Čtvrtek 16. dubna 1998

 

(pokračuje Payne) 

V takovém případě vláda pravděpodobně na dalších 6 - 8 měsíců ztrácí možnost, aby tato smlouva byla schválena. Pokud by vláda sama doporučila např. stažení z pořadu a projednání po doplnění, tak by možná mohla zvýšit pravděpodobnost projednání. Tato záležitost je na úvaze vlády.

Vláda se domnívá, že v této chvíli nemůže postupovat jinak než trvat na hlasování nyní. Nebudu v této věci dávat žádné doporučení, protože si myslím, že věc byla náležitě objasněna.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nejdříve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vymětala na přerušení projednávání. Je 10.50 hodin, v 10.52 hodin zahájíme hlasování. Všechny jsem vás v tuto chvíli odhlásil.

Dámy a pánové, nyní rozhodneme o návrhu pana poslance Vymětala na přerušení projednávání tohoto bodu do doby, než vláda materiál předložený Poslanecké sněmovně doplní.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 402 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro se vyslovilo 46, proti 64 poslanců, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi vládou České republiky a Evropskou kosmickou agenturou o spolupráci ve výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely, podepsanou v Praze dne 7. listopadu 1996."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 403 a ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Pro se vyslovilo 96, proti 15 poslanců, takže tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi Janu Sokolovi a panu poslanci Jiřímu Paynovi.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

 

65.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Státu Izrael
o vzájemné podpoře a ochraně investic,
podepsaná v Jeruzalémě dne 23. září 1997
/sněmovní tisk 303/ - druhé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo za omluveného ministra financí Ivana Pilipa z pověření vlády přednesl ministr pro místní rozvoj Jan Černý. Ostatní prosím o klid!

Pan poslanec Severa má náhradní kartu č. 13.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohodu mezi vládou České republiky a vládou Státu Izrael o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsanou v Jeruzalémě dne 23. září 1997.

Chci upozornit, že tato dohoda není dohodou o podpoře a ochraně investic standardního typu. Od takzvaného českého vzorového návrhu, schváleného usnesením vlády ČR č. 12/93, se tato dohoda liší především tím, že obsahuje odlišnou úpravu převodu finančních prostředků do zahraničí a poněkud modifikované znění definice investora.

Další, neméně důležitou odchylkou je výjimka z doložky nejvyšších výhod, která je zakotvena v příloze tvořící nedílnou součást dohody. Podrobněji jsou tyto body vysvětleny v předkládací zprávě, a proto nepovažuji za nutné je více rozvádět.

S výjimkou těchto zvláštních a netypických ustanovení předložená dohoda zakotvuje všechny záruky, které obvykle poskytují obdobné dohody investorům obou smluvních stran. Jedná se především o závazek každé smluvní strany podporovat investice investorů druhé smluvní strany a vytvořit pro ně příznivé podmínky, princip národního zacházení jakožto záruku proti diskriminačnímu zacházení ve srovnání s tuzemskými investory a doložku nejvyšších výhod, která je mírně modifikována ve smyslu přílohy, jakožto záruku proti diskriminačnímu zacházení ve srovnání s investory třetích zemí, záruky proti vyvlastnění majetku zahraničních investorů s výjimkou vyvlastnění, které je provedeno ve veřejném zájmu, nediskriminačním a zákonným postupem a za náhradu.

Způsob řešení sporu mezi investorem a hostitelskou smluvní stranou a mezi smluvními stranami navzájem zaručuje řešení případných sporů nezávislým mezinárodním orgánem.

Dohoda byla sjednána trojjazyčně v národních jazycích a v angličtině a v případě výkladových sporů bude rozhodující anglické znění. Platnost dohody je deset let s následným automatickým prodlužováním platnosti dohody, pokud nedojde k vypovězení dohody některou ze smluvních stran.

Pro investice uskutečněné během platnosti dohody budou ustanovení dohody účinná po dobu dalších deseti let od data ukončení platnosti. Ustanovení dohody se použijí na všechny budoucí investice i na investice existující v souladu s právními řády smluvních stran k datu vstupu dohody v platnost. Dohoda vytvoří veřejnoprávní rámec pro investování soukromých subjektů obou smluvních států na území druhého smluvního státu, čímž dojde ke zvýšení zájmu izraelských investorů o investice v České republice. Stejně tak čeští investoři mohou rozšířit své podnikatelské aktivity o další teritorium, s minimálním rizikem ztráty investovaných hodnot.

Dámy a pánové, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu vyslovila s touto dohodou souhlas.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Janu Černému a konstatuji, že tento vládní návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh projednal iniciativně také rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 303/1 a 303/2.

Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jiřího Payna, aby usnesení zahraničního výboru uvedl.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane místopředsedo, vážení ministři, vážená sněmovno, zahraniční výbor bedlivým a kritickým okem se seznámil s touto smlouvou a dospěl k názoru, že doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, a to ve svém usnesení 122 ze 14. ledna t.r. Myslím si, že k tomu není třeba nic více dodávat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Paynovi a prosím, aby zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Květák rovněž odůvodnil usnesení rozpočtového výboru.

 

Poslanec Tomáš Květák: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, rozpočtový výbor si vzal tuto smlouvu, jako obvykle si bere smlouvy o ochraně investic, protože se to týká také ekonomické oblasti. Projednal ji na své 31. schůzi dne 21. ledna 1998.

Protože pan ministr Černý obšírně vysvětlil dvě odchylky a výjimky, které v této smlouvě jsou oproti standardním smlouvám tohoto typu, nebudu se o nich podrobně šířit.

Musím konstatovat, že rozpočtový výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby s touto smlouvou vyslovila souhlas bez připomínek, tak jak byla podepsána mezi vládou České republiky a vládou Státu Izrael dne 23. září 1997. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP