Úterý 14. dubna 1998

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny
14. dubna ve 14.02 hodin

 

Přítomno: 190 poslanců

 

(Schůze zahájena ve 14.02 hodin) 

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji 24. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 78 poslanců. Pozvánku jste dostali v úterý 27. dubna.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, případně kdo již náhradní kartu má.

Pan kolega Lux má náhradní kartu číslo 22, pan kolega Kužílek náhradní kartu 25, pan kolega Gjurič náhradní kartu 21 a kolega Gross náhradní kartu 18. Dále se hlásí pan kolega Severa, který má náhradní kartu č. 24, a pan poslanec Jiří Novák, který má náhradní kartu číslo 17.

Doufám, že jsme tím seznam náhradních karet vyčerpali. Ještě se ale hlásí pan poslanec Škromach, který má náhradní kartu číslo 16.

Kolegyně a kolegové, čeká nás první bojové hlasování, protože musíme určit ověřovatele této schůze. Navrhuji, aby těmito ověřovateli byli páni poslanci Josef Hojdar a Dušan Kulka.

Chtěl bych se sněmovny zeptat, zdali má někdo jiný návrh. (Nikdo se nehlásil) Jelikož tomu tak není, zahájíme hlasování.

Jde o hlasování číslo 1. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stlačí tlačítko. Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 se ze 162 přítomných pro návrh vyslovilo 134, proti nebyl nikdo.

Znovu konstatuji, že ověřovateli 24. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili pány poslance Josefa Hojdara a Dušana Kulku.

 

Nyní mně dovolte, abych vás seznámil s omluvami. Omluveni jsou poslanci Laštůvka, Žižka, Eduard Zeman, Zachardová, Titz, Čech, z vlády se omlouvá asi za jednu hodinu pan premiér Tošovský a pan ministr financí Pilip. To jsou veškeré omluvy, které jsem do této chvíle dostal.

 

Nyní bychom měli přejít ke schválení pořadu 24. schůze. Kolegyně a kolegové, podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne tato sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout změnu, doplnění nebo rozšíření.

Budeme proto hlasovat o návrhu pořadu 24. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Předpokládám, protože uplynula krátká doba od naší registrace, že mě asi nikdo nebude žádat, abych vás odhlásil a znovu přihlásil. Je tomu tak.

 

Můžeme tedy hlasovat. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 2. Kdo souhlasí s navrženým pořadem naší schůze, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 ze 176 přítomných bylo 137 pro a 38 proti. Pořad naší 24. schůze byl schválen.

 

Kolegyně a kolegové, na základě dnešní porady předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů vám chci navrhnout, aby jednání 24. schůze pokračovalo - v případě potřeby - i po 21.00 hodině, a to až do ukončení rozpravy, jak nám umožňuje § 53 odst. 1 zákona o jednacím řádu. Chtěl bych se vás zeptat, zda má k tomuto návrhu někdo připomínky.

S faktickou připomínkou se hlásí pan poslanec Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Pane předsedo, já bych chtěl, abyste zdůvodnil tento návrh, zda se jedná o pokračování schůze včetně hlasování jak po 19.00, tak po 21.00 hodině, nebo bez hlasování.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Odpovídám na otázku pana poslance Brožíka, že na zmíněné poradě bylo dohodnuto, že nebudeme hlasovat na této schůzi, že pouze jednání bude probíhat do ukončení rozpravy. Pokud si samozřejmě bude k rozpravě k tomuto návrhu někdo přát přednést jiný návrh, má možnost. Je tomu tak? Není tomu tak.

Ale přece se hlásí kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, navrhuji aby dnešní jednání skončilo jak v rozpravě, tak v hlasování v 19.00 hodin.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP