Čtvrtek 18. června 1998

 

Schůze Poslanecké sněmovny
18. června 1998

Přítomno: 194 poslanců

 

(Schůze zahájena ve 14.00 hodin.) 

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, zahajuji 26. schůzi Poslanecké sněmovny. Všechny vás srdečně vítám a přeji vám hezký den. Schůzi jsem svolal a návrh pořadu této schůze jsem stanovil na základě usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 13. května. Pozvánku jste dostali ve středu 10. června.

Prosím, abyste se jako vždy nejprve laskavě přihlásili svými identifikačními kartami a oznámili mi, kdo má náhradní kartu nebo kdo žádá o její vydání. Zatím se mi v této věci přihlásil jediný poslanec, a to pan poslanec Bařinka, který má náhradní kartu č. 30. Pan poslanec Jiří Novák má náhradní kartu č. 5, paní poslankyně Rujbrová má náhradní kartu 29. Je přítomen ještě někdo, kdo má náhradní kartu? Paní poslankyně Šojdrová má náhradní kartu s krásným číslem 2. Nevěděl jsem, paní poslankyně, zda toto gesto znamená gesto vítězství, ale pak jsem si to přeložil jako číslovku dva. Pan poslanec Jan Černý má náhradní kartu 6. Pan poslanec Šmucr má náhradní kartu 7. Blahopřeji vám k magické sedmičce, pane poslanče. Zdá se, že tím můžeme tuto fázi uzavřít a přejít jako obvykle do fáze druhé, do fáze prvního bojového hlasování, které se bude týkat ověřovatelů naší poslední schůze v tomto funkčním období Poslanecké sněmovny.

Navrhuji vám, abychom ověřovateli této schůze určili paní poslankyni Vlastu Hrůzovou a pana poslance Karla Ledvinku. Má někdo jiný návrh? Pan místopředseda Ledvinka právě kvačí na své místo. Paní poslankyně Hrůzová je nepochybně rovněž přítomna. Protože jiný návrh nezazněl, dovolte mi, abych zahájil hlasování, ale ještě předtím mně pan poslanec Svoboda sděluje, že má náhradní kartu č. 25.

 

Zahajuji tedy hlasování.Kdo souhlasí s navrženými ověřovateli, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 byl návrh přijat, když ze 170 přítomných poslanců se 142 vyslovilo pro a nikdo nebyl proti.

 

Konstatuji tedy, že ověřovateli 26. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili paní poslankyni Vlastu Hrůzovou a pana poslance Karla Ledvinku. Nyní jako vždy poprosím jmenované ověřovatele, aby zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté dohlédli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím nám budou dodány do lavic, protože si myslím, že je zbytečné, aby byly předčítány.

Tolik pokud jde o obvyklé věci, které musíme provést. Předpokládám, že se mi podaří nalézt seznam omluvených, který jsem si díky své nedbalosti kamsi založil. Ano, již se mi to podařilo, takže vám sděluji, že omluveni jsou páni poslanci Zdeněk Jičínský a Andrej Gjurič, z členů vlády byl omluven pan ministr Sokol a mám tady také napsaného pana ministra Kühnla, kterého jsem ale viděl zasedat v životní velikosti do ministerské lavice. Ale pan ministr Kühnl se omlouvá až na 16.30 hodin, kdy má neodkladné jednání, aniž by prozradil v omluvě, o jaké neodkladné jednání se jedná. Nicméně beru jeho omluvu na vědomí. Tím jsme tedy vyčerpali rituální bod omluvy. Pan poslanec Severa má náhradní kartu č. 3.

Nyní budeme diskutovat jako vždy o návrhu programu. Návrh programu jste dostali na pozvánce. Mám zde zatím jedinou písemnou přihlášku ke změně našeho programu. Prosím proto pana poslance Jaroslava Gongola, aby se ujal slova, a všechny ostatní poslance prosím na této nostalgické 26. schůzi, aby se laskavě utišili. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil tři doplňující body dnešního programu, které byly sice zařazeny na minulé zasedání sněmovny, avšak z časových důvodů dosud nebyly projednány. Jsou to tyto body: Jako bod 3 navrhuji Usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády ČR v česko-německých vztazích v souvislosti s Česko-německou deklarací. Jako bod 4 navrhuji bod Zpráva vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování POLDI Kladno. Jako bod 5 Restrukturalizace lůžkového fondu v České republice, vyhodnocení dosavadního průběhu výběrových řízení ve vztahu k posuzovaným kritériím, s přihlédnutím k zachování dostatečné dostupnosti a zajištění ekonomické efektivity. (Permanentní hluk v sále.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče. Lituji, že musím použít tento zvon. Prosím znovu všechny poslance, aby se uklidnili, a pokud si přejí diskutovat, aby tak nečinili v této zasedací síni. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Děkuji pane předsedo. Pro informaci - je to sněmovní tisk 424. Ostatní body programu pak přečíslovat. Doporučuji hlasovat o jednotlivých bodech návrhu zvlášť. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vaše doporučení je zbytečné, protože samozřejmě musíme hlasovat o jednotlivých bodech zvlášť. Pane poslanče Gongole, váš bod č. 5 - Restrukturalizace lůžkového fondu by ovšem zasluhoval mírného upřesnění, zda navrhujete usnesení Poslanecké sněmovny k tomuto bodu, nebo zda navrhujete zprávu ministryně zdravotnictví. Buďte tak laskav a vysvětlete, co tím měl básník na mysli.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP