Pátek 3. dubna 1998

 

(Schůze opět zahájena v 15.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami, budeme pokračovat. Hned vás seznámím s návrhem na usnesení.

Dámy a pánové, pokračujeme v projednávání tohoto bodu. O všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o vysokých školách a o změně a doplnění zákona č. 586/92 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 329, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahájil jsem hlasování č. 350 a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 121 poslanců, proti 36 ze 161 poslanců. Znamená to, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

O slovo se přihlásil pan ministr Sokol.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Jan Sokol: Pane předsedající, vážená sněmovno, já jsem vám chtěl jménem ministerstva a vlády poděkovat za to, co jste udělali. K zákonu máme jistě každý řadu výhrad, ale vcelku jsem pevně přesvědčen, že to je velký krok kupředu. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji i já panu ministru Sokolovi. O slovo se nyní přihlásil pan kolega Eduard Zeman.

 

Poslanec Eduard Zeman: Také bych rád poděkoval. Chtěl bych, pane předsedající, požádat v tomto případě, když prošla tato verze zákona, o stažení následujícího bodu programu, resp. následujícího tisku, na stejné téma.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Tím jsme projednali bod 58. Nyní se budeme věnovat bodu 57. Pan kolega Koháček se hlásí. Sice nevím k čemu, ale hlásí se s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Petr Koháček: Pane předsedající, obávám se, že ve třetím čtení bychom měli s návrhem kolegy Zemana vyslovit souhlas.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: On je to totiž jiný bod. Nyní začneme projednávat bod

 

57.
Návrh poslanců Eduarda Zemana a dalších
na vydání zákona o vysokých školách
/sněmovní tisk 189/ - třetí čtení

 

Slyšeli jste návrh na usnesení, kterým pan poslanec Eduard Zeman navrhl zpětvzetí návrhu zákona. O tomto návrhu budeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování č. 351. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Prosím, abyste tak nehlučeli, ani telefon není slyšet! (Pobavení v sále.)

Pro návrh se vyslovilo 125, proti 7 poslanců. Tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu kolegovi Zemanovi, děkuji panu zpravodaji kolegovi Kroupovi.

Tím jsme se vyrovnali s bodem 57 a nyní se budeme věnovat podle schváleného programu bodu 60, kterým je

 

60.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
a zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 315/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala ministryně zdravotnictví paní Zuzana Roithová a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví poslanec Karel Nejezchleb. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 315/2. Žádám zpravodaje, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou nyní otevírám. Do rozpravy se jako první přihlásil pan kolega Langer. Předávám mu slovo a vás, dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Ivan Langer: Vážená paní ministryně, pane předsedající, kolegyně a kolegové, v podrobné rozpravě v rámci druhého čtení jsem přednesl pozměňovací návrh, který máte v tisku 315/2 pod písmenem K a který se zabývá problematikou závodní preventivní péče. Vzhledem k tomu, jaké konzultace jsem vedl a k jakým závěrům jsme dospěli, dovoluji si vás v rámci ustanovení § 86 odst. 6 požádat o vyslovení souhlasu se stažením mého pozměňovacího návrhu, neboť tak, jak byl veden, sice znamenal pro část poskytovatelů a konzumentů závodní preventivní péče jisté výhody, nicméně jeho aplikace byla spojena s novými riziky a v tuto chvíli se domnívám, že rizika s tím spojená, resp. negativa, převládají nad pozitivy. Děkuji vám za souhlasné vyslovení se s mou žádostí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Ještě se ale hlásí paní poslankyně Kolářová.

 

Poslankyně Milena Kolářová: Vážená paní ministryně, dámy a pánové, já jsem také přednesla v podrobné rozpravě dva pozměňovací návrhy, které jsou uvedeny pod písmenem G. Chtěla bych svůj pozměňovací návrh č. 1 podle § 86 odst. 6 stáhnout. Jedná se o to, že jsem podobně jako pan poslanec Langer vedla konzultace s právníky a bohužel dospěli jsme k názoru, že toto ustanovení připouští dvojí výklad a že by mohlo vést naopak možná k poškození, čili k něčemu jinému, než proč tento pozměňovací návrh byl předkládán. Z toho důvodu prosím sněmovnu o souhlasné vyjádření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: I já děkuji. Nyní se opravdu už nikdo nehlásí do rozpravy, takže ji končím. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování a potom přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil on i jménem předkladatele paní ministryně.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Vážený pane předsedající, mám za to, že bychom měli nejprve odhlasovat stažení těch dvou návrhů.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Souhlasím. Dámy a pánové, nyní budeme hlasovat o návrhu na stažení pozměňovacího návrhu pana kolegy Langra i paní kolegyně Kolářové dohromady. Není proti tomu žádná námitka.

 

Zahájil jsem hlasování č. 352. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 136 poslanců, nikdo nebyl proti ze 164 přítomných. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Nyní bychom hlasovali podle pořadí, v jakém byly návrhy podávány. Budeme hlasovat vesměs o celku, ovšem s výjimkou názvu zákona a účinnosti zákona. Je to z toho důvodu, že paní poslankyně Fischerová a pan poslanec Janeček měnili název zákona a také účinnost zákona se mění ve dvou případech. Pokud s tím je souhlas, mohli bychom přistoupit k hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste návrh procedury projednávání. Nikdo nevznesl jiný názor, můžete pokračovat.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Jako první budeme hlasovat o návrhu pod písmenem A, a sice bez názvu zákona, to je ta první odrážka, a bez článku V. Můžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nejdříve chci slyšet stanoviska paní ministryně a vaše.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Paní ministryně souhlasí, zpravodaj souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 353. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 134 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP