Čtvrtek 21. května 1998

 

Poslanec Martin Přibáň: Vážený pane předsedající, myslím, že naše projednávání bude poměrně snadné, protože při druhém čtení jsme schválili tuto proceduru. Usnesení výboru pro vědu, vzdělání kulturu, mládež a tělovýchovu a usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví se stalo základem projednávání pro druhé čtení jako celek, to znamená, že nyní bychom měli odhlasovat pouze to, že schvalujeme nebo neschvalujeme znění zákona v tom znění, v jakém bylo schváleno těmito dvěma výbory, a potom hlasovat o zákoně jako celku, to znamená dvě hlasování o téže věci.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji pěkně.

Dámy a pánové, slyšeli jste návrh procedury. Ptám se, kdo protestuje proti této proceduře.

Než vás odhlásím, přijměte jedno technické sdělení. Zdá se mi, že by bylo lépe, kdyby poslanci, kteří diskutují ve sněmovně, odešli do kuloárů a pokusili se sehnat své předsedy a vedoucí funkcionáře svých politických stran, aby byli včas při hlasování a nevytvářeli problémy svou neúčastí. Pak chápu, že jste rozladěni.

Dámy a pánové, odhlásil jsem vás, prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Budeme hlasovat tak, jak vám navrhl pan poslanec Přibáň.

Ještě pro příchozí prosím, aby pan kolega Přibáň zopakoval, o čem budeme hlasovat v prvním případě.

 

Poslanec Martin Přibáň: Nyní bude jedno hlasování o tom, že akceptujeme nebo neakceptujeme usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, které se stalo předlohou pro naše projednávání ve druhém čtení, jako o komplexu pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Zahájil jsem hlasování číslo 304. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 115 přítomných poslanců 102 poslanců hlasovalo pro, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Přibáň: Nyní můžeme hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Přednesu návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Pavla Dostála a Miloslava Kučery na vydání zákona o znakové řeči podle sněmovního tisku 353, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 305. Ptám se, kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 124 poslanců, nikdo nebyl proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

O slovo požádal pan kolega Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Pane předsedající, chtěl bych jenom jménem všech našich handicapovaných občanů, kterých se tento zákon týká, poděkovat Poslanecké sněmovně za vzácný příklad lidského pochopení a porozumění. Děkuji vám, kolegové.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji zástupcům předkladatelů, děkuji zpravodaji. Tím jsme se vyrovnali s dalším bodem.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je bod

 

41.
Vládní návrh zákona o hnojivech, pomocných půdních látkách,
pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení
zemědělských půd (zákon o hnojivech)
/sněmovní tisk 357/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolků zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr zemědělství pan Josef Lux a zpravodaj zemědělského výboru poslanec Ladislav Skopal. Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 357/3. Žádám zpravodaje poslance Ladislava Skopala, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám, a slovo předávám místopředsedovi vlády a ministru zemědělství panu Josefu Luxovi.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych říci, že všechny pozměňovací návrhy, které zazněly ve druhém čtení, jsou zpřesňující návrhy ve směru navrženého zákona a podporuji je.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Do rozpravy se hlásí pan kolega Kováčik. Prosím, aby se ujal slova. Jinou přihlášku do rozpravy nemám.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, dámy a pánové, dovoluji si požádat vás o pozornost. Do tisku 357/3, což jsou ony pozměňovací návrhy, o kterých budeme za chvíli hlasovat, se přece jen malinká legislativně technická chybička vloudila, a to v tomto tisku na str. 3 shora bod 10 v odst. 4: "Podnikatelé v zemědělství a vlastníci zemědělských pozemků" je logický nesmysl. Je třeba, aby tam bylo "vlastníci lesních pozemků". "…jsou povinni soustavně a řádně vést evidenci o hnojivech včetně statkových hnojiv a o pomocných látkách použitých na zemědělské půdě a lesních pozemcích." Tam je to již v pořádku, ale v prvním řádku "vlastníci lesních pozemků" místo "zemědělských pozemků."

To je vše. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Tuto technickou úpravu lze akceptovat. Slova se ujme dále pan kolega Novák, kterému se omlouvám, protože měl přednost jako písemně přihlášený.

 

Poslanec František Novák: Pane předsedající, dámy a pánové, pro stenozáznam bych chtěl upřesnit na začátku: Novák František. Aby nevznikly pochybnosti.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji.

 

Poslanec František Novák: Já jsem dával ve druhém čtení návrh na zamítnutí tohoto návrhu a sněmovna tento návrh neschválila. Byly předneseny pozměňovací návrhy, které ve své většině dávají šanci na zlepšení tohoto zákona. Pokud by byly přijaty, došlo by k určitým dílčím zlepšením. Jsem však hluboce přesvědčen, že zákon přinášející potřebný řád do zemědělského podnikání v tomto oboru a zároveň zákon vymáhatelný ve všech svých důsledcích bohužel před sebou stále nemáme.

Cítím povinnost upozornit sněmovnu na některé situace, které mohou nastat po schválení zákona, zejména ve spojitosti s uplatněním vyhlášek, které budou vydány Ministerstvem zemědělství České republiky na základě zmocnění tohoto zákona, a na dopady, které to bude mít pro zemědělce.

Za prvé z definice statkových hnojiv vyplývá, že veškeré zaorané zbytky rostlin, ať se to týká zbytků slámy, řepného chrástu, bramborové natě, se musí evidovat. Evidence musí být uchovávána buď podle návrhu zákona 10, nebo podle pozměňovacího návrhu 7 let. Za nesplnění této naprosto zbytečné podmínky může být zemědělec pokutován napoprvé částkou až do výše 50 tisíc korun a opakovaně až do výše 500 tisíc korun.

Za druhé zákon ukládá zemědělcům podmínky pro skladování hnojiv, při jejichž nedodržení - a podotýkám, aniž by bylo jakýmkoliv způsobem ohroženo životní prostředí - může kontrolní úřad uložit pokutu do 100 tisíc korun. Při opakovaném porušení až do výše 500 tisíc korun.

Z dikce návrhu zákona a návrhu vyhlášky vyplývá, že veškerá hnojiště v České republice budou muset být po nabytí účinnosti zákona nejen zpevněná, ale dokonce i krytá.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP