Středa 1. dubna 1998

 

(pokračuje Černý) 

Dohoda s Jugoslávií je dohodou o ochraně investic standardního typu, která se věcně neodchyluje od tzv. dohody o ochraně investic schválené usnesením vlády České republiky č. 12 z 6. ledna 1993.

Tato dohoda přináší investorovi především tyto záruky:

Poskytnutí řádného a spravedlivého zacházení a zajištění bezpečnosti a ochrany jeho investic na území druhého smluvního státu. Připuštění jeho investice na území druhého smluvního státu v souladu s právním řádem hostitelského státu. Nediskriminační zacházení podle národního režimu a doložky nejvyšších výhod. Ochranu proti vyvlastnění investovaného majetku s výjimkou vyvlastnění ve veřejném zájmu na základě zákona nediskriminačním způsobem a za náhradu. Volný převod finančních prostředků vážících se k investici. Možnost řešení případných sporů z investice před mezinárodní arbitráží.

Dohoda byla sjednána trojjazyčně, v češtině, srbštině a angličtině. Všechna tři znění jsou autentická. V případě výkladových sporů je rozhodující anglické znění. Dohoda byla uzavřena na období deseti let a její platnost se bude automaticky prodlužovat, pokud ji některá ze smluvních stran písemně nevypoví. Dohoda se vztahuje na všechny investice uskutečněné investory jedné smluvní strany na území druhé smluvní strany po vstupu dohody v platnost, jakož i na investice existující v souladu s právním řádem hostitelské smluvní strany na jejím území k datu vstupu dohody v platnost. Sjednáním dohody se vytváří stabilní právní rámec pro uskutečňování podnikatelských aktivit a ochranu investovaného majetku fyzických a právnických osob ve druhém smluvním státě. Dohoda podnítí zájem českých investorů o další uskutečňování investic v zahraničí, zajistí jim dobré investiční klima pro podnikání v Jugoslávii a sníží tak riziko ztráty investovaných hodnot na minimum. Podpoří též příliv jugoslávských investic do České republiky.

Dámy a pánové, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR vyslovila s touto dohodou souhlas a zároveň zkrátila lhůtu na čtyřicet dní.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Igor Němec.

 

Poslanec Igor Němec: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nevidím důvod jako zpravodaj, aby tato smlouva nebyla postoupena do dalšího čtení. Proto navrhuji, aby byla postoupena a zároveň, aby lhůta byla zkrácena o čtyřicet dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Otevírám nyní rozpravu. Slova se ujme pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, nechci zdržovat rozpravu. Jistě k radosti pana ministra bych chtěl říci, že nemám žádné připomínky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený vládní návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování. Opět jsem vás odhlásil. Prosím, abyste se zaregistrovali, budeme hlasovat.

Zahájil jsem hlasování č. 155 a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo ze 119 přítomných 100 poslanců, jeden byl proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty k projednání na čtyřicet dnů.

Zahájil jsem hlasování č. 156 a ptám se, kdo návrh podporuje. Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 93, proti 16. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme projednali bod 75. Děkuji panu ministrovi, děkuji všem zpravodajům.

Nyní se o slovo přihlásil předseda klubu KDU-ČSL pan kolega Janeček. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhl bych v tomto okamžiku předřazení bodů 21 a 22. Jsou to body o financování politických stran, a sice na teď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste procedurální návrh, o kterém se hlasuje bez rozpravy. Opakuji ho.

Pan kolega Janeček navrhl, abychom v této chvíli projednávali bod 21 a poté bod 22. Budeme o něm hlasovat bez rozpravy. Nyní se přihlásil o slovo předseda klubu KSČM pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Nemyslím, že to je příliš korektní návrh. Máme v prvním čtení rozpracovány návrhy a byl bych rád, abychom alespoň návrh zákona o registrovaném partnerství dodělali. Je také v prvním čtení. Myslím, že to je korektnější než to, co navrhl kolega Janeček. Samozřejmě nemohu namítat nic proti jeho návrhu. Budu ale hlasovat proti a dávám na zváženou sněmovně, jestli bychom neměli alespoň rozdělané věci dodělat, než začneme další návrh v prvním čtení.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nikdo z předsedů klubů se dále nehlásí. Budeme hlasovat. Opět jsem vás odhlásil. Opět prosím, abyste se zaregistrovali.

Dámy a pánové, nyní budeme hlasovat o procedurálním návrhu kolegy Janečka, abychom nyní projednávali bod 21 a bod 22.

Zahájil jsem hlasování č. 157. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh z přítomných 130 poslanců se vyjádřilo 31, proti 82. Návrh nebyl přijat.

 

Dnes se tedy budeme zabývat bodem 10, a to, jak jsme si schválili, pouze do 19.00 hodin, pokud to stihneme. Je to bod přerušený.

Konstatuji, že

 

10.
Návrh poslanců Zuzky Rujbrové, Jany Gavlasové a Jaroslava Zvěřiny
na vydání zákona o registrovaném partnerství osob téhož pohlaví
/sněmovní tisk 359/ - prvé čtení

 

jsme přerušili, a to přerušenou rozpravou. Budeme pokračovat v rozpravě. Poprosím, aby u stolku zpravodajů zaujaly místo paní poslankyně Zuzka Rujbrová za předkladatele a zpravodajka pro prvé čtení poslankyně Hana Orgoníková.

Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Slova se ujme pan kolega Krampera, připraví se pan kolega Ivan Mašek, poté paní kolegyně Bartošková a pan kolega Payne. Jiné přihlášky do rozpravy nemám. Slova se ujme pan kolega Krampera.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, dovoluji si vás seznámit s tím, jak je problematika registrovaného partnerství řešena i v jiných zemích. Myslím, že pro důkladné posouzení návrhu to bude jistě užitečné.

I když diskuse o možnosti zavedení registrovaného partnerství přes odpor římskokatolické církve probíhají také v Itálii, podle informací italského parlamentu také v Itálii nebyl dosud přijat žádný zákon o registraci homosexuálního partnerství. Pouze na obecné úrovni v Bologni v oblasti Emilia Romagna se pokusili zlepšit právní postavení homosexuálních partnerů, a to v oblasti sociální bytové výstavby.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP