Pátek 15. května 1998

 

(pokračuje Emmerová) 

Nejdříve ke kapitole "Základní pojmy".

K § 2 odst. 8 písm. f: "vysoce toxické látky, které po vdechnutí" - použít místo "velmi jedovaté" a v písm. g: "toxické, které po vdechnutí" použít místo "jedovaté".

V § 2 odst. 8 látky označené jako jedovaté a velmi jedovaté jsou označeny v jiných zákonech jako látky toxické a vysoce toxické, protože jejich základní vlastností je toxicita. Přebírané předpisy z Evropské unie označují tyto vlastnosti symboly T (pro toxický) T+ (pro vysoce toxický).

Ještě k § 2 odst. 10 a k § 14: zaměnit označení "bezpečnostní datový list" za název "bezpečnostní list".

Pojem bezpečnostní list je již do našeho právního řádu zaveden, a to vyhláškou Ministerstva zemědělství č. 84/1997 Sb., kterou se provádí § 18 odst. 1 zákona č. 147/1996 Sb., o rostlinolékařské péči a o změnách některých souvisejících zákonů. Jde zřejmě o doslovný překlad z angličtiny. Přitom ve státech Evropské unie je zcela běžné, že pro jednotlivé jazykové mutace nepoužívají překladů, ale převodů, které jsou blízké národním specifikům nebo národním předpisům.

Ke kapitole "Obecná ustanovení".

V § 1 odst. 1 písm. b) za slova "člověka a životního prostředí" vložit slovo "zvířat", a to také ve všech dalších ustanoveních, kde se pojem člověka a životního prostředí vyskytuje, tj. čtyřikrát v § 9, dále v § 14 odst. 3 vložit za slovo "člověka" slovo "zvířat".

V § 4 odst. 1 vložit za slovo "metodami" větu "Metody, které jsou založeny na použití pokusných zvířat, mohou být povoleny po ověření, že při současném stavu nelze zajistit poznatky nebo jejich využití jinými metodami nebo postupem a pouze za dodržení zásad ochrany pokusných zvířat." (Odkaz na zákon č. 246/1992 Sb.)

Odstavec 3: V případě, že jsou k dispozici spolehlivé údaje o působení chemické látky nebo přípravku na lidský organismus, například údaje z databází toxikologických dat, údaje z vyšetření osob zasažených či otrávených touto látkou či přípravkem, výsledky předchozích testů na lidských dobrovolnících, informace získané z expertizních prací, údaje z odborné literatury, informace získané na podkladě praktických zkušeností apod., nebo výsledky testů provedených pomocí metod nahrazujících pokusy na zvířatech, mohou být tyto údaje použity pro účely klasifikace látky podléhající povinnosti registrace místo výsledků zkoušek vyžadovaných podle tohoto zákona.

Odstavec 4: Ministerstvo životního prostředí vede registr, do kterého shromažďuje a ve kterém uchovává veškeré informace o metodách nahrazujících pokusy na zvířatech. Údaje z tohoto registru jsou veřejně přístupné. V úředních dnech je možné si dělat výpisy a kopie veškerých informačních materiálů z tohoto registru.

V § 7 odst. 8 (tj. právě věc, o které se zmiňoval kolega Ambrozek) písm. k) - použité metody toxikologických a ekotoxikologických zkoušek látky, písmeno l) - případy týrání zvířat během toxikologických a ekotoxikologických zkoušek látky.

V § 12 odst. 2 vložit za písm. f) nové písmeno g) ve znění: "vlastnosti látky, které byly testovány na zvířatech a na základě kterého předpisu".

V § 14 odst. 3 v první větě vložit za slova "nebo přípravku" slova "o zkoušení nebezpečné látky nebo přípravku na zvířatech".

Pokusy na zvířatech je možno omezit a lze je v některých případech nahradit alternativními metodami a literárními údaji, pokud jsou tyto údaje věrohodné a dostačující. Byl by tak v praxi uplatněn § 15 zákona č. 246/1992 Sb., který v odstavci 3 určuje, že pokusy mohou být povoleny pouze po ověření, že při současném stavu nelze zajistit poznatky nebo jejich využití jinými metodami nebo postupem. V České republice na rozdíl od ostatních vyspělých zemí neexistuje instituce, která by se zabývala shromažďováním informací o alternativních metodách nahrazujících pokusy na zvířatech.

Ke kapitole "Registrace látek".

§ 6 odst. 2 za písm. h) polymery, pokud neobsahují v kombinované formě 2 % nebo více jakéhokoliv monomeru neregistrovaného v souladu s tímto zákonem.

Kapitola "Nakládání s nebezpečnými látkami a přípravky".

§ 10 odst. 2 - právnické osoby a fyzické osoby oprávněné k podnikání mohou nakládat s nebezpečnými látkami a přípravky, které mají jednu nebo více nebezpečných vlastností podle § 2 odst. 8 písm. f), l), m) a n), které je používají při výkonu své činnosti v množství větším než 10 tun za kalendářní rok, pouze na základě souhlasu okresního hygienika, vydaného správním rozhodnutím.

Odst. 4 - fyzické osoby smějí nakládat s nebezpečnými látkami a přípravky klasifikovanými podle odst. 8 písm. f), l), m) a n) po dovršení 18 let, a jestliže nejsou zcela nebo zčásti zbaveny způsobilosti k právním úkonům.

Ke kapitole "Autorizace a nakládání s nebezpečnými látkami a přípravky".

§ 18 odst. 1 - právnické osoby a fyzické osoby, oprávněné k podnikání, smějí nakládat s nebezpečnými látkami a přípravky, klasifikovanými podle § 2 odst. 8 písm. f), l), m) a n) pouze tehdy, je-li pro ně tato činnost zajištěna fyzickými osobami autorizovanými podle tohoto zákona. Autorizovanou osobou podle tohoto zákona může být i právnická osoba oprávněná k podnikání.

Odstavec 2 zrušit.

V § 20 odst. 3 vložit za písmeno c) další písmeno d) ve znění: "být akreditovány podle zvláštních předpisů". (Odkaz na zákon 246/1992 Sb.)

V § 22 odst. 1 (v kapitole "Vedení evidence a oznamování nebezpečných látek a přípravků") vložit za slova "distributor nebezpečné látky nebo přípravku" slova "klasifikovaných podle § 2 odst. 8 písm. f), l), m) a n)".

Odst. 2 - za slova "Výrobce, který vyrobí a dovozce, který doveze nebezpečnou látku" vložit slova "klasifikovanou podle § 2 odst. 8 písm. f), l), m) a n)".

Ve znění odstavců 4 a 5 vypustit písmeno g).

Ke kapitole "Okresní hygienik". § 27 odst. 1 písm. d) - vydává stanovisko při udělování autorizace k nakládání s látkami klasifikovanými podle § 2 odst. 8 písmena f), l), m) a n).

Zdůvodnění: Rozsah autorizace, která se bez rozdílu vztahuje na veškeré látky a přípravky klasifikované v § 2 odst. 8, aniž by byl vzat v úvahu jejich rozdílný stupeň nebezpečnosti, je nepřiměřený. Doporučeno omezit platnost ustanovení § 18 pouze na látky a přípravky velmi toxické, karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci, které mají zvýšený stupeň nebezpečnosti.

Ke kapitole "Správná laboratorní praxe".

§ 5 odst. 1 změnit takto: "Zkoušení nebezpečných chemických látek a nebezpečných přípravků pro účely tohoto zákona mohou provádět pouze právnické nebo fyzické osoby, kterým bylo vydáno osvědčení o akreditaci podle zvláštních předpisů k provádění zkoušek v souladu s požadavky správné laboratorní praxe a které byly na základě tohoto osvědčení autorizovány k této činnosti příslušným orgánem státní správy".

Zvláštními předpisy se rozumí § 16 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP