Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Exner) 

Domnívám se, že bohužel argumentace, kterou použila paní poslankyně Röschová a podpořil pan poslanec Pleva, je v této souvislosti absolutně nepřípustná a nebezpečná.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, protože se zdá, že se schyluje k rozhodnutí, zkusím do toho vnést ještě jeden úhel pohledu.

Domnívám se, že paní poslankyně Marvanová neměla pravdu, když poukazovala na údajnou chudobu nebo stručnost vyšetřovacího spisu s tím, že tam v něm není nic snad doloženo.

Já mám ten vyšetřovací spis k dispozici, jako zpravodaj mandátového výboru a musím říci opak. Je v něm doloženo dostatek k tomu, aby se dalo říci, že to podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele bylo důvodné. Domnívám se, že před zahájením trestního stíhání ten spis ani nemůže být bohatší, než je.

V tom spise je doloženo dostatečně, že pan bývalý ministr financí jednal ve prospěch jiné osoby, než je stát. Akciová společnost spořitelna je nepochybně jinou osobou, než je stát, a klienti spořitelny jsou také jinou osobou, než je stát. Že tím jednáním vznikl prospěch té jiné osoby, to znamená té spořitelně a jejím klientům, je také nesporné. To nikdo nezpochybňuje. Že se toho dopustil pan ministr Kočárník, to ze spisu také vyplývá, nikdo jiný, žádný guvernér ČNB a nikdo jiný tam není, je tam podpis pana ministra Kočárníka. A že tak nejednal v souladu s právem, je také zřejmé. Ve spisu se mluví o porušení jednoho zákona, já osobně si myslím, že se jedná o porušení tří zákonů, nejenom zákona o rozpočtových pravidlech, ale také zákona o státním rozpočtu a koneckonců i kompetenčního zákona, ale to je věc právního hodnocení, se kterým nechť si poradí orgány činné v trestním řízení.

Takže já si myslím, že skutkově je ten spis dostatečně bohatý a tu důvodnost podezření tam určitě najdeme. Otázka je, jak se potom s tím vyrovná soudce, s otázkou společenské nebezpečnosti. Pokud já sám bych byl soudcem, sám nevím, jak bych se s tím vyrovnal. A velice bych tuto otázku zvažoval. Ale to je skutečně otázka pro soudce, nikoli pro Poslaneckou sněmovnu.

Ale ten úhel pohledu, který jsem předeslal, že chci vnést, je tento. Byla tady řeč, jestli je to politické, nebo to není politické rozhodování. Zkusme si představit situaci, že jestliže je ve spisu doloženo, že je tu důvodné podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, orgány činné v trestním řízení musejí konat. A jestliže náhodou se jedná o poslance - v té době tedy poslancem nebyl, ale teď je a ještě pár týdnů bude -, pak je jediná možnost pro výkonnou moc a pro orgány a v činném trestním řízení, jak nekonat. Využít toho, že je poslancem, a rychle ještě do voleb požádat Poslaneckou sněmovnu o vydání souhlasu k zahájení trestního stíhání. Výkonná moc si dovede spočítat, jaké to v této sněmovně asi bude, ví, za koho pan ministr Kočárník byl ve vládě, hlasy kterých poslanců tudíž k vydání zřejmě budou chybět - myslím, že to skóre je zřejmé nám všem - dovedou si spočítat, jak to hlasování může docela dobře dopadnout a že to je jediná dobrá šance, jak vlastně to trestní stíhání nevést a navždy je vyloučit.

Vážení přátelé, zkuste se zamyslet nad tímto úhlem pohledu, jestli v této chvíli výkonná moc právě s ohledem na to, že se jedná o bývalého ministra Kočárníka, nepostupuje tímto způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Matulkovi, s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Hofhanzl.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Paní předsedající, dámy a pánové, fakticky pouze konstatuji: nikdy jsem neměl a nemám rád dialektiku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi.

Protože se dále nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Zaznamenala jsem žádost klubu SPR-RSČ, aby se nepřistoupilo k hlasování dříve než v 15.15 hodin. Ale možná že by pan poslanec Smetana neměl nic proti tomu, kdybych ještě nyní požádala pana poslance Matulku k pronesení závěrečného slova předtím, než vyhlásím přestávku. Je-li to možné, prosím pana poslance Dalibora Matulku, aby zopakoval návrh usnesení. Poté vyhlásíme přestávku a v 15.15 hodin o tomto návrhu budeme hlasovat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Paní předsedající, situace je prekérní, já bych rád zopakoval návrh usnesení, ale dal jsem ho panu předsedovi Zemanovi hned poté, co jsem ho přednesl, a druhé paré nemám. Máte ho u sebe.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já vám nabízím tento váš návrh.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Děkuji, ale paní předsedající, považuji za vhodnější zopakovat návrh usnesení až těsně před hlasováním, teď před přestávkou v tom nevidím valného smyslu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře, pane poslanče, prosím ponechte si text návrhu usnesení u sebe, abyste je mohl přednést v 15.15 hodin, do kdy vyhlašuji v tuto chvíli přestávku.

 

(Schůze přerušena ve 14.56 hod. do 15.15 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP