Středa 15. dubna 1998

(pokračuje Filip) 

Nemyslel na to, aby to dostal písemně. I když ani Boris Jelcin nebyl schopen poskytnout právní ujištění o řadě otázek NATO, Moskva trvale opakovala svoje stanoviska, že členství baltských států je nepřijatelné. Rusové vědí, že rozšíření NATO přinese jinou konfiguraci sil v Evropě. Jakmile rozšíření NATO začne, Rusko se dostane do podřadného konvenčního postavení v kontrastu opačného stavu v době studené války. Navíc ke své upadající vojenské síle bude Moskva nucena spoléhat se na jaderné zbraně jako na odrazující prostředek a Spojené státy budou mít dále - jestliže úspěšně zařídí členství baltských republik - pouze jednu cestu: bránit tři bývalé sovětské republiky. To by přimělo Rusy přijmout odpovídající opatření.

S rozšířením nebude nadále možno brát za danou spolupráci Ruska v mezinárodním měřítku, ale co horšího - s přistoupením nových členů bychom mohli riskovat eskalaci studenoválečnického vojenského nukleárního napětí.

To je část citátu paní Suzanne Eisenhowerové, který jsem citoval právě proto celý a který jsem nemínil říkat, kdyby zde takovým způsobem nevystoupil pan kolega Bratinka.

Dovolte mi, abych shrnul, že Komunistická strana Čech a Moravy neustupuje od svého názoru, že toto rozhodnutí, které chceme učinit, nemůže být zcela legitimní, protože nás ještě všech 16 členských států nepřijalo. Hovořil jsem o tom včera a znovu podotýkám, že po případném rozhodnutí všech 16 členských států bychom měli tento proces opakovat, protože nyní to je jednání bez podkladu.

Pokud budeme opravdu všemi zeměmi pozváni, měli bychom mít možnost rozhodnout v souladu s českou ústavou, to znamená na základě lidového referenda. V případě, že vláda to neumožní a bude dál sledovat tento svůj úzký zájem, stane se členství České republiky pro pakt NATO zcela nestabilním prvkem. My to budeme, kdo přivede Severoatlantický pakt k ještě rychlejšímu rozpadu, než sám předpokládá, protože Česká republika na svém nikoli legitimním základě se stane tím kamínkem, na kterém se NATO zhroutí.

Není možné budovat za takových podmínek novou bezpečnostní architekturu. Budujeme bezpečnostní architekturu minulosti, k té se vracíme a nevytváříme nic nového, co by vedlo ke stabilizaci situace v Evropě. Považujete tento krok za nevratný, ale chtěl bych vám říci jako zatvrzelý a oddaný dialektik, že nic není na věčné časy.

Byli jsme nařčeni z extremismu. Říkáme jen tolik, že náš názor vede k nové bezpečnostní architektuře Evropy, založené na nových základech, na nových bezpečnostních předpokladech v jednotlivých státech, nikoli na vojenském paktu, který sloužil, slouží a zatím nepřestal sloužit zájmům studené války. To potvrdila i slova, která padla v americkém Senátu.

Věřím, že vás jsem nemohl přesvědčit. Zato je jistě možné, aby čeští občané pochopili, že vstup České republiky do NATO není ani nejlacinější zajištění bezpečnosti, ani trvalé zajištění bezpečnosti, ale ani krok správným směrem. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny Karel Ledvinka, poté pan předseda klubu Tlustý.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, poprvé za šest let využívám možnosti dané mi zákonem a vystupuji jako místopředseda sněmovny na základě toho, co jsem zde slyšel, s dvěma poznámkami. Omlouvám se za ně.

Probudit v člověku novou odpovědnost za svět a schopnost chovat se tak, jako by měl na této zemi pobývat navždy a jako by měl být jednou souzen za stav celého světa, nebude zajisté snadné. Kdo ví, kolika strašlivými problémy bude muset lidstvo projít, než se taková odpovědnost v širším měřítku v nás probudí.

To ale neznamená, že ti, kteří chtějí, nemohou začít ihned. Je to jistě velký úkol pro učitele, vychovatele, intelektuály, novináře a vůbec veřejné činitele všeho druhu. Ale především je to úkol pro politiky. Ti totiž mají, pardon - my totiž máme i v těch nejdemokratičtějších poměrech nesmírnou moc. Možná větší, než si sami uvědomujeme. Ta moc samozřejmě není v našich pravomocích. Ostatně my skoro žádné nemáme. Je v něčem jiném. Je v bezděčném vlivu, který má naše charisma na veřejnost.

Domnívám se, že hlavním úkolem dnešních politiků není zalíbit se svými rozhodnutími či svými televizními úsměvy veřejnosti do takové míry, která by nám umožňovala vítězit ve volbách až do konce našeho bytí. Domnívám se, že je to úplně něco jiného. Podle mého názoru je to přijímat na sebe spoluodpovědnost za dlouhodobé vyhlídky světa, v němž žijeme, a být příkladem této spoluodpovědnosti všem ostatním.

Myslím si, že se také nesmíme bát nepřízně davu. Oduševňovat své konání, což je pochopitelně něco jiného, než kázala účast na modlitbách té či oné církve. Znovu a znovu vysvětlovat veřejnosti, že politika v dnešní době musí být něčím jiným a něčím víc než reflexí různých zájmových skupin.

Myslím si, že prosazovat globální politiku, globální politickou odpovědnost patří k tomu, že my musíme jako politici trochu mluvit o obecném přežití lidstva jako celku. Promiňte mi obecnou úvahu, hned budu konkrétní.

Severoatlantická aliance od svého založení stála vždy na straně svobody. Proces jejího rozšiřování je tedy podle mého názoru procesem rozšiřování svobody. Pokud se jím někdo cítí ohrožen, podle mého názoru se cítí ve skutečnosti ohrožen právě touto svobodou a svým postojem vydává svědectví jen o sobě samém.

Rovněž ti, kdo dnes NATO srovnávají s Varšavskou smlouvou neblahé paměti a varují nás před vstupem do další vojenské organizace, jako by neviděli, či spíše nechtěli vidět propastný morální rozdíl mezi oběma těmito seskupeními. Promiňte mi opět trochu vzletného názvu - rozdíl mezi svobodou a otroctvím. Jsem přesvědčen, že vstup naší republiky do NATO je životním, a tedy státním zájmem naší země.

Protože jsem si v úvodu dovolil něco říci o poslání politiků, tak vás prosím, abyste tak vystupovali. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má předseda klubu pan Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, klub Občanské demokratické strany se chystá všemi svými hlasy ratifikaci vstupu České republiky do NATO podpořit. Chystáme se tak učinit nejen proto, že vstup České republiky do NATO - a bude to již sedm let, kdy ODS vznikla - považujeme za jednu z nejdůležitějších priorit naší politiky.

Vstup České republiky do NATO považujeme za jeden z rozhodujících kroků návratu České republiky k západoevropské civilizaci. Myslíme si, že tato sněmovna před koncem svého funkčního období nemůže pro budoucnost České republiky udělat nic lepšího než právě tento krok dnes schválit. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Tlustému. O slovo se hlásí předseda klubu pan poslanec Pavel Pešek.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP