Pátek 17. dubna 1998

 

(pokračuje Gongol) 

Pánové, smutná to vizitka pro ty, kteří hlásali "víme, chceme, dokážeme".

Fond národního majetku jako instituce neplnil a dále neplní úkol, který mu byl svěřen. Nastal čas pro změny. Tou první by mělo být odvolání prezidia Fondu národního majetku, tou druhou pak úkol vládě, aby předložila návrh nové koncepce. Dávám proto k hlasování tyto dva návrhy:

1. Odvolat prezidium Fondu národního majetku, a to ihned.

2. Uložit vládě, aby do 30. 9. 1998 předložila návrh na zrušení Fondu národního majetku a novou koncepci útvaru řešícího další postup privatizace státního majetku.

Dávám dále k bodu 4, protože pan Hojdar to dával k bodu 47, který se zde neprojednává, ale myslím, že to s tímto bodem souvisí, třetí návrh.

3. Poslanecká sněmovna žádá vládu přerušit další privatizační kroky v privatizaci strategických podniků. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci, jen jej upozorňuji na to, že to nebyl Burian. K faktické poznámce udílím slovo panu poslanci Teplíkovi.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Paní předsedající, dámy a pánové, můj předřečník zmínil ve svém projevu společnost Severomoravské elektrárny. Musím vás ubezpečit, že žádná taková společnost není. Zřejmě měl na mysli společnost Moravskoslezské teplárny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Vážená paní předsedající, pane ministře Černý, dámy a pánové, nechtěl jsem k tomuto bodu vystupovat, protože problémů, které se řeší v oblasti Fondu národního majetku, jeho orgánů a dozorčí rady, jsme si za uplynulé období i v rámci našich jednání užili dost.

Přesto mě opět nezklamal pan ministr Pilip, který jako jeho předchůdce - pan ministr Kočárník - ve chvíli, kdy bylo zrušeno Ministerstvo pro správu národního majetku a jeho privatizaci a kompetence přešly právě na Ministerstvo financí, tak zejména pan ministr Skalický a předseda výkonného výboru Roman Češka v momentě, kdy docházely argumenty, vždy vytasili ono zázračné eso z rukávu, kdy hovořili o tom, že přece sociální demokracie má své zástupce v dozorčí radě Fondu národního majetku.

Chtěl bych upozornit pana ministra Pilipa, že nevím, kde byl v roce 1993, kdy tato sněmovna v prvním volebním období půl roku volila svého pátého zástupce do dozorčí rady Fondu národního majetku. Snad možná jen proto, že nám šlo o věcné záležitosti a ne o politikum, podařilo se na podzim roku 1993, že jsem byl já zvolen do této nevděčné funkce, jak to po pěti letech dnes vidím.

Je zajímavé, že pan ministr Pilip se nezmíní, že v této Dozorčí radě byli po celou dobu dva zástupci KDU-ČSL, že v této dozorčí radě je dodnes bývalý náměstek ministra financí pan ing. Klak. V době, kdy pan ministr Kočárník byl předsedou prezidia Fondu národního majetku a pan náměstek Klak byl členem dozorčí rady, jsem upozorňoval, že dochází ke střetu zájmů, neboť náměstek, který je podřízen svému ministrovi, je v současné době i v dozorčí radě Fondu národního majetku. V této dozorčí radě je pan dr. Weigl, šéf poradců bývalého premiéra Václava Klause.

Neobviňuji Fond národního majetku z podlých a jiných věcí, jak se zde někdy ozývalo, ale jsem přesvědčen, že za problémy v privatizaci jako takové, v systému, má plnou odpovědnost bývalá koaliční vláda a ne jen Fond národního majetku nebo jeden jediný zástupce sociální demokracie v dozorčí radě.

Ať pan ministr Pilip také vzpomene na dobu před pěti šesti měsíci, kdy tato sněmovna nebyla schopna ve čtyřech nebo pěti kolech dovolit pátého zástupce právě z řad sociální demokracie, protože už by se nám možná jaksi nehodilo do kšeftu, aby náhodou dva zástupci v dozorčí radě nebyli schopni přehlasovat jednoho předsedu z lidovců. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Brožíkovi. Do rozpravy se nikdo nehlásí, končím tedy obecnou rozpravu společnou k těmto třem bodům.

Zeptám se pana zpravodaje, zda po obecné rozpravě je aktuální hlasování o některých přednesených návrzích.

 

Poslanec Jan Grůza: Domnívám se, že jednotliví řečníci se vyjádřili k tomu, že se nemají schválit předložené materiály. Pan kolega Gongol předložil další tři návrhy na doprovodná usnesení, o kterých by se mohlo hlasovat až po hlasování o materiálu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V této chvíli není o čem hlasovat. Lze otevřít podrobnou rozpravu, po které přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích.

Otevírám podrobnou rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, dámy a pánové, v podrobné rozpravě bych chtěl přednést návrhy k bodu 88, tj. k návrhu rozpočtu Fondu národního majetku na rok 1998.

Vzhledem k výsledkům své kvalitní a profesionálně výkonné činnosti se mi jeví Fond národního majetku jako persona gratis - volně přeloženo: zadarmo drahý. Navrhuji proto rozpočet Fondu národního majetku na rok 1998 upravit takto: Snížit náklady celkem ze 159,538 mil. korun na 139,3 mil. korun. Z toho provozní náklady bez mzdových prostředků a osobních nákladů snížit z 80,283 na 70,2 mil. korun. Mzdové a ostatní osobní náklady snížit ze 70,955 na 60,8 mil. korun. Z toho mzdové náklady snížit ze 69,155 na 60 mil. korun. Ostatní osobní náklady snížit z 1,8 na 0,8 mil. korun. Z toho odměny členům prezidia a dozorčí rady snížit z 1,144 na 0,144 mil. korun. Žádám, aby o všech těchto položkách bylo o každé hlasováno zvlášť.

Dámy a pánové, domnívám se, že i po takovém snížení rozpočtu Fondu národního majetku na rok 1998 bude mít Fond dost peněz na to, aby dále pod vedením vlády drancoval státní majetek, což je činnost trestuhodná a zavrženíhodná. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Do podrobné rozpravy se dále nikdo nehlásí, tedy ji končím.

Paní poslankyně, páni poslanci, tím byla ukončena společná rozprava ke třem projednávaným bodům. Za chvíli požádám pana zpravodaje i pana navrhovatele o závěrečná slova, o rekapitulaci návrhů, ale v tuto chvíli bych ráda upozornila všechny poslankyně a poslance, kteří se zdržují mimo jednací místnost a kteří se chtějí zúčastnit následujících hlasování, že ve 12.48 hodin budeme hlasovat o jednotlivých návrzích.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP