Čtvrtek 16. dubna 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
16. dubna v 9.02 hodin
 

Přítomno: 174 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.02 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 9.02 hodin a mohu zahájit dopolední zasedání Poslanecké sněmovny. Všechny vás srdečně vítám a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo má jakou náhradní kartu.

Omluvy ze schůze pro dnešní den: paní poslankyně a páni poslanci Laštůvka, Žižka, Zachardová, Bláha, Exner, Fischerová, Gjurič, z vlády jsou omluveni pan premiér Tošovský a páni ministři Pilip, Šedivý, Moos a Roithová.

Chtěl bych vám ještě připomenout, že ústní interpelace na předsedu vlády České republiky byly již vyčerpány a budeme tedy jednat v řádném pořadu do 17.00 hodin a v 17.00 hodin začnou ústní interpelace na jednotlivé členy vlády České republiky podle vylosovaného seznamu.

Dnešní jednání bychom měli zahájit projednáváním bodu

 

43.
Zpráva o měnovém vývoji v České republice za 1. pololetí 1997
/sněmovní tisk 355/

 

Podotýkám, že zprávu o měnovém vývoji nám Česká národní banka předkládá v souladu se zákonem o České národní bance. Na návrh Organizačního výboru zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako tisky 355/1 a 355/2.

Prosím nyní, aby se slova ujal předseda a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Josef Wagner a informoval nás o jednání výboru a současně přednesl i návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. (Poslanec Wagner nebyl v jednací síni přítomen.)

Dámy a pánové věřím, že všichni ti, kteří mají nějaký vliv na to, aby pan poslanec Wagner přišel do sněmovní síně, tohoto vlivu využijí, abychom mohli v našem programu úspěšně pokračovat.

Pan poslanec Kubeš má náhradní kartu č. 10.

Chci se zeptat, zdali nějaký jiný člen rozpočtového výboru je ochoten a schopen zastoupit zpravodaje pana Josefa Wagnera. Hlásí se pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, podotýkám však, že jsme s projednáváním tohoto bodu příliš nepočítali, protože jsme se dohadovali, že věci, které budou záviset na ministrovi financí, resp. na předsedovi vlády, necháme na pátek.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tady je zatím pouze jediný z těch, kteří by měli vystupovat, a to je pan poslanec Josef Wagner.

 

Poslanec Vojtěch Filip: My jsme pravděpodobně přesun pochopili jinak. Ale většina z nás počítala s projednáním zprávy o měnovém vývoji v pátek.

Jestli mohu podat procedurální návrh, tak navrhuji, aby tento bod byl přeřazen na pátek 17. dubna ráno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Myslím, že jsme všichni přihlášeni, usnášeníschopni jsme, ale ještě se hlásí pan poslanec Hojdar.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych navázat na pana poslance Filipa a chci požádat, abychom se zde usnesli, že všechny věci, které mají co do činění s panem ministrem Pilipem a případně ještě s předsedou vlády, bychom měli přeložit na zítřek, abychom se o každém bodu nedohadovali samostatně, a myslím, že je velmi jednoduché z pořadu jednání, tak jak ho na dnešek máme, to udělat.

Jednalo by se o bod č. 43 a bod č. 47. Pak jsou na pořadu zákony, které můžeme projednávat, pak smlouvy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pokud jde o smlouvy, mám zde psáno, že pana ministra Pilipa bude zastupovat pan ministr Černý. Proti tomu asi nejsou námitky.

Čili body č. 40, 43 a 47 bychom projednali v pátek ráno. Nemohu ovšem garantovat, že pan ministr Pilip tady zítra ráno bude. Ale v tuto chvíli navrhujete, abychom tyto body přeložili na zítřek na ráno, a pak se poradíme, jak s tím naložit dál. Ano?

 

Poslanec Josef Hojdar: Ano.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Třebický.

 

Poslanec Jan Třebický: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, souhlasím celkem s tím, co kolega Hojdar navrhl, ale právě s výjimkou zprávy o měnovém vývoji, protože nikdo z Ministerstva financí při jejím projednávání nebyl. Zprávu o měnovém vývoji podává Česká národní banka. Pokud tedy nebudete mít námitky, jedná se o poměrně jednoduchý bod, který můžeme dnes projednat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zdá se, že vysvětlení pana poslance Třebického je akceptováno, a rozumíme tomu také tak, že pan poslanec Třebický se ujme zpravodajských povinností.

Mohu-li tedy shrnout naši neuspořádanou procedurální debatu, pak v tuto chvíli bychom rozhodli o tom, že body č. 40 a 47 projednáme nejdříve zítra ráno a bod č. 43 projednáme nyní.

Pan místopředseda Ledvinka říká, že přeložení bodu č. 40 na zítřek již bylo schváleno. Nyní tedy rozhodneme o přeložení bodu č. 47 na pátek ráno.

Zahájil jsem hlasování poř. č. 387. Táži se, kdo je pro přeložení bodu 47 na zítřek? Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo úspěšně. Pro je 78, nikdo proti. Rozhodli jsme o přeložení bodu 47.

 

Nyní se tedy můžeme věnovat avizované zprávě o měnovém vývoji s tím, že pana poslance Wagnera zastoupí pan poslanec Třebický. Prosím ho, aby přednesl zprávu o jednání výboru a také návrh na usnesení. Děkuji.

 

Poslanec Jan Třebický: Pane místopředsedo, dámy a pánové, rozpočtový výbor se zabýval zprávou o měnovém vývoji v České republice za 1. pololetí minulého roku. Prosím i další své kolegy, aby mě kontrolovali, protože mé vystoupení je nepřipravené. Ale vím, že jsme přijali usnesení, které doporučuje Poslanecké sněmovně vzít tuto zprávu na vědomí.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP