Pátek 3. dubna 1998

 

(Schůze opět zahájena v 11.31 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dámy a pánové, prosím, abyste se zklidnili, posadili, přihlásili se hlasovacími kartami, budeme pokračovat bodem, kterým je

 

58.
Vládní návrh zákona o vysokých školách
a o změně a doplnění zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů (zákon o vysokých školách)
/sněmovní tisk 329/ - třetí čtení

 

Zahajuji právě třetí čtení tohoto návrhu. (Permanentní hluk v sále.) Prosím o klid, dámy a pánové. Prosím současně, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr školství, mládeže a tělovýchovy Jan Sokol, pan poslanec Eduard Zeman a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Daniel Kroupa.

Nejdříve mi dovolte konstatovat, že ve druhém čtení jsme vedli sloučenou rozpravu k tomuto vládnímu návrhu a poslaneckému návrhu, obsaženému v tisku 189, přičemž základem projednání, jak sněmovna rozhodla, by byl tisk 329/3. Předložené pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 329/6. Prosím pana zpravodaje, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou nyní otevírám. Do rozpravy máme několik přihlášek. První přihlášený je pan poslanec Prokop Michal. Připraví se pan kolega Krejsa. Pan poslanec Prokop má slovo.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já mám do třetího čtení tentokrát jednu legislativně technickou úpravu ke svému pozměňovacímu návrhu, který jsem přednesl ve druhém čtení a který najdete v tisku 329/6 na straně 66 pod písmenem I. Jedná se o úpravu návrhu I4, který v původním znění zní: V § 99 odstavec 1 se slova "dvou let" nahrazují slovy "tří let". Já navrhuji, aby to znělo následovně: V § 99 odstavec 1 se slova "do dvou let od nabytí účinnosti tohoto zákona" nahrazují slovy "do 31. 12. 2001". Zároveň je třeba k tomu legislativně technické úpravy v § 108, který s § 99 souvisí, v tom smyslu, že slova "§ 84 až 107" se nahrazují "§ 84 až 98, § 100 až 106". Jde o to, že ustanovení o účinnosti v tomto zákoně má dělenou účinnost, která se váže k různým datům. Proto není možné vázat § 99 na obecná slova "od nabytí účinnosti", jak jsem v původním návrhu ve druhém čtením přečetl. Prosil bych o podporu tohoto legislativně technického návrhu, který písemně předložím zpravodajům.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Všechno, pane poslanče? (Souhlas.) Děkuji. Dalším přihlášeným do diskuse je pan poslanec Krejsa. Připraví se paní kolegyně Šojdrová.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedající, já bych si s vaším laskavým svolením dovolil pouze to, co kolega Prokop, totiž legislativně technickou úpravu k mému pozměňovacímu návrhu pod bodem N/3, a to § 7 odstavec 2 nahradit zněním "§ 8 odstavec 2". Vznesený pozměňovací návrh se týká § 8, nikoli § 7, který upravuje jinou problematiku, a proto prosím tuto sněmovnu, aby mému návrhu vyhověla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Prosím paní kolegyni Šojdrovou, aby se ujala slova. Připraví se kolega Martin Přibáň.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane předsedající, páni ministři, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že ve druhém čtení padly shodné pozměňovací návrhy, rozhodla jsem se pro stažení těchto mých pozměňovacích návrhů, které jsou uvedeny v tisku 329/6 na straně 68 pod písmenem N jako body 1 a 2, dále na straně 69 pod písmenem N jako body 5 a 7. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Prosím pana Martina Přibáně. Připraví se kolega Pleva.

 

Poslanec Martin Přibáň: Dámy a pánové, já bych rád vás seznámil s tím, co všechno stahuji. (Veselost.) Co všechno hodlám stáhnout ze svých pozměňovacích návrhů. (Opakovaný smích.) Hovořím o svých pozměňovacích návrzích, prosím. Stahuji v bodě 2 alternativu č. 1. Stahuji bod 3a, 3b. (Hlasy: Stránky!) Strana 67, 68, mé pozměňovací návrhy pod písmenem L. Ještě jednou: Bod číslo 2 - alternativa 1. Bod 3a, 3b, bod 7, bod 9a, b, bod 11.

Jenom ještě oznámím, že u svého bodu 4 bych si dovolil požádat o zvláštní hlasování o té části, která se týká vkládání slov "jako neperiodickou publikaci" - str. 67 bod 4. To současně s bodem 5a a 5b. A zvláštní hlasování o připojení slov k bodu 4 "opatřením zveřejněným ve věstníku ministerstva". Já to pro jistotu ještě zopakuji. Jedná se mi o to, aby body 4, 5a, 5b byly pojaty jako dvě hlasování. První hlasování bude o tom, co se týká vkládání slov "jako neperiodickou publikaci" u bodu 4, 5a, 5b, a zvláštní hlasování u bodu 4 o slovech "opatřením zveřejněným ve věstníku ministerstva". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Nyní je přihlášen pan kolega Pleva. Připraví se pan kolega Klanica.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP