Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Fischerová) 

Neřešme ekonomické problémy poskytovatele, ale řešme především dostupnost léčebné péče a její racionální způsob.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se, zda se dále někdo hlásí do rozpravy. Vidím, že tomu tak není, proto rozpravu končím.

Oznamuji, že pan poslanec Jiří Novák má náhradní kartu č. 11.

Prosím paní poslankyni Fischerovou - vzhledem k tomu, že proběhla delší rozprava - aby zopakovala usnesení, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslankyně Eva Fischerová: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky nesouhlasí s odpovědí paní ministryně Zuzany Roithové na interpelaci poslankyně Evy Fischerové ve věci restrukturalizace lůžkové nemocniční péče v České republice."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 58.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 58 a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že z přítomných 131 se pro vyslovilo 76, proti 20. Tento návrh usnesení byl přijat.

 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci Poldi Kladno. Interpelace se spolu s odpovědí a novými odpověďmi, které vypracoval pan ministr Kühnl poté, co Poslanecká sněmovna na své 20. a 23. schůzi vyslovila s těmito odpověďmi nesouhlas, předkládá jako tisk 452.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Exner, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Vzhledem k omluvě pana ministra průmyslu a obchodu Karla Kühnla si dnes o této problematice zřejmě - alespoň ne s ním - nepodiskutujeme. Přesto navrhnu do třetice, aby Poslanecká sněmovna nesouhlasila s odpovědí ministra průmyslu a obchodu na moji interpelaci týkající se Poldi Kladno. Pan ministr ani po třetí nezměnil svůj názor na to, že stát, pokud jde o kladenskou Poldovku, nemůže nic dělat a že v zásadě musí trpně přihlížet tomu, jak se tato bývalá rozsáhlá firma likviduje, a to ještě k tomu právními cestami, které jsou standardně nazývány - vzhledem k mnoha sporům a problémům - jako právní džungle.

Tady je podstata věci, proč já - a doufám, že při předchozích hlasováních i sněmovna - nesouhlasím s odpovědí na moji interpelaci. Nová skutečnost, která je uvedena v poslední odpovědi ministra průmyslu a obchodu Karla Kühnla, se týká vlastnictví značky Poldi a pan ministr konstatuje, že dle vyjádření managementu Železáren Hrádek, a.s., které potvrdil i správce konkursní podstaty Hutě Poldi Ušlechtilé oceli, je vlastníkem značky Poldi společnost Ferra, která koupila hutní provozy Poldi Ušlechtilé oceli včetně ochranné známky.

To je věc, která dokazuje mezi mnohým jiným, co se vlastně v Kladně stalo. Ještě v předchozí odpovědi uváděl pan ministr Kühnl, že účetní hodnota firemní značky Poldi je ceněna na 2,7 mld. Kč. V roce 1996 ještě tržní hodnota byla odhadována na 1,5 mld. až 2 mld. Kč a v současné době celá firma Ušlechtilé oceli včetně této hodnotné značky byla prodána za kupní cenu mezi 200 - 250 mil. Kč. To je ta devalvace hodnoty, ke které došlo, a bohužel na tuto devalvaci hodnoty doplácí několik tisíc zaměstnanců bývalé firmy, a doplácí na to nakonec celý stát likvidací hutní výroby Poldi Kladno s tím, že to, co tam v současné probíhá, jsou nepatrné a ojedinělé pokusy využít alespoň části kapacit pro hutní výrobu, která v Kladně je.

Nezbývá než doufat, že brzy bude jiný ministr průmyslu a obchodu, který se k celé problematice postaví také jiným způsobem a postará se alespoň podle svých možností o částečné oživení hutní výroby na Kladně.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ptám se, zda se dále někdo hlásí do rozpravy. Vzhledem k tomu, že tomu tak není, rozpravu končím.

Pan poslanec Exner - doufám, že jej správně interpretuji - navrhuje usnesení, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí pana ministra Kühnla na interpelaci poslance Václava Exnera.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 59, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 59 byl tento návrh přijat, když se pro něj z přítomných 135 pro vyslovilo 69, proti 31.

 

Ministr kultury Martin Stropnický odpověděl na interpelaci poslance Pavla Dostála ve věci kostela svatého Michaela archanděla. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 453.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí poslanec Pavel Dostál, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Pavel Dostál: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, vážený pane ministře kultury, události spojené s rekonstrukcí a využitím, resp. zneužitím na multimediální show kostela svatého Michaela archanděla na Starém Městě pražském ukázaly, že současná kulturní politika českého státu je v celkovém rozporu s pojetím, které se snaží uplatnit ve své práci odborné relevantní instituce. Soudím tak alespoň z odpovědi pana ministra kultury na moji interpelaci ve věci antikulturní tzv. rekonstrukce jedné z nejcennějších památek českého státu evropského významu, kostela svatého Michaela archanděla na Starém Městě pražském, financované rakouským kapitálem.

Tvrdí se, že stát v zastoupení Ministerstva kultury, potažmo Národní knihovny, měl k dispozici pouze dvě alternativy, totiž nechat kostel svatého Michaela spadnout, nebo jej zrekonstruovat za cenu komerčního kýčového využití jako jakéhosi lunaparku. Toto tvrzení je nepravdivé, což lze poměrně snadno dokázat a prokázat technickými prostředky a expertními posudky odborníků.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP