Pátek 22. května 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

22. května 1998 v 9.02 hodin

 

Přítomno: 185 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.02 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dámy a pánové, dobrý den, vítám vás velice srdečně k zahájení dnešního osmého jednacího dne 25. schůze Poslanecké sněmovny.

 

Přihlaste se prosím svými hlasovacími kartami. Současně mi dovolte konstatovat, že pan poslanec Bařinka má náhradní kartu č. 7 a pan poslanec Jiří Novák č. 30.

 

Dovolte mi, abych vás seznámil s omluvami na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny. Na dnešní schůzi se omlouvají tito poslanci: Lubomír Zaorálek - bez udání důvodů, pan kolega Miloš Melčák - má zasedání zastupitelstva města Zlína, pan Pavel Tollner .- z vážných osobních důvodů, pan Vladimír Procházka - ze zdravotních důvodů. Z členů vlády se omlouvají Martin Stropnický - pracovní návštěva v Itálii, Cyril Svoboda - zahraniční cesta ve Slovinsku, Martin Bursík se dostaví až po 15. hodině - má pracovní povinnosti, pan ministr Vladimír Mlynář se zúčastní pohřbu tragicky zemřelého Roma v Opavě.

 

Konstatuji, že dnes se vrátíme nejprve, tak jak bylo dohodnuto, k bodům č. 39 a č. 59.

 

39.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb.,
o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů,
zákon České národní rady č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách
a o Státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákoník práce č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 338/ -třetí čtení

 

Nacházíme se ve třetí čtení a budeme rozhodovat v opakovaném hlasování.

 

Konstatuji, že paní kolegyně Röschová má náhradní hlasovací kartu č. 14 a kolega Jičínský č. 12.

 

Dámy a pánové, včera sněmovna svým rozhodnutím vyhověla námitce pana kolegy Karla Machovce, a proto nyní musíme hlasování o celém návrhu zákona opakovat.

 

Dovolím si vás všechny odhlásit. Přihlaste se, prosím, svými hlasovacími kartami.

 

O slovo se přihlásil kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, stojíme před vážným hlasováním, kdy byla prosazena do návrhu zákona některá ustanovení, o kterých bych předpokládal, že by měla projít nejméně tripartitou, kdybychom je chtěli myslet vážně.

Domnívám se, že je velmi nevhodné na posledním zasedání činit taková rozhodnutí jako prodloužení dovolené na pět týdnů. Domnívám se, že je velmi, velmi nešťastné ukládat podnikatelům takovou povinnost, jako že mají odborářům poskytovat místnost včetně vybavení. Domnívám se, že je ohrožením sociálního smíru takové ustanovení, které říká, že podnikatel musí poskytnout tříměsíční odstupné.

Čekal bych, že se k tomu vysloví sociální partneři, že to nebude nahodilý návrh, který je bez předjednání předložen ještě ve formě, která zpochybňuje propracovanost takového návrhu.

To jsou důvody, proč náš klub bohužel takovýto návrh nemůže podpořit, protože se domnívám, že takovýto návrh zhoršuje podmínky těch, jménem kterých je předkládán, tj. ve svých důsledcích je proti zaměstnancům. Děkuji vám.

(Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Žádného z předsedů klubů ani jinou oprávněnou osobu nevidím přihlášenou do diskuse.

 

Dámy a pánové, dovolte, abych vám přečetl návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů, zákon České národní rady č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákoník práce č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 338), ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování číslo 359.

 

Toto hlasování číslo 359 musím bohužel prohlásit za neplatné. Hlásí se kolega Janeček, prosím.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, domnívám se a vidím, že je potřeba i v ostatních klubech tuto věc ještě prodiskutovat, proto žádám čtvrthodinovou přestávku pro jednání klubů.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Vyhlašuji tedy přestávku do 9.25 hodin.

 

(Schůze přerušena v 9.08 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP