Pátek 15. května 1998

 

(pokračuje Röschová) 

To znamená, že nelze novelizovat návrh zákona, o kterém jsme hlasovali v úterý. To znamená, že všechny pozměňovací návrhy, které zde byly předloženy, musí směřovat k tomu tisku, který projednáváme, to je k původnímu současnému znění platného zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Anně Röschové. Hlasovat o návrhu pana poslance Pavla Maixnera budeme v 10.42 hodin.

Dámy a pánové, v hlasování pořadové číslo 77 rozhodneme o návrhu pana poslance Maixnera na zamítnutí této předlohy. Omlouvám se, neviděl jsem zdviženou ruku pana poslance a dalších, myslím, že další hlasování bude mít jiné číslo. Odhlásil jsem vás, prosím o prezentaci.

V hlasování číslo 78, které jsem právě zahájil, rozhodneme o návrhu na zamítnutí, který předložil pan poslanec Pavel Maixner.

 

Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat, protože se pro něj vyslovilo 38 poslanců, proti bylo 90.

Domnívám se, že mohu oznámit, že skončilo druhé čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu našeho pořadu, kterým je

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se doplňuje zákon České národní rady č. 500/1990 Sb.,
o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů vlastnictví státu
k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 260/ - druhé čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Wagner a pan ministr Pilip. (Hluk v sále.)

Dámy a pánové, já nepochybuji o tom, že dokážete odhadnout, co budu v tuto chvíli říkat, ale přesto si myslím, že je třeba, aby alespoň ti z nás, kteří to nedovedou odhadnout, měli možnost to vyslechnout.

Projednávání tohoto bodu jsme ve středu 13. května přerušili a požádali jsme rozpočtový výbor, aby se ještě jednou návrhem zákona zabýval. Rozpočtový výbor předložil usnesení, které nám bylo rozdáno včera, ještě před zahájením schůze, v 8.30 hodin jako sněmovní tisk 260/4. Myslím si, že bude správné, když v tuto chvíli dám slovo zpravodaji panu poslanci Jozefu Wagnerovi, který vystoupí možná jako zpravodaj i jako předseda rozpočtového výboru. Ostatní prosím o klid.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane místopředsedo, já bych si rád jenom ujasnil, jestli je to skutečně tak, že jsme v podrobné rozpravě ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, je to tak, pane poslanče. Ale v tuto chvíli jsem ještě neobnovil rozpravu, teď jsem vám dal slovo jako předsedovi rozpočtového výboru a zpravodaji. Nicméně protože rozprava byla jakoby přerušena, myslím, že můžete přednést i návrhy a bude to v souladu s jednacím řádem.

 

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor projednal podle vašeho rozhodnutí sporné problémy a doporučuje podle tisku 260/4 svým usnesením č. 318, které máte písemně, aby byl předložen k hlasování tento návrh:

Písmeno m) zní: "k převodu 15 miliard Kč na zvláštní účet státních finančních aktiv ke krytí nezbytných výdajů vyvolaných zánikem věcných břemen váznoucích na majetku vydaném oprávněným osobám, ke krytí nezbytných výdajů souvisejících s náhradou za majetek státu sloužící účelům výzkumu a vývoje vydaný oprávněným osobám, popř. na jiné účely. Tyto finanční prostředky použije vláda jen po souhlasu Poslanecké sněmovny."

Předmětem sporu bylo vyřešit věc tak, aby prostředky z malé privatizace byly převedeny do státních aktiv, ale přitom zabránit, aby bez vlivu sněmovny mohly být dále rozděleny. Hlavní problém byl v tom, aby délka zákonodárného procesu nebránila použít těchto prostředků v případě nezbytné potřeby. Takže tato formulace, ke které dospěl rozpočtový výbor, umožňuje vládě, aby kdykoli to bude potřebovat, požádala Poslaneckou sněmovnu o příslušné rozhodnutí, a ta rozhodne usnesením. Je to sice řešení delší, než kdyby rozhodovala vláda, ale podstatně kratší, než celý zákonodárný proces. Domnívám se, že je to přijatelný kompromis, a rozpočtový výbor vám jej doporučuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Další přihlášky do rozpravy ve druhém čtení nemám, takže si myslím, že mohu skončit jak obecnou rozpravu, a protože nemám ani přihlášky do podrobné rozpravy a nikdo se nehlásí, tak i podrobnou rozpravu, a konstatovat, že skončilo druhé čtení tohoto návrhu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP