Pátek 15. května 1998

 

(Schůze opět zahájena 11.53 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, přestávka určená pro schůzi klubu ČSSD skončila a v tuto chvíli můžeme přistoupit na závěr všeobecné rozpravy k hlasování o návrhu na zamítnutí této normy. Pan poslanec Vymětal mě opět upozorňuje, že by bylo dobře vás odhlásit, samozřejmě mu vyhovím. Prosím vás o novou registraci.

 

V hlasování číslo 82, které jsem zahájil, se táži: Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí této normy? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Pro se vyslovilo 53 poslanců, proti 83 poslanců.

 

Přistupujeme k podrobné rozpravě. Jako první je přihlášen pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, již v průběhu prvního čtení jsem upozorňoval na složitou problematiku této věci i na to, že je potřeba se zamyslet nejen nad daní dědickou, ale i nad daní darovací. A trochu bych varoval před tím, co zde bylo naznačováno, totiž řešit prostřednictvím daně dědické daňové úniky, různé řekněme zločiny, atd., protože k tomu jsou jiné nástroje a tyto nástroje je potřeba používat, eventuálně je dopracovat.

Pro mne je jaksi divné poslouchat, jak levicoví poslanci chtějí hledat abych tak řekl jakousi "posmrtnou spravedlnost". To zde není dobře. Vím, že se mnou nebudou souhlasit, ale upozorňoval jsem v prvním čtení, že navrhnu rozšíření tohoto zákona právě i o snížení resp. zrušení daně dědické a darovací.

Vzhledem k tomu, že ona legislativní úprava, která je základním tiskem - a bylo to tady již řečeno - není zcela ideální, dovolil bych si ji nahradit novým textem:

Zákon, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí ve znění pozdějších předpisů, se mění takto:

1. § 12 se vypouští.

2. V § 19 se vkládá nový odst. 1, který zní:

Odst. 1 Od daně dědické a daně darovací je osvobozeno nabytí majetku osobami

zařazenými do první skupiny.

Dosavadní odstavce 1 až 4 se označují jako odstavce 2 až 5.

3) V § 19 odst. 2 písm. b) se slova " u osob první skupiny milion" zrušují.

4) V § 19 odst. 5 se slova v odst. 1 nahrazují slovy v odst. 2.

5) V § 20 se odst. 9 zrušuje.

6) V § 21 se za odst. 1 vkládá nový odstavec 2, který zní:

Odst. 2. Přiznání k dani dědické a dani darovací nepodléhá nabytí majetku osobami zařazenými do první skupiny.

Dosavadní odstavce 2 až 4 se označují jako odstavce 3 až 5.

7) V § 21 v odst. 3 v první větě se slova "podle § 19 odst. 1 a 3" nahrazují slovy "podle § 19 odst. 2 a 4".

8) V § 21 odst. 4 v první větě se za slovo "zašle" vkládají slova "s výjimkou případů podle § 19 odst. 1".

Článek 2: Nastala-li před účinností tohoto zákona skutečnost, která byla předmětem daně dědické nebo daně darovací, použijí se dosavadní předpisy.

Článek 3: Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Vážení přátelé, jenom bych upozornil na to, že tento návrh byl podán jako poslanecká iniciativa, se kterou vláda vyslovila souhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Josefu Janečkovi. A protože to byla poslední přihlášky do podrobné rozpravy, další přihlášky nemám, končím podrobnou rozpravu, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji pánům poslancům Kolářovi a Třebickému.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP