Středa 13. května 1998

 

(pokračuje Ransdorf) 

Toto rozdělení, které zakotvila Rooseveltova administrativa, vydrželo řadu desetiletí, než došlo opětně v 80. letech ke srůstání. Domnívám se, že situace, ve které dnes se nachází české bankovnictví, by podobné dočasné oddělení, aby se projasnila a pročistila situace, vyžadovala. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Ransdorfovi. O slovo se dále přihlásila paní kolegyně Kořínková.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych řekla jen několik stručných slov v obecné diskusi k předkládanému zákonu.

Za prvé bych chtěla konstatovat, že tento zákon je na světě a že ho zde projednáváme již za pět minut dvanáct nebo spíš dvě minuty po dvanácté, to je jistě skutečnost, ale na druhé straně ho zde máme a já doufám, že přinese žádoucí změny do celého našeho bankovního sektoru, tak abychom se mohli stát důvěryhodnějšími partnery i pro naše zahraniční formy spolupráce.

Chtěla bych říci, že tento zákon je také nezbytnou součástí vedoucí k další transparentnosti našich bank a možnosti jejich kapitálového posílení ze strany zahraničí. Bez tohoto zákona bychom takové změny provést nemohli.

Zároveň bych chtěla konstatovat, že navrhovaná úprava, umožňující větší transparentnost a bezpečnost fungování bankovního sektoru, je v souladu s první a druhou směrnicí Evropské unie. Je nutno ovšem říci, že předchozí období, kdy jsme o těchto směrnicích byli rovněž informováni a nevyužili jsme jich v předchozím znění bankovního zákona, přineslo řadu nedostatků do celkového bankovního sektoru a poškodilo pověst České republiky. To je právě to období těsně kolem dvanácté, kdy známé věci do tohoto zákona zapracováváme.

Zůstává otevřena ovšem ještě další otázka, která není v tomto zákoně dořešena, a to je postavení bankovního dohledu, zda má jít o součást zákona o České národní bance, anebo zda má jít o nezávislý orgán. To bude řešeno v novele zákona o České národní bance nebo další novelou tohoto zákona. Znamená to tedy, že před sebou nemáme definitivní podobu zákona o bankách, ale v souvislosti s možnými kroky, které v této oblasti jsme byli schopni učinit, budeme muset připravovat tu poslední základní novelu zákona o bankách, která už umožní bankovnímu sektoru absolutní transparentnost a možnost spolupráce se zahraničím.

To vše mě vede k tomu, abych vám doporučila přijetí této velké novely zákona. Jen nás trochu mrzí, že s ohledem na způsob práce Poslanecké sněmovny se nepodařilo zařadit tuto velkou novelu na dřívější schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní kolegyni Kořínkové a uzavírám obecnou rozpravu vzhledem k tomu, že se do ní už nikdo nehlásí.

Dámy a pánové, otevírám podrobnou rozpravu, do které se jako první přihlásil pan kolega Tlustý. Ještě než mu dám slovo, znovu bych požádal všechny vášnivě telefonující, aby využili rozpravy k vyřizování svých neodkladných telefonických záležitostí v předsálí. Pan kolega Pěnička se připraví jako druhý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, dovolte mi přednést několik pozměňovacích návrhů. Za prvé bych chtěl přednést pozměňovací návrhy, které jsou obsaženy v příloze č. 1 usnesení rozpočtového výboru č. 288, která je součástí tisku 370/1. Využívám možnosti přednést pozměňovací návrh v podobě písemné předlohy. Tato skupina pozměňovacích návrhů začíná pozměňovacím návrhem č. 1, který v čl. I vkládá za bod 4 nový bod a končí pozměňovacím návrhem č. 32, který v čl. VI vypouští bod 4.

Dále dovolte, abych přednesl ústně další pozměňovací návrh, který se týká čl. VIII, to je účinnosti zákona. Tento čl. VIII zní: "Účinnost. Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. září 1998." Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Tlustému. Prosím pana kolegu Pěničku, aby se ujal slova, připraví se pan poslanec Ivan Langer.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, páni ministři, dovolte mi, abych přednesl tři pozměňovací návrhy k usnesení rozpočtového výboru č. 288.

První pozměňovací návrh k návrhu obsaženému v bodě 1 přílohy č. 1. V čl. I se vkládá za bod 4 nový bod 4A. Bod 4A: § 4 odst. 3 písm. b) zní: "odborné způsobilosti a občanské bezúhonnosti osob, které jsou na základě pracovní, mandátní či jiné smlouvy navrhovány bance na výkonné řídicí funkce, s nimiž je spojena pravomoc a odpovědnost vymezená stanovami (dále jen "vedoucí zaměstnanci banky)".

Druhý pozměňovací návrh je k návrhu obsaženému v bodě 5 přílohy č. 1. V čl. I se vkládá za bod I nový bod 9A. § 8 odst. 3 zní: "Člen statutárního orgánu banky nesmí být současně statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu nebo členem dozorčí rady jiné právnické osoby, která je podnikatelem. Zaměstnanec banky nesmí být statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu takové právnické osoby. To neplatí pro členství

a) člena statutárního orgánu banky ve statutárním orgánu nebo dozorčí radě finanční instituce pod kontrolou banky, právnické osoby oprávněné organizovat poptávku a nabídku cenných papírů a podniku pomocných bankovních služeb (§ 17A odst. 5),

b) zaměstnance ve statutárním orgánu podniku pomocných bankovních služeb nebo pro výkon funkce statutárního orgánu v tomto podniku."

Třetí pozměňovací návrh je k návrhu obsaženém v bodě 6 přílohy č. 1. Článek I bod 10 zní: § 8 odst. 5 zní: "Na dozorčí radu banky nesmějí být přenášeny pravomoci, které obchodní zákoník svěřuje představenstvu akciové společnosti."

Odstavec 6 se vypouští.

A nyní dva nové návrhy k novele. Ten první je v souvislosti se vznikem komise pro cenné papíry. V čl. I se za bod 43 zařazuje nový bod, který zní: 43A. V 38 odst. 3 se v písm. d) za slovo "financí" vkládají slova "a Komise pro cenné papíry".

Poslední pozměňovací návrh je k čl. VIII Účinnost: "Tento zákon zabývá účinnosti dnem 1. září 1998." Děkuji za pozornost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP