Úterý 12. května 1998

 

(pokračuje M. Zeman) 

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 23 byl tento návrh přijat, když získal 123 hlasů ze 191 možných. Proti bylo pouhých 24 našich kolegů.

 

Zbývá nám poslední návrh. Kdybych chtěl být zlomyslný, nechal bych o něm hlasovat v původní verzi, čímž by pan poslanec Švrček nechal vypustit bod 27, a tedy polní nemocnici v Iráku, ale pan poslanec se opravil a nyní si přeje vypustit bod 48, což je vládní návrh na souhlas s dohodou EUROCONTROL. Táži se pana poslance Švrčka, zda jsem ho interpretoval správně. Je tomu tak.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 24 ze 190, nyní 189 - opravuji se - přítomných bylo 129 pro, 4 proti, takže návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, tím jsme skončili hlasování o všech pozměňovacích návrzích. Některé prošly, některé neprošly, jak už to tak v životě chodí, a nám už zbývá pouze hlasovat o programu jako celku ve znění schválených pozměňovacích návrhů. Myslím, že nikdo nežádá, abych vás odhlásil. Vidím, že přece jen se taková žádost objevila, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se laskavě znovu pro pořádek zaregistrovali. Poslance z kuloárů jsem už gongem vyzval, takže můžeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s programem jako celkem ve znění schválených návrhů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 25 jsme náš program schválili většinou 140 ze 178 přítomných, proti byli 3, 35 nehlasovalo.

 

To vše jsme stihli za pouhou hodinu a dvacet minut. Nyní tedy můžeme přistoupit k prvnímu bodu našeho schváleného programu a já jako obvykle poprosím pracovníky Kanceláře, aby byli tak laskavi a časem nám dodali na lavice opravený program, abychom se v něm mohli lépe orientovat. Vyřadíme bod 3, který se přesouvá, a začneme bodem číslo 1, což je

 

1.
Zákon, kterým se mění a doplňuje zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon České národní rady č. 200/1990 Sb.,
o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisky 179/7, 226/7, 179/8, 226/8/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 179/8 a 226/8. Upozorňuji vás, drazí kolegové a drahé kolegyně, že čl. 50 odst. 2 Ústavy ČR stanoví, že jestliže Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Otevírám tedy rozpravu k tomuto vetu prezidenta republiky. Jen si dovoluji připomenout, že pozměňovací návrhy v tomto případě nejsou přípustné. O slovo se jako první přihlásil pan ministr vnitra Cyril Svoboda, kterému uděluji slovo. Další písemné přihlášky do rozpravy nemám.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážená sněmovno, plně respektujeme rozhodnutí pana prezidenta, protože to je ústavní právo. Vnímám tento zákon jako zákon, který nás dělí lidsky, nikoli politicky, neboť v každé politické straně byli ti, kteří ho podporovali, a v každé politické straně byli ti, kteří hlasovali proti tomuto návrhu zákona.

Chci jen říci za svůj resort, že máme-li skutečně postihovat dealery, nelze to jinak, než že převrátíme optiku vnímání tohoto problému. Dosud je to tak, že se dealeři schovávají za držitele. Jestliže tuto optiku vnímání nepřevrátíme, musíme říci, že nejsme schopni postihnout dealery. Je na odpovědnosti Ministerstva vnitra ve spolupráci s Nejvyšším soudem a dalšími autoritami, aby nedocházelo ke zneužívání proti těm, kteří jsou malými konzumenty nebo kteří experimentují s drogou, ale jestliže tuto optiku nepřevrátíme, nedosáhneme toho, co společně chceme - totiž postihnout dealery. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministrovi vnitra. Opakuji - písemnou přihlášku do rozpravy jsem neobdržel. Než rozpravu uzavřu, zeptám se, zda si ještě někdo přeje vystoupit. Vidím pana poslance Maška. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, nechtěl jsem k tomuto tématu vystupovat, ale poté, co promluvil pan ministr vnitra, musím.

Logika, kterou tady předvedl pan ministr vnitra, je logika naprosto zvrácená. Argument zněl asi tak, že jestliže nám každý zloděj tvrdí, že on nekrade, tak abychom mohli postihnout zloděje, musíme postihnout také ty, kteří nekradou. Takto je ta logika, když se to převede do jiného příkladu. To je prostě logika naprosto zvrácená, je to logika, která proto, abychom postihovali lumpy, brání i svobodě ostatních občanů. S tím já nemohu nikdy souhlasit. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Maškovi. Vidím pana poslance Langra, ale před ním se hlásí pan poslanec Filip, který má jako předseda klubu přednostní právo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, nemyslel jsem si, že se rozproudí jakási diskuse k této věci, přesto vystoupení kolegy Maška mě velmi zarazilo. Jistě uznáte, že nepatřím mezi ty, kteří schvalují každý krok ministra vnitra. Jsem k němu poměrně kritický. Ale myslím, že v tuto chvíli pan ministr Svoboda řekl jednu zásadní věc, která činí z tohoto zákona skutečný krok vpřed v naší společnosti, a jiná možnost tady není.

Chtěl bych upozornit na věc, která se mi ze všeho nejméně líbila. Jisté je, že drogové mafie v České republice mají tolik peněz....

 

Předseda PSP Miloš Zeman: (Zvoní.) Promiňte, pane poslanče, že vás přerušuji, ale činím tak ve vašem zájmu. Kolegyně a kolegové, vidím zde nahlas diskutovat některé poslance - nebudu jmenovat - kteří rok ve sněmovně nepromluvili. Prosím, aby si to nekompenzovali tímto způsobem. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Jde o to, že drogové mafie mají u nás tolik peněz a tolik možností, že si jistě zafinancují snadno a pro ně jistě lacině systém billboardů, které upozorňují, jakým způsobem my tu špatně pracujeme. Já jsem přesvědčen o tom, že to není pravda. Logika pana ministra vnitra nebyla nijak zvrácená. Šlo jen o to, jakým způsobem chceme chránit společnost, jestli chceme chránit toho, kdo drogu drží, nebo chceme chránit ty, kteří mohou být ohroženi těmi, kteří si sednou za volant pod vlivem drogy, kteří drží zbraně s tím, že berou drogy apod. Jsem přesvědčen, že lepší logika je chránit tu část společnosti, která drogy nebere.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP