Čtvrtek 2. dubna 1998

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Prosím zpravodaje, aby tento návrh zaregistroval, tzn. návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Nyní uděluji slovo panu poslanci Machovcovi a jako poslední písemně přihlášený do podrobné rozpravy se připraví pan poslanec Brožík.

 

Poslanec Karel Machovec: Pane předsedo, dámy a pánové, já zvednu pouze ty pozměňovací návrhy, které mi doručila legislativa. Týkají se tedy většinou úprav, které souvisí s převedením onoho poslaneckého textu do správné právnické řeči. Jako obecné doporučení pro tento tisk by bylo dobré, aby bylo zachováno všude důsledně slovní spojení "podílnický list družstva". Legislativa toto může udělat sama od sebe, nicméně byl bych rád, kdyby to tady zaznělo.

V názvu zákona je třeba číslovku "1997" nahradit číslovkou "1998" a vypustit slovo "jmění a" a slovo "takto". To je legislativně technická úprava.

K čl. 1 - vypustit slova "a ve znění zákona č. 273/1994 Sb. " a slova "část druhá, postup transformace družstev". Legislativně technická úprava, text je nadbytečný.

K bodu 1 návětí - text se upravuje takto: za prvé - v § 13 se doplňují odst. 4 a 5, které znějí (opět je to legislativně technická úprava): K odst. 4 - nahradit slova od § 1 písm. l) slovy "dle zvláštního režimu" s odkazem na poznámku pod čarou, která zní: § 1 písm. l) zákona ČNR č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů. Původní text věty za slovem "podle" vypustit.

K odst. 5 za slovo "podle" vložit slovo "tohoto" a slova "číslo 42/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů" vypustit. Text je nadbytečný a zavádějící.

K bodu 2 návětí - text upravit takto: za § 13 se vkládají nové § 13a) - 13e), které včetně nadpisu nad 13a) znějí (odůvodnění je opět legislativně technická úprava): k § 13a) odst. 2 ve druhé větě za slovo "papíry" vyznačit nový odkaz na poznámku pod čarou, která zní "zejména § 71 - 78 zákona ČNR č. 591/1992 Sb.".

K § 13 a) odst. 5 za slovo "podle" vložit slova "zvláštního předpisu" a doplnit odkaz na poznámku pod čarou, která zní: "zákon ČNR č. 591/1992 Sb." a slova "zákona č. 591/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů" jako nadbytečná vypustit a dále rovněž vypustit ze stejných důvodů slova "slovy tisíc korun českých".

K čl. 2 - k názvu zákona za slova "a zákona č. 316/1992 Sb." doplnit "zákony, které zákon o dani z příjmu rovněž novelizují" a na konci návětí vypustit slova "jmění a". Důvod této úpravy je to, že mezitím, než tento zákon přišel na projednávání sněmovny, byly schváleny nové novelizace tohoto zákona. Já je tady přečtu. Jedná se o zákon č. 18/1997 Sb., zákon č. 151/1997 Sb., zákon č. 209/1997 Sb. a zákon č. 210/1997 Sb...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče. Prosím, využívaje tohoto zvonku, sněmovnu o klid. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Machovec: Děkuji, pane předsedo. .... a zákon č. 227/1997 Sb.

K bodu 1 návětí - text upravit takto: za prvé - v § 4 odst 1 písm. zb) se konci tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písm. zc), které včetně poznámky č. 20d) zní: cz) výnosy a vyplacené hodnoty podílnických listů družstva vydaných podle zvláštního předpisu, odkaz 20 lomeno d). Odkaz 20 lomeno d) zní: "§ 13 odst. 4 a 5 zákon č. 42/1192 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, ve znění pozdějších předpisů". Je to opět legislativně technická úprava.

K § 2 návětí text upravit takto: v § 24 odst. 2, písm. zg) se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písm. zh) a zi), která znějí - ty jsou v tom původním textu, tady se jedná pouze o přečíslování jednotlivých odstavců, protože mezitím už tam byly nové odstavce do toho zákona doplněny. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Machovcovi. Uděluji slovo panu poslanci Brožíkovi.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, bude to trošku netradiční, že v druhém čtení k návrhu zákona majetkových vztahů vystoupím s pozměňujícím návrhem, který mi dal možnost otevřít projednávaný zákon č. 42, k tomu, abych vznesl pozměňující návrh ohledně § 18 odst. 4, který bude znít: v § 18 se doplňuje odst. 4, který zní: odst. 4 "ustanovení odst. 3 se nepoužije v případě zániku družstva bez likvidace". Konec pozměňujícího návrhu.

Nechci k tomu vést žádné zdůvodnění, protože velice všichni dobře víme, že tento návrh jsem podával jako samostatnou novelu návrhu zákona k tisku 347, která touto sněmovnou prošla v prvním čtení, ale shodou okolností, kdy tento program jednání se přesunoval již od listopadu až do současné březnové sněmovny, se nám tady vlastně nepodařilo zkrátit projednávanou lhůtu ve výborech o 20 dní. Tudíž využívám této možnosti o otevření zákona č. 42 a tento pozměňující návrh k tomu přikládám. Je to samozřejmě v souladu s jednacím řádem. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Brožíkovi. Tím jsme vyčerpali písemné přihlášky do podrobné rozpravy. Táži se, zda se ještě někdo do podrobné rozpravy hlásí? Nikoho nevidím, a proto podrobnou rozpravu ukončuji. Nyní se ptám jednak navrhovatele, jednak zpravodaje, zda si přejí závěrečné slovo. Oba dva ano, takže nejdříve bych poprosil navrhovatele pana poslance Machovce.

 

Poslanec Karel Machovec: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já bych se chtěl vyjádřit k tomu, co tady zaznělo v rozpravě podrobné. Já děkuji všem pánům kolegům, kteří se seriózně tímto zákonem zabývali a dali pozměňovací návrhy, které s tímto zákonem bezprostředně souvisí. Nicméně chtěl bych upozornit pana poslance Nováka, že jeho návrh na řešení problematiky restituční rezervy není dost dobře možné přijmout z toho důvodu, že tomu brání skutečně některé paragrafy transformačního zákona, zákona o půdě, které prostě říkají, že některé věci se nemohou vypořádat do doby, než bude přijata tzv. restituční tečka. Tato restituční tečka nebude přijata, pokud nebude podle paragrafu, tuším 29, zákona o půdě přijat speciální zákon, který prostě určí, co dále s církevními restitucemi. Domnívám se prostě, že problematika restituční rezervy se samozřejmě bude muset vyřešit, nicméně není podle mého názoru na pořadu dne.

K návrhu pana poslanče Kováčika pouze to, že vlastně zavádí do tohoto zákona způsob vyrovnání, na kterém bude participovat stát, tedy veřejný rozpočet, což byla záležitost, které jsme se chtěli vyhnout, protože se nedomníváme, že to je záležitost, která by měla být řešena z veřejných rozpočtů.

K návrhu pana poslance Kynčla se vyjadřovat nebudu. Já myslím, že pan poslanec Kynčl nepochopil, o co vůbec v tomto zákonu jde. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Vzhledem k tomu, že se blíží hlasování, vyzvu ještě před vystoupením zpravodaje tímto zařízením, které, doufám, zvoní v kuloárech, poslance, aby se dostavili do jednací síně. A nyní prosím pana zpravodaje poslance Macha.

 

Poslanec Karel Mach: Děkuji, pane předsedo. Já nebudu hodnotit jednotlivé návrhy, které zazněly, ale shrnu rozpravu. V rozpravě vystoupil pan poslanec Kováčik, potom kolegové Hofhanzl a Kováčik opět s poznámkami faktickými, pan poslanec Kynčl, Novák, Machovec a Brožík podali pozměňovací návrhy.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP