujala místo paní poslankyně Drahoslava Bartošková a zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Zdeněk Jičínský.

Včera jsme přerušili jednání po skončení rozpravy. Žádám zpravodaje, aby zopakoval přednesené návrhy, o nichž budeme hlasovat. - Ještě jednou žádám zpravodaje pana poslance Zdeňka Jičínského, aby zaujal místo u stolku zpravodajů a přednesl návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Paní předsedající, dámy a pánové, jen zrekapituluji návrhy, o kterých máme nyní hlasovat a které zazněly v průběhu rozpravy.

Zazněly zde návrhy na zamítnutí novely zákona o volbách do parlamentu, zazněl návrh na vrácení k dopracování, a pokud se týká mého návrhu, navrhuji propustit zákon do druhého čtení a zároveň také navrhuji zkrátit lhůtu pro jeho projednání na 40 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní navrhovatelce a nyní prosím pana zpravodaje, aby předkládal jednotlivé návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní předsedající, vážené sněmovno, paní navrhovatelka tu uvedla návrhy, jak byly podány. Myslím, že v tomto sledu o nich lze hlasovat. Čili nejprve by se mělo hlasovat o návrhu na zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V hlasování pořadové č. 130 rozhodneme o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování pořadové č. 130. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 130 se z přítomných 167 pro vyslovilo 84, proti 72, tento návrh byl přijat.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, tím jsme projednali bod pořadové č. 20.

 

Dalším bodem je

 

34.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady
č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění,
ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, a zákon č. 21/1992 Sb.,
o bankách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 315/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministryně zdravotnictví paní Zuzana Roithová, kterou prosím, aby se ujala slova.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych ve stručnosti odůvodnila předložený vládní návrh č. 315.

Tento vládní návrh byl zpracován na základě usnesení vlády č. 295/1997, které uložilo Ministerstvu zdravotnictví provést v oblasti pojistného na veřejné zdravotní pojištění obdobné úpravy, které byly připraveny Ministerstvem práce a sociálních věcí pro oblast pojistného na sociální pojištění. Jde především o provedení úprav, které vedou ke zlepšení výběru pojistného, a to tak, že působí na plátce pojistného preventivně. Tedy působí tak, aby plátce sám měl dostatečnou motivaci k řádnému a včasnému placení pojistného a plnění dalších povinností, které především se stanovením výše pojistného souvisí.

Současná právní úprava zná sice sankci v podobě penále za odvedení pojistného v nesprávné výši. Zdravotní pojišťovny, které jsou oprávněny penále vyměřit, však nemají bezprostřední možnost zjistit, v jaké správné výši mělo být pojistné odvedeno. Jejich opatření v podobě penále pak čeká až na provedení kontroly a sankce za porušení povinnosti nenásleduje bezprostředně, ale mnohdy až po velmi dlouhé době.

Předložený návrh umožní provádět měsíční porovnání a přijetí bezprostředních opatření v podobě penále vypočteného z pravděpodobné výše pojistného. Toto opatření by mělo být dostatečnou motivací pro plátce, aby takové situaci předešli. Pravděpodobná výše pojistného a z ní odvozené penále totiž může být díky tomu, že půjde o určitý odhad, i vyšší, než byla skutečná povinnost. A v takovém případě bude plátce povinen zaplatit penále v této vyšší částce.

Preventivní povaha tohoto opatření tedy spočívá v tom, že bude v zájmu plátce samotného pojistné platit ve správné výši a hlavně včas, podávat ve stanovených termínech zdravotním pojišťovnám příslušné přehledy a tím se vyvarovat toho, aby zdravotní pojišťovny stanovovaly pravděpodobnou výši pojistného a z něj vyměřovaly penále.

Předložený návrh by měl dále umožnit, aby nerostly dluhy na veřejném zdravotním pojištění u těch dlužníků, kteří nejsou s to pojistné platit, a pojistné se stává nedobytným.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP