Středa 15. dubna 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. dubna ve 13.00 hodin
 

Přítomno: 180 poslanců

 

(Schůze opět zahájena ve 13.00 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení zástupci vlády, milí hosté, zahajuji přerušenou 23. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a oznámili mi, kdo má náhradní kartu nebo kdo o ni žádá. Zatím takovou informaci nemám.

Chtěl bych vás informovat, že přehled dosud neprojednaných bodů schváleného pořadu 23. schůze nám byl rozdán na lavice, takže jistě víte, že začínáme bodem 24. Nejdříve však požádal o slovo předseda komise pro vyšetření tzv. olomoucké kauzy. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dovoluji si navrhnout rozšíření pořadu této přerušené schůze Poslanecké sněmovny o bod "Dovolba členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze". Pakliže bude tento bod přijat a schválen, navrhoval bych jeho zařazení vzhledem ke lhůtě nominovaných kandidátů na čtvrtek před polední přestávkou.

Dále mám technické sdělení. Požádal bych orgány Poslanecké sněmovny o spolupráci s touto komisí. Zároveň bych požádal výbor pro obranu a bezpečnost a jeho předsedu pana Nečase, aby pro práci komise urychleně - pokud možno dnes -vydali patřičné záznamy, které výbor ve svém trezoru má a které komise potřebuje urychleně k zahájení své práce. Jsou to zprávy, které branně-bezpečnostnímu výboru poskytlo Ministerstvo vnitra 14. 1. 1998, dále zprávu z února 1998 a poslední zprávu ministra vnitra pana Cyrila Svobody.

Bohužel musím sněmovnu informovat, že branně-bezpečnostní výbor oznámil, že od trezoru nemá klíče. Takže si myslím, že toto je v podstatě nepřijatelná záležitost a nesmysl. Prosím orgány Poslanecké sněmovny, aby tyto zprávy byly - pokud možno ještě dnes - předloženy pro účely vyšetřovací komise. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji za zprávu. Poprosil bych, kdybyste mohl modifikovat svůj návrh tak, aby bod byl zařazen zítra nebo v pátek po 14. hodině, protože musí uběhnout lhůta 24 hodin.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Lhůta je skutečně 24 hodin. Jistě, po ukončení polední přestávky, jako první bod odpoledního jednání.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Nyní má slovo pan kolega Skopal, poté se hlásí kolega Klas a Gongol.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Dámy a pánové, navrhuji vzhledem k tomu, že první čtení již nejsme schopni zvládnout - z hlediska programu této schůze - vypuštění všech prvních čtení. Z hlediska racionality našeho jednání již není možné prvá čtení dopracovat do konce tohoto volebního období.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Slova se ujme pan kolega Klas, připraví se pan kolega Gongol.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych reagovat na žádost pana předsedy komise Krampery, kdy materiály týkající se olomoucké kauzy jsou označeny jako přísně tajné a jsou uloženy v trezoru předsedy výboru pro obranu a bezpečnost pana poslance Nečase. Jediná možnost, jak přistoupit k těmto materiálům, je, že členové komise si mohou materiály přečíst v prostoru výboru pro obranu a bezpečnost a zase je vrátit do trezoru. Tolik na vysvětlení k tomu, co říkal pan kolega Krampera.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nebo splnit zákonné podmínky dané příslušnými předpisy. Pan kolega Krampera s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Je to pravda, nic jiného komise nechce, než aby si v prostorách výboru mohla tyto dokumenty prostudovat. Ale mně bylo řečeno, že nemají klíče od trezoru. Branně-bezpečnostní výbor přece musí mít klíče od trezoru. Tímto bych znovu požádal kompetentní zástupce tohoto výboru, aby ještě dnes, pokud to bude možné - myslím, že to možné bude - jsme mohli přímo v prostorách tohoto výboru do těchto dokumentů nahlédnout.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Myslím, že to zaznělo. Kancelář bude informována, stejně jako pan kolega Nečas. Slova se ujme pan kolega Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsme dosud neprojednali některé důležité body 23. schůze a je nebezpečí, že všechny body nebudou projednány, dávám tento procedurální návrh.

1. Na zítra, tj. čtvrtek 16. dubna, jako první bod zařadit bod 47, což je "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k činnosti vlády České republiky v oblasti privatizace a cenových deregulací".

2. Po ukončení tohoto bodu zařadit bod 87, který zní: "Zpráva vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zajištění privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno".

3. Zařadit poté body č. 40 "Roční účetní uzávěrka a výroční zpráva Fondu národního majetku České republiky za rok 1996, tisk 336", dále bod 88 "Návrh rozpočtu Fondu národního majetku České republiky na rok 1998, tisk 412" a ihned za tento bod zařadit přerušený bod 4 - "Návrh na odvolání členů Prezidia Fondu národního majetku České republiky", který jsme rozhodli zařadit hned za bod 88.

Ke všem těmto bodům navrhuji společnou rozpravu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane kolego, mám jednu prosbu. Mohu o tom nechat hlasovat najednou? (Ano.) Děkuji.

Jiné procedurální návrhy nezazněly. Prosím, abyste se znovu po odhlášení zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Nechám hlasovat o jednotlivých procedurálních návrzích na úpravu našeho programu.

Informuji vás o tom, že pan kolega Exner se omlouvá pro cestu do zahraničí, pan kolega Ransdorf a kolegyně Štěpová pro nemoc.

Budeme hlasovat ve 13.10 hodin.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP