Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Kořínková) 

"Zahraniční výbor po diskusi, která proběhla při prvním čtení, a po diskusi ve výboru doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s předloženým vládním návrhem." Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní kolegyni Kořínkové a otvírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil. Dámy a pánové, dovolím si předložit následující usnesení k hlasování:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s ukončením platnosti následujících smluv:

1. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Jemenskou lidovědemokratickou republikou ze dne 14. září 1981

2. Smlouva mezi ČSSR a Korejskou lidovědemokratickou republikou o přátelství a spolupráci ze dne 11. září 1988

3. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Laoskou lidovědemokratickou republikou ze dne 17. února 1980

4. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Mongolskou lidovou republikou ze dne 18. června 1973

5. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Vietnamskou socialistickou republikou ze dne 14. února 1980

6. Smlouva mezi ČSSR a Rakouskou republikou o postupu při šetření událostí na společných státních hranicích ze dne 21. prosince 1973."

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 356. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 88 pro, 6 proti.

 

Dámy a pánové, dalším bodem je

 

62.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda o volném obchodu mezi Českou republikou a Tureckou republikou,
podepsaná dne 3. října 1997 v Ankaře
/sněmovní tisk 363/ - druhé čtení

 

Prosím opět pana ministra zahraničí Jaroslava Šedivého, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády ČR Jaroslav Šedivý: Pane místopředsedo, paní a pánové, z pověření vlády místo ministra Kühnla předkládám tuto dohodu ke schválení. Je to dohoda o volném obchodu, která bude určitě dobrým stimulem pro zvýšení vzájemného obratu obchodu a napomůže k rozšíření evropského prostoru volného obchodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Zpravodaj zahraničního výboru pan kolega Igor Němec se vyslovuje souhlasně jménem zahraničního výboru. Otvírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil.

Dovolím si vám předložit následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou o volném obchodu mezi Českou republikou a Tureckou republikou, podepsanou dne 3. října 1997 v Ankaře."

 

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 357. Kdo je proti?

Konstatuji, že tento návrh byl schválen poměrem hlasů 106 pro, 1 proti.

 

Tím jsme až na jedno hlasování, které jsem avizoval na zhruba na 15.45 hodin, projednali blok zahraničních smluv. Děkuji panu místopředsedovi vlády, děkuji všem zpravodajům.

 

Dámy a pánové, dalším bodem je

 

104.
Informace ministra vnitra o šetření událostí v Praze 16. května 1998

 

Prosím pana ministra Cyrila Svobodu, aby se ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dne 14. 5. 1998 byl pracovníky protiextremistického oddělení Správy hl. m. Prahy získán poznatek, že dne 16.5.1998 se má v Praze 2 na náměstí Míru uskutečnit akce pod názvem Global Street Party 98 jako součást celosvětové akce pod heslem "Ulice lidem". Sraz účastníků je v 15 hodin uvedeného dne s tím, že po 17. hodině má akce pokračovat pochodem Prahou. Dále bylo zjištěno, že toto shromáždění je oznámeno na Obvodním úřadě Praha 2 jako předvolební sraz mladých v době od 15 do 20 hodin v počtu asi 250 osob bez oznámení uvažovaného pochodu Prahou. Svolavatelka shromáždění má být Nikola Bukajová z Hradce Králové.

Na základě tohoto poznatku, který byl projednán téhož dne ve vedení Správy hl. m. Prahy, bylo pplk. Vratislavem Charvátem, pověřeným vedením správy, rozhodnuto, že k zajištění klidu a veřejného pořádku provede vlastní bezpečností opatření Obvodní ředitelství Praha 2, kde je místo shromáždění účastníků akce. Obvodnímu ředitelství Praha 1 bylo vzhledem k signalizovanému pochodu účastníky akce uloženo zesílit výkon služby, neboť tento útvar zajišťoval v uvedených dnech další akce celopražského charakteru, a to v době od 10 do 23 hodin akci České společnosti AIDS-pomoc na Valdštejnském náměstí s následným koncertem v Ledeburské zahradě a dále v době od 16.30 do 17.30 pravidelnou demonstraci proti rasismu na Staroměstském náměstí.

Stálá pořádková jednotka Správy hl. m. Prahy jakožto specifický útvar pořádkové policie byla rozdělena tak, že ze 60 policistů schopných nasazení jich bylo 30 určeno jako záloha velitele opatření, zbytek zajišťoval veřejný pořádek na fotbalovém utkání Slávia - Liberec. Současně bylo na Obvodním úřadě Praha 2 ověřeno, že svolavatelka shromáždění Nikola Bukajová podala písemně oznámení o konání této akce nazvané "předvolební sraz mladých" s tím, že ta bude probíhat na náměstí Míru 16.5.1998 v době od 15 do 17 hodin v předpokládaném počtu účastníků asi 250 osob. Doba trvání akce byla dne 6.5.1998 svolavatelkou dodatečně prodloužena do 20 hodin bez udání důvodů a bez jakékoli reakce pracovníků obvodního úřadu. Jako zmocněná osoba byla svolavatelkou nahlášena Bohdana Rytířová z Prahy a bylo oznámeno, že celá akce bude zajištěna ze strany svolavatele pořadatelskou službou v počtu pěti osob označených černou páskou na rameni.

Na základě tohoto oznámení byla Obvodním úřadem Praha 2 akce vzata na vědomí a její konání bylo oznámeno na Obvodním ředitelství Praha 2. Dne 15.5.1998 byl Obvodním ředitelstvím Praha 2 zpracován plán bezpečnostního opatření k zajištění klidu a veřejného pořádku a určen velitel akce. Dle plánu bylo nasazeno celkem 18 policistů pořádkové policie rozdělených do dvou skupin a 5 policistů kriminální policie jako operativní průzkum. V záloze bylo 30 policistů stálé pořádkové jednotky se třemi vozidly pod vedením kpt. Zábranského. Současně bylo na základě součinnostních vztahů vyčleněno z řad městské policie 17 strážníků k zajištění klidu a veřejného pořádku.

Stavy policistů a prostředků nasazených na bezpečnostní opatření vycházely z dosavadních zkušeností a nebylo důvodu je zvyšovat, neboť nebyly žádné poznatky a signály o zvýšeném počtu účastníků akce. Obdobných akcí je v Praze pořádáno 3 až 5 týdně.

Obě skupiny pořádkových policistů byly rozděleny do dvoučlenných hlídek, kterým bylo určeno stanovisko tak, aby z taktického hlediska neprovokovaly účastníky akce a zároveň měly přehled o dění na náměstí Míru. Záloha policistů stálé pořádkové jednotky byla umístěna za Vinohradským divadlem, tak aby v případě nutnosti byla okamžitě k dosažení a mohla bezprostředně zakročit. Byla určena výzbroj a výstroj policistů a místo a čas konání instruktáže k provedení bezpečnostního opatření.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP