Čtvrtek 18. června 1998

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Ano, hlásí se pan poslanec Palas, dávám mu slovo.

 

Poslanec Jaroslav Palas: Vážený pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, málokterá norma, která byla přijímána v této sněmovně, vyvolala tolik rozporuplných reakcí jako právě tato novela, která byla vrácena Senátem.

Můj předřečník řekl, že problém je řešen nemorálně a způsobem takovým, který zásadně nevyřeší situaci.

Klub sociální demokracie se domnívá, že právě tato předložená novela je schopna tento zapeklitý problém vyřešit. Totiž tato novela neznevýhodňuje ani věřitele, ani dlužníky. Navrhované řešení se vůbec netýká soukromých zemědělců, pro které zvolil zákonodárce zcela jiný právní režim. A skutečně hospodařící soukromí zemědělci jsou ve svých nárocích vyrovnáváni, kromě sporných případů, které jsou předmětem soudních sporů.

Klub sociální demokracie proto nemůže souhlasit s argumentací soukromých zemědělců, která se objevila ve většině sdělovacích prostředků a ve které se tato novela odmítá právě s mylným poukazováním na údajné ohrožení majetkových nároků soukromých zemědělců.

Chtěl bych připomenout, že transformační zatížení zemědělských družstev a jejich právních nástupců je tak závažná věc, že bude muset být řešena, protože jinak může dojít k rozvalu družstev vlastníků. Pokud mám srovnat předkládaný návrh s návrhem vládním, pak mohu říci, že zde existují zcela malé, minimální rozdíly. Já se domnívám, že tuto novelu můžeme přijmout, a já k tomu vyzývám Poslaneckou sněmovnu v zájmu zachování družstev vlastníků. Jsem kompetentní zde přislíbit, že v příštím volebním období lze provést novelu tohoto zákona, abychom došli k určitým kompromisům, abychom vyslyšeli jak názor opozice, tak názor koalice, abychom celý problém přenesli do roviny věcné, nikoli abychom jej zanechali v rovině politické.

Z tohoto důvodu bych vás chtěl všechny požádat, abyste přistoupili k této novele jako národohospodáři, nikoli jako politikové. Myslím si, že by bylo v zájmu zemědělství potřebné - a já vás k tomu vyzývám - abyste zvedli ruku pro tuto novelu v zájmu zemědělství. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Palasovi, o slovo se přihlásil pan poslanec Hofhanzl.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedo, dámy a pánové, nedá se jinak. Na lži a na zneužití se nedá postavit stát a nedá se na tom postavit žádné odvětví.

My jsme měli za těch osm let obnovit standardní podmínky fungování zemědělského odvětví. Neměli jsme bohužel dostatek síly a dostatek morálky k tomu, abychom obnovili přirozené poměry, kdy na venkově budeme mít zodpovědné fyzické vlastníky. Nestalo se tak a já chci říci, že jestliže tuto novelu schválíme, pak uzavíráme ten bludný kruh, na který se vydala transformace v roce 1990.

Chci říci na závěr to, že zákonitostem přírody, zákonitostem ekonomiky se nevyhneme. To, co se zde stalo, že jsme neustavili svéprávné, konkurenceschopné subjekty v našem zemědělství, se našemu zemědělství i státu bohužel vymstí, ať říká kolega Palas cokoli. Až půjdeme do Evropské unie, vstoupíme do ekonomických poměrů, kde nebude k nám nikdo milosrdný, a my zde nebudeme mít subjekty, které jsou tvrdě a důsledně vrostlé do půdy, které by byly schopny konkurence. Až vstoupíme do Evropského společenství, to, co se odehrálo zde, bohužel bude znamenat, že nás pak vykoupí Němci, Rakušáci, Holanďani, protože zde nemáme zodpovědné, vrostlé vlastníky.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy.

Jelikož tomu tak není, rozpravu uzavírám.

Táži se navrhovatele, pana poslance Machovce, popřípadě zpravodaje, pana poslance Macha, zda si ještě přejí vystoupit se závěrečným slovem. Oba dva poslanci projevují hluboký zájem o tuto rozpravu, což dokazují svou nepřítomností, takže, kolegyně a kolegové, v 15.05 hodin, abyste mohli vážným a klidným krokem dojít do této zasedací síně, nechám o návrhu zákona hlasovat. Prosím všechny kolegy, kteří mají zájem dostavit se do sněmovny a pracovat, aby tak učinili.

Vidím tady požadavek na odhlášení a přihlášení, i když bych chtěl připomenout, že při kvoru 101 hlasů je to trochu diskusní, ale rád tomuto požadavku vyhovím.

Takže, kolegyně a kolegové, odhlásil jsem vás a prosím, abyste se laskavě znovu zaregistrovali.

Kolegyně a kolegové, je 15.05 hodin, znovu vyzývám všechny poslance, aby se laskavě přihlásili svými identifikačními kartami. Upozorňuji některé, že jsem vás odhlásil, takže pokud jste přišli pozdě, nejste možná znovu zaregistrováni.

A nyní vám přečtu návrh usnesení

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se doplňuje zákon č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, ve znění pozdějších předpisů, a zákon ČNR č. 586/1922 Sb., o dani z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 214/4."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 11. Kdo je pro tento návrh usnesení, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji, kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 11 ze 191 poslanců bylo 82 pro, 85 proti. Z toho vyplývá, že návrh zákona nebyl přijat. (Potlesk některých poslanců US, ODS a ODA.)

 

Kolegyně a kolegové, než přejdeme ke třetímu bodu, dovoluji si předložit láskám vašim procedurální návrh.

Navrhuji, abychom hlasovali o tom, že dnešní jednání Poslanecké sněmovny skončí nejpozději v 16.00 hodin. Připomínám, že to není poprvé, kdy by Poslanecká sněmovna hlasováním takto rozhodla, že tady existuje precedens.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP