Středa 20. května 1998

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře, potom je třeba konstatovat, že bod A19 je nehlasovatelný. Zrovna tak bod B3.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: O bodu B3 jsme hlasovali. Týká se něčeho jiného.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o upřesnění pana poslance Filipa.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pokud je konstatováno v protokolu, že je nehlasovatelný bod A19 a bod B3 byl hlasováním odmítnut, je projednáno vše.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Bod B3 byl schválen a bod A19 je skutečně nehlasovatelný. Takže nám nezbývá nic jiného, než hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Přednesu návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 152/1994 Sb., o volbách do zastupitelstev v obcích a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 383, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 227. Kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 227 se z přítomných 159 pro vyslovilo 112, proti 16. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem je

 

33.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 21/1992 Sb.,
o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 370/ - třetí čtení

 

Dříve než zahájíme třetí čtení tohoto návrhu, chtěla bych mezi námi přivítat a pozvat do sněmovního sálu viceguvernéra České národní banky pana Pavla Kysilku. O tom, že bude přítomen a bude mít možnost promluvit na tomto jednání, bylo rozhodnuto již při prvním čtení tohoto návrhu zákona, a to i pro další čtení tohoto návrhu.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí pan Ivan Pilip a zpravodaj rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý.

Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 370/2.

Prosím zpravodaje pana poslance Vlastimila Tlustého, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou otvírám. Kdo se do této rozpravy hlásí? Do rozpravy ve třetím čtení se nikdo nepřihlásil.

Nejprve požádám o slovo viceguvernéra České národní banky pana Pavla Kysilku. Dále jsem zaznamenala další přihlášku do rozpravy.

Chtěla bych poprosit paní poslankyně a pány poslance o klid v jednacím sále.

 

Viceguvernér ČNB Pavel Kysilka: Vážené poslankyně, vážení poslanci, rád bych řekl dvě poznámky. Konkrétně jednu obecnou k návrhu novely. Rád bych se vyjádřil k pozměňovacímu návrhu pana poslance Vrzáně.

Česká národní banka považuje za principiálně problematické, aby z Fondu pojištění vkladů byly vypláceny i produkty, které neslouží jako základna pro výplaty pojistného do Fondu. Znamenalo by to vlastně použití Fondu pojištění vkladů na jiné účely, než ke kterým má sloužit.

Chtěl bych zároveň říci, že pozměňovací nebo doplňovací návrh má celou řadu problémů, které v podstatě znemožňují funkčnost navrženého doplňku. Není jasné, zda navrhovaný limit 4 milionů se vztahuje i na Pragobanku, není jasné, kdo je původním držitelem certifikátů, není jasné, zda čtyřmilionový limit se vztahuje na dědice dohromady, nebo na každého dědice zvlášť.

Druhou konkrétní poznámku bych rád řekl k návrhu na rozšíření § 38, který podal pan poslanec Langer. Tento návrh je nesen správnou myšlenkou. Hovoří se v něm o tom, že by banka měla mít možnost v podstatě narušit princip bankovního tajemství u klientů, kteří neplní své povinnosti vůči bance. Česká národní banka je přesvědčena, že i stávající úprava a povaha bankovního tajemství umožňuje a dává dostatečný prostor bance pro to, aby se zákonnými prostředky domáhala svých práv. Myslíme si tudíž, že navržená úprava je v rámci našeho právního řádu nadbytečnou.

Jako třetí poznámku bych rád řekl věc, která je obecnějšího rázu. Chtěl bych apelovat na sněmovnu, aby přijala novelu zákona o bankách v podobě, jak je navržena vládou, Ministerstvem financí. Považujeme ji za významné zdokonalení legislativního rámce pro fungování bank. Myslíme si, že to je věc, po které veřejnost dlouhou dobu volá. Upozorňuji na to, že je to záležitost, která by měla významně zlepšit zejména informovanost veřejnosti a ostatních bank o tom, co se v konkrétních bankách a bankovnictví jako celku děje. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu viceguvernérovi Kysilkovi. Udílím slovo přihlášenému panu poslanci Vrzáňovi.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, s ohledem na to, že jsem byl upozorněn z legislativy na odchylné znění textu písemného pozměňovacího návrhu od textu tak, jak jsem jej přečetl na mikrofon, dovolil bych si předložit v této chvíli ve třetím čtení k tisku 370/2 legislativně technické zpřesnění mého návrhu, o kterém se mj. zmiňoval i viceguvernér České národní banky. Toto znění bude identické se zněním písemného pozměňovacího návrhu. Jak pan viceguvernér hovořil, některé problematické části jsou tímto zněním řešeny.

Pro úplnost bych si dovolil ještě říci maličkost. Pro zcela jasné pochopení této věci bych přečetl opět toto znění v celku, jak je navrženo.

Článek 2 - přechodná ustanovení - odstavec 6 zní takto:

6. Fond pojištění vkladů - dále jen fond - vyplatí doručiteli náhradu ve výši nominálu depozitního certifikátu emitovaného nejpozději k 8. 8. 1996 Kreditní bankou, a.s., Plzeň, nyní v likvidaci - dále jen banka - jehož pravost uzná likvidátor banky, a to až do výše 4 milionů korun.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP