Středa 13. května 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

13. května 1998 v 9.06 hodin

 

Přítomno: 185 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.06 hodin.) 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa, tak abychom mohli s drobným zpožděním, za které se omlouvám a které bylo způsobeno některými technickými aspekty přípravy našeho jednání, zahájit druhý den naší schůze.

Prosím, abyste zvážili, zda se nechcete zaregistrovat.

Dámy a pánové, včera jsme na svém jednání rozhodli, že v prvním bodě dnes rozhodneme o tom, jak naložíme s bodem

 

63.
Návrh na pověření předsedy Poslanecké sněmovny ke svolání
schůze Poslanecké sněmovny k projednání návrhů zákonů případně vrácených Senátem

 

Původně jsme počítali s tím, že tato 25. schůze Poslanecké sněmovny bude poslední v tomto volebním období. Abych neopakoval celý obsah jednání politického grémia nebo porady předsedy s místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů, úvod zkrátím a bez dalšího vám přednesu návrh usnesení, ke kterému otevřeme rozpravu.

Prosím pana ministra Svobodu a pana kolegu Baštu o krátké strpení, protože se domnívám, že musíme respektovat rozhodnutí sněmovny a projednat tento bod jako první, pak budeme pokračovat v přerušeném bodu, ke kterému mám ještě další přihlášky do rozpravy.

Návrh usnesení tedy zní:

"Poslanecká sněmovna pověřuje předsedu Poslanecké sněmovny svoláním schůze Poslanecké sněmovny k projednání návrhů zákonů případně vrácených Senátem, a to na čtvrtek 18. června 1998."

Včera zde zněly požadavky na to, abychom měli směrem ke svým diářům naprosto jasno.

Dámy a pánové, to je návrh usnesení. Otevírám rozpravu, hlásí se pan kolega Matulka a potom pan kolega Exner.

Dovolte mi, abych oznámil, že pan poslanec Jičínský má náhradní kartu č. 2.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si jménem poslaneckého klubu KSČM vás poprosit o pochopení a vznést pozměňující návrh k přednesenému návrhu.

Poslanecký klub KSČM na den 18. června si již dříve domluvil určitou akci a zrušení této akce by nám činilo problémy. Mohu vám slíbit, že to není žádná akce politická, je to koneckonců v období, kdy už neprobíhá žádná volební kampaň, nehodláme ani nikoho napadat, ani nikoho chválit, je to akce zcela jiného druhu.

Mám proto pozměňovací návrh, aby datum případné schůze nebylo 18. června, ale již 17. června. Jsme přesvědčeni, že tato změna by nikomu nemusela vadit. Je to tak jako tak den, kdy už volební kampaň není. A prosím vás o pochopení a pokud možno o kolegiální snahu tomuto návrhu vyhovět, abychom se tedy sešli o den dříve, než je navrhováno v usnesení. Děkuji za pochopení a prosím vás znovu, abyste se snažili vyhovět.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dovolil bych si jenom drobný komentář, když zde hledáme vlastně maximální shodu.

Za prvé, 17. června do 14.00 hodin ještě kampaň je. A pokud mám informace od ostatních kolegů, chtějí ještě tento čas využít a do 14. hodin budou někde ve svých volebních krajích a nevím, kam bychom potom časově svolávali schůzi, abychom zase nekomplikovali život těm ostatním. To je jedna poznámka.

A potom jakýmkoliv návrhem na další zkrácení vlastně zmenšujeme zákonem nebo ústavou danou lhůtu pro Senát. Čili v tom vidím druhý problém k této věci se vážící.

Pan kolega Jiří Novák má náhradní kartu č. 9 a slovo má pan kolega Exner.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP