Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Šedivý) 

Občanství unie zakotvené ve smluvním systému Evropské unie vyjadřuje snahu ustavit přímé spojení občana s unií, která je pro něj často pouhou abstrakcí. Státní příslušnost k národnímu státu je předpokladem získání práv plynoucí z občanství unie. Jak tedy ze smlouvy o založení Evropského společenství, ale i z logiky věci vyplývá, občanství EU se vztahuje pouze na státní příslušníky členských států EU. Z pohledu budoucího člena EU můžeme se zněním příslušných ustanovení souhlasit, neboť vycházejí ze suverénního postavení členské země a jejího práva a respektují úpravu státního občanství v jednotlivých státech. Navíc právní úprava státního občanství ČR je založena na obdobných principech jako státní občanství v členských zemích unie. Zároveň je naše právní úprava v souladu s Evropskou úmluvou o občanství Rady Evropy, která byla otevřena k podpisu v listopadu 1997.

Já myslím, že není tedy důvodu se domnívat, že v souvislosti se vstupem ČR do EU v budoucnu bude třeba přijímat závažné změny v této oblasti zákonodárství. Zároveň samozřejmě musíme počítat s tím, že vstoupíme-li do EU, přijímáme veškeré závazky, které EU z tohoto titulu klade na příští členské státy. Jsou to ta čtyři základní pravidla - volný pohyb služeb, kapitálu, osob atd. Čili musíme počítat i s tím, že je možné, že i někteří němečtí občané budou vstupovat na naše území jako podnikatelé, jako součást nebo řekněme spoluobčané. Musíme počítat ale s tím, že i čeští občané budou moci vstupovat na území nebo do hospodářského života nebo do politického života i v dalších státech EU. Jestliže chceme vstoupit do EU, musíme tyto závazky vzít na sebe.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec Krampera s doplňujícím dotazem.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Já panu ministrovi děkuji za ten závěr. To bylo vlastně meritum naší interpelace, ale ještě jsem se chtěl právě zeptat a položil jsem otázku právě s ohledem na vstup ČR do EU, proč se vláda nezasadí, aby občané byli informováni, a nevydá právě tuto velice důležitou knihu, smlouvu o EU, aby si každý občan naší země mohl předem prostudovat přesně, do čeho vlastně jakýmsi způsobem chceme vstoupit. A jinak pochopitelně ten návrat sudetských Němců, to jste mi v podstatě potvrdil, o to přesně v té mé otázce šlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Přeje si pan ministr zareagovat do takřka prázdných lavic? Zdá se, že se podělí pouze s panem poslancem Kramperou. Dovolte mi vyplnit tento čas krátkou poznámkou. I další člen vlády bude jistě vystupovat k takřka prázdné sněmovně, jak je tomu koneckonců zvykem u bodů, kde ze zákona nejde hlasovat, jak je tomu zvykem i v jiných parlamentech světa. Nicméně přenášen jste, pane ministře, byl do všech prostor sněmovny, jak jistě víte, na vnitřním okruhu do všech poslaneckých kanceláří, do kuloárů a dalších klubových prostor.

Dámy a pánové, dalším, kdo vystoupí s interpelací, resp. to je spíše dotaz vzhledem k tomu, že pro čas od 17.40 se omluvil pan ministr Cyril Svoboda. Chci se zeptat paní poslankyně Hrůzové, zda si přeje přednést svou interpelaci. Je tomu tak, prosím, máte slovo. Připraví se pan poslanec Loukota.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Pane předsedající, pane ministře, se zaujetím sleduji pořady, ve kterých vystupuje vedoucí Národní protidrogové centrály pan Komorous a oslavuje úspěchy odboru, v jehož čele stojí. Tento odbor měl v minulosti odborníky, kteří se zabývali problematikou drog řadu let i před rokem 1989. Za vedení pana Komorouse tito odborníci znechuceně postupně odcházeli a nahradili je policisté z místních oddělení a kamarádi z bývalé StB, kde pan Komorous působil ve funkci vedoucího 28. ZO KSČ 1. správy StB.

Zasvěcení lidé se ale pozastavují nad takovými skutečnostmi, jako například, že je stále rozprašován jeden a ten samý gang, celkem již v minulosti čtyřikrát. Jedni a ti samí stále prodávají drogy na Václavském a Staroměstském náměstí, potírají se osoby, které prodávají psaníčka s drogou, jednou ročně je chycen nějaký kurýr nebo zničena továrna, jako například v Jirčanech, ale nikdy NPDC nezasáhla proti alespoň střednímu článku distributorů. Nikdy nerozprášila arabský nebo ruský gang, který působí na našem území. Stále posloucháme, jak NPDC úspěšně bojuje proti školákům, kteří užívají drogy, ale nikdy jsem neslyšela, že byla zatčena osoba, která po ulici nechodí, drogy nepřeváží, ale prodej organizuje. A to pan Komorous je v čele centrály minimálně pět let. Pokud vzpomenu výslednost tohoto odboru, tak oproti řadovým příslušníkům kriminální policie, kteří zpracovávají každý desítky případů ročně, tak na jednoho policistu NPDC i se zadrženým feťákem na ulici připadá osm případů, ale operativní výdaje na zadržení této osoby se pohybují v tisících.

Mohu využít ještě své minuty?

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Prosím.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Moje otázka zní, pane ministře: Jsou na Národní protidrogové centrále skutečně odborníci, nebo jen kamarádi pana Komorouse z bývalé StB, kteří se snaží všechny přesvědčit o své nenahraditelnosti a likvidují všechny ty poctivé policisty, kteří se touto problematikou zabývali ještě v době, kdy pan Komorous sliboval věrnost StB a ostatní hlídali metro a chodili po ulici s obuškem u pasu a nejsou schopni absolvovat psychologické testy, neboť by jimi neprošli? Jak míníte řešit, pane ministře, odbornost především vedoucích oddělení tohoto odboru a jejich duševní vyspělost, aby se nestalo jako v minulosti, že tito lidé psychologické vyšetření splní i přesto, že se vyšetření nepodrobí? Doufám, pane ministře, že jak je zvykem, tak zpracováváním této interpelace nepověříte vedoucího útvaru, proti kterému interpelace směřuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní poslynkyni Hrůzové. Slovo má pan poslanec Václav Frank s interpelací na pana ministra Cyrila Svobodu.

 

Poslanec Václav Frank: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, mrzí mě samozřejmě, že pan ministr Svoboda musel odejít, ale nicméně si dovolím přednést interpelaci, která se týká práce dobrovolných hasičů.

Víceméně v souvislosti s připravovanými změnami podmínek pro poskytování státních finančních prostředků prostřednictvím Ministerstva vnitra dochází v současné době k tomu, že nebudou jako v minulých letech samostatně vyčleněny mzdové prostředky pro inspektory okresních sdružení dobrovolných hasičů. Věc je dokonce tak daleko, že většina z nich obdržela ke konci měsíce května tohoto roku výpovědi ze zaměstnaneckého poměru a sdružením dobrovolných hasičů je doporučováno tyto funkce obsadit dobrovolnými funkcionáři.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP