Parlament se usnesl na tomto zákoně České
republiky:
Potraviny a tabákové výrobky
Účelem zákona je stanovit zvláštní
povinnosti podnikatelů při výrobě
potravin a tabákových výrobků a jejich
uvádění do oběhu a upravit státní
dozor nad dodržováním povinností vyplývajících
z tohoto zákona.
Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) potravinami látky určené ke spotřebě
člověkem v nezměněném nebo
upraveném stavu jako jídlo nebo nápoj, nejdeli
o léčiva [Vyhláška Ministerstva zdravotnictví
České socialistické republiky č.10/1987
Sb., o závaznosti Československého lékopisu
čtvrté vydání v České
socialistické republice, ve znění pozdějších
předpisů.] a omamné nebo psychotropní
látky [Nařízení vlády České
socialistické republiky č. 192/1988 Sb., o jedech
a některých jiných látkách
škodlivých zdraví ve znění nařízení
vlády č.182/1990 Sb., č.33/1992 Sb. a č.200/1993
Sb.],
b) zdravotně nezávadnými potravinami potraviny,
které splňují požadavky na zdravotní
nezávadnost, stanovené prováděcími
předpisy,
c) jakostí vlastnosti potraviny stanovené tímto
zákonem a prováděcími předpisy,
d) druhem potraviny potraviny vykazující shodné
základní vlastnosti,
e) potravními doplňky (nutričními
faktory) vitamíny, minerální látky,
aminokyseliny, specifické mastné kyseliny a další
látky s biologickým účinkem,
f) přídatnými látkami látky
bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které
se zpravidla nepoužívají samostatně
ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní
přísada a přidávají se do potravin
z důvodů technologických při výrobě,
balení, přepravě nebo skladování,
čímž se samy nebo jejich vedlejší
produkty stávají nebo mohou stát součástí
potraviny.
g) látkami určenými k aromatizaci potravin
látky, které jsou používány či
určeny k tomu, aby při přidání
do potraviny udělovaly potravině vůni nebo
chuť, kterou by potravina jinak bez těchto látek
neměla vůbec nebo neměla v požadované
intenzitě,
h) pomocnými látkami látky používané
při výrobě potravin z technologických
důvodů, nestávají se součástí
potraviny a v konečném výrobku se mohou vyskytovat
ve stopovém toxikologicky nevýznamném množství,
i) uváděním do oběhu nabízení
k prodeji, prodej, nebo jiné formy nabízení
ke spotřebě, skladování, přeprava
a dovoz za účelem prodeje,
j) datem použitelnosti datum ukončující
dobu, po kterou potravina podléhající rychle
zkáze, při dodržení skladovacích
podmínek, splňuje požadavky na zdravotní
nezávadnost a jakost a po které nesmí být
uváděna do oběhu,
k) datem minimální trvanlivosti datum ukončující
dobu, po kterou potravina, při dodržování
skladovacích podmínek, splňuje požadavky
na zdravotní nezávadnost a jakost,
l) původním použitím potraviny použití
určené výrobcem,
m) potravinami použitelnými k jinému než původnímu použití,
potraviny zdravotně nezávadné, které
však nesplňují požadavky na jejich původní
použití,
n) šarží množství druhově
totožných výrobků vyrobených
v jednom výrobním cyklu za stejných podmínek,
o) podnikatelem osoba, která vyrábí, nakupuje,
skladuje nebo upravuje potraviny za účelem jejich
uvádění do oběhu a osoba, která
s nimi obchoduje,
p) tabákovými výrobky cigarety, cigarilos,
doutníky lulkové, dýmkové, cigaretové,
šňupavé a žvýkací tabáky.
(1) Podnikatel, který vyrábí potraviny (dále
jen "výrobce") je povinen
a) dodržovat požadavky na zdravotní nezávadnost,
jakost, přepravu, skladování a technologické
požadavky stanovené tímto zákonem a
prováděcími předpisy,
b) oddělit prostory určené pro výrobu
potravin a zacházení s nimi od jiných prostor,
c) zajistit při výrobě potravin hygienické
podmínky a požadavky stanovené zvláštními
zákony [Zákon č.
.../.... Sb., o ochraně veřejného zdraví.
Zákon č. 87/1987 Sb., o veterinární
péči, ve znění pozdějších
předpisů.] a prováděcími
předpisy,
d) používat při výrobě potravin
jen taková technologická zařízení
a technologické postupy, které nepříznivě
neovlivní zdravotní nezávadnost a jakost
potravin,
e) používat při výrobě potravin
jen takové předměty a materiály přicházející
do přímého styku s potravinami, které
odpovídají požadavkům stanoveným
zvláštním zákonem [Zákon č.
.../.... Sb., o ochraně veřejného zdraví.],
f) zajistit pravidelnou kontrolu zdravotní nezávadnosti
a jakosti vyráběných potravin s tím,
že při odběru kontrolních vzorků
postupuje způsobem stanoveným prováděcím
předpisem a vést o tom evidenci,
g) určit ve výrobním procesu technologické
úseky (kritické body), ve kterých je největší
riziko porušení zdravotní nezávadnosti
způsobem stanoveným prováděcím
předpisem, provádět jejich kontrolu a vést
o tom evidenci,
h) používat k výrobě a zpracování
potravin pouze pitnou vodu a suroviny, které umožní
výrobu zdravotně nezávadných potravin;
získávat balenou stolní vodu, balenou kojeneckou
vodu a balenou přírodní minerální
vodu jen z podzemních zdrojů vody,
i) používat při výrobě potravin
potravní doplňky, látky přídatné,
pomocné a látky určené k aromatizaci
tak, aby jejich obsah ve výrobku odpovídal prováděcímu
předpisu.
(2) Zahájení výroby potravin je výrobce
povinen oznámit nejpozději v den jejího zahájení
písemně České zemědělské
a potravinářské inspekci [Zákon
České národní rady č. 63/1986
Sb., o České zemědělské a potravinářské
inspekci, ve znění pozdějších
předpisů.] s uvedením svého obchodního
jména, a trvalého pobytu jdeli o osobu fyzickou,
sídla, jdeli o osobu právnickou, a místa
a předmětu výroby potravin.
(1) Potraviny určené pro kojeneckou a dětskou
výživu a suroviny pro jejich výrobu je zakázáno
ozařovat ultrafialovými paprsky nebo ionizujícím
zářením. Ostatní potraviny a suroviny
lze ozařovat ultrafialovými paprsky nebo ionizujícím
zářením jen za podmínek stanovených
prováděcím předpisem.
(2) Podnikatel, který potravinu nebo surovinu určenou
k její výrobě ozářil nebo ozářenou
surovinu použil k výrobě potraviny, je povinen
vést evidenci o takovém ozáření
nebo použití ozářené potraviny
nebo suroviny a uchovávat ji po dobu tří
let.
(3) Potraviny je možno ozářit pouze jednou.
Střední absorbovaná dávka nesmí
nikdy přesáhnout 10 kilograyů (10 kGy) v
libovolném místě primárně nebo
opakovaně ozářené potraviny.
(4) Potraviny nejsou považovány za opakovaně
ozářené pokud
a) je ozářená potravina připravená
ze surovin ozářených celkovou střední
absorbovanou dávkou menší než 1 kilogray
(1 kGy),
b) ozářená potravina obsahuje méně
než 5 hmotnostních procent surovin již ozářených.
(5) Podnikatel provádějící ozáření
potravin musí
a) být k této činnosti odborně způsobilý,
b) dokumentovat způsob ozáření potravin
a provádět průběžnou technologickou
dozimetrickou kontrolu použité dávky.
Podnikatel, který uvádí potraviny do oběhu, je povinen používat jen takové obaly a obalové materiály, které
a) chrání potravinu před znehodnocením a znemožňují změnu obsahu bez otevření či změny obalu,
b) odpovídají požadavkům na předměty
a materiály přicházející do
přímého styku s potravinami [Zákon
č. .../.... Sb., o ochraně veřejného
zdraví.].
(1) Podnikatel, který uvádí do oběhu
potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem
stanoveným prováděcím předpisem,
potravinu řádně označit na obalu určeném
pro spotřebitele
a) svým obchodním jménem, sídlem,
jdeli o právnickou osobu a trvalým pobytem
nebo místem podnikání jdeli o fyzickou
osobu,
b) názvem druhu, skupiny nebo podskupiny potravin stanoveným
v prováděcím předpise, pod nímž
je potravina uváděna do oběhu,
c) údajem o množství výrobku (obsahem
nebo objemem plnění, hmotností nebo počtem
kusů); u pevných potravin nacházejících
se v nálevu, musí být kromě celkové
hmotnosti uvedena i hmotnost pevné potraviny,
d) datem použitelnosti u druhů potravin podléhajících
rychle zkáze, které stanoví prováděcí
předpis,
e) datem použitelnosti nebo datem minimální
trvanlivosti u jiných, než pod písmenem d)
uvedených druhů potravin; výjimku tvoří
potraviny, které podle prováděcího
předpisu nemusí být označeny datem
minimální trvanlivosti,
f) údaji o způsobu skladování,
g) údajem o způsobu použití, jdeli
o potraviny, u nichž by při nesprávném
použití mohla být zhoršena jejich jakost,
h) údajem o určení potraviny pro zvláštní
výživu,
i) údajem o složení potraviny podle obsahu
surovin a použitých přídatných
látek,
j) označením šarže,
k) údaji o možnosti nepříznivého
ovlivnění zdraví lidí,
l) údajem o ošetření potraviny ozářením
ultrafialovými paprsky nebo ionizujícím zářením
nebo potraviny vyrobené ze suroviny takto ozářené,
m) údajem o výživové (nutriční)
hodnotě, jeli tak stanoveno prováděcím
předpisem pro některé druhy potravin s ohledem
na jejich charakter nebo způsob užití vypočteným
podle prováděcího předpisu,
n) údajem o třídě jakosti, jeli
stanovena prováděcím předpisem a to
i v případě, že jde o potravinu nebalenou.
(2) Obaly, jejichž největší plocha povrchu
je menší než 10 cm2, musí být
označeny minimálně údaji uvedenými
v odstavci 1 písm. b), d), nebo e).
(3) Mezinárodní symbol e pro označení
množství potraviny lze uvést na obale jen tehdy,
nepřesahujeli skutečná odchylka od
množství vyznačeného na obale odchylku
stanovenou prováděcím předpisem.
(4) Jdeli o balení určené pro tuzemského
spotřebitele, musí být údaje uvedeny
v jazyce českém [Zákon č. 634/1992
Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění
zákona č.217/1993 Sb. a zákona č.104/1995
Sb.], kromě obchodního názvu potraviny
dovážené.
(1) Podnikatel, který nabízí k prodeji nebo
prodává spotřebiteli potraviny zabalené
mimo provozovnu výrobce a bez přítomnosti
spotřebitele, je povinen označit potravinu těmito
údaji:
a) obchodním jménem osoby, která potravinu
zabalila, u právnické osoby uvést též
její sídlo, jdeli o osobu fyzickou její
trvalý pobyt nebo místo podnikání,
b) názvem potraviny, pod nímž je uváděna
do oběhu,
c) údajem o množství, obsahu nebo objemu plnění,
hmotnosti nebo počtu kusů,
d) údaji uvedenými v § 6 odst. 1 písm.
d) nebo e) a f),
e) třídou jakosti, stanovíli to prováděcí
předpis.
Podnikatel, který uvádí do oběhu potraviny
nebalené, je povinen pravdivě sdělit, popřípadě
doložit veškeré údaje uvedené v
§ 6 odstavec 1
a) jinému podnikateli, který uvádí
potravinu do oběhu nebo dalšímu výrobci,
b) spotřebiteli na jeho žádost, jestliže
mu potravinu přímo prodává.
(1) Používání označení
například "domácí", "čerstvý",
"čistý", "živý",
"přírodní", "pravý",
"racionální" ve spojení s názvem
výrobku je povoleno, pokud toto označení
je součástí názvu druhu skupiny nebo
podskupiny uvedené v prováděcím předpise,
nebo součástí ochranné známky
podle zvláštního zákona [Zákon
č. 137/1995 Sb., o ochranných známkách].
(2) Při označování potravin nelze
používat označení a podmíněná
tvrzení pokud nesplňují podmínky uvedené
v prováděcím předpise.
(1) Do oběhu je zakázáno uvádět
potraviny
a) jiné než zdravotně nezávadné,
b) klamavě označené [Zákon č.
634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění
zákona č.217/1993 Sb. a zákona č.104/1995
Sb.],
c) s prošlým datem použitelnosti,
d) neznámého původu.
(2) Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti
mohou být uváděny do oběhu, jsouli
takto označeny a jsouli zdravotně nezávadné.
(3) Potraviny použitelné k jinému než
původnímu použití mohou být uváděny
do oběhu, pouze jsouli zdravotně nezávadné
a jeli na nich zřetelně vyznačen doporučený
způsob použití.
(1) Podnikatel, který uvádí potraviny do
oběhu je povinen
a) skladovat potraviny v prostorách a za podmínek,
které umožňují uchovat jejich zdravotní
nezávadnost a jakost,
b) vyloučit přímý styk potravin s
látkami nepříznivě ovlivňujícími
zdravotní nezávadnost a jakost potravin,
c) uchovávat potraviny při teplotách stanovených
prováděcím předpisem,
d) odděleně umístit a zřetelně
označit potraviny použitelné k jinému
než původnímu použití a potraviny
s prošlým datem minimální trvanlivosti.
(2) Podnikatel uvedený v odstavci 1 je dále povinen
a) neprodleně při zjištění závad vyřadit z dalšího oběhu potraviny
1. uvedené v § 10 odst. 1,
2. balené do obalů a obalových materiálů, které neodpovídají požadavkům stanoveným tímto zákonem a požadavkům na předměty a materiály přicházející do přímého styku s potravinami [Zákon č. .../.... Sb., o ochraně veřejného zdraví.],
3. nedostatečně nebo nesprávně označené,
4. neodpovídající požadavkům na jakost,
5. páchnoucí, pokud pach není charakteristickou
vlastností výrobku,
b) potraviny, pro které dosud nebyly prováděcím
předpisem stanoveny množství a druhy potravních
doplňků, látek přídatných,
látek určených k aromatizaci, kontaminujících
a toxikologicky významných, látek pomocných,
reziduí pesticidů a zbytků veterinárních
léčiv a biologicky aktivních látek
(používaných v živočišné
výrobě), jejich čistota, uvádět
do oběhu do doby jejich stanovení v prováděcím
předpisu pouze se souhlasem Ministerstva zdravotnictví,
c) dodržovat při prodeji potravin hygienické
požadavky a rozsah vybavení prodejny podle sortimentu
prodávaných potravin, stanovené prováděcím
předpisem,
d) zabezpečit, aby při prodeji potravin byl k dispozici
doklad o původu zboží a jdeli o potraviny
podle písm. b), i doklad o souhlasu Ministerstva zdravotnictví.
(3) Žádost o souhlas podle odstavce 2 písm.
b) předkládá podnikatel. V žádosti
uvede:
a) specifikaci látky, použité při výrobě
potraviny a neuvedené v prováděcím
předpisu popřípadě povahu zdroje potraviny,
který není tradiční nebo genetické
manipulace se zdrojem potraviny,
b) dokumentaci obsahující skutečnosti nutné
pro zdravotní posouzení navrhované potraviny,
zejména údaje o toxicitě nově použité
látky s důkazem, že neporuší zdravotní
nezávadnost potraviny sama či reakcí nebo
interakcí s poživatinou, obalem nebo jinými
látkami, které jsou v potravině použity,
popřípadě i jejich znečištění,
c) technologické zdůvodnění použití
látky použité při výrobě
potraviny a neuvedené v prováděcím
předpisu,
d) způsob aplikace látky, její množství
použité ve výrobě a množství
ve výsledném výrobku,
e) dostupnou tuzemskou i zahraniční dokumentaci
k látce a potravině.
(4) Ministerstvo zdravotnictví dá souhlas k uvedení
potraviny do oběhu, jestliže potravina neohrozí
zdraví fyzických osob. V rozsahu stanoveném
Ministerstvem zdravotnictví označí podnikatel
výskyt látky použité při výrobě
potraviny nebo její zdroj označí.
(1) K výrobě tabákových výrobků
se používají
a) pouze surový nebo technologicky upravený tabák,
b) látky a jejich přípustné množství
stanovené prováděcím předpisem.
(2) Podnikatel, který vyrábí nebo uvádí
tabákové výrobky do oběhu je povinen
dodržovat požadavky stanovené pro potraviny:
a) v § 3 odst.1 písm. a), b), c), d), e), f), a odst. 2,
b) v § 4,
c) v § 5,
d) v § 6 odst. 1 písm. a), b), c), e), f), j), l), odst. 2 a 3, e) v § 7,
f) v § 8,
g) v § 9,
h) v § 10 odst.1 písm. a), b), d), odst.2,
i) v § 11 odst.1 písm. a), b), d), odst. 2 písm.
a), d).
Podnikatel, který přepravuje potraviny a tabákové
výrobky je povinen používat jen k tomu způsobilé
a vhodně upravené prostředky nebo přepravní
prostory, které chrání potraviny a tabákové
výrobky před poškozením jejich zdravotní
nezávadnosti a jakosti, jakož i před nepříznivými
povětrnostními vlivy.
Státní dozor nad dodržováním
povinností stanovených tímto zákonem
vykonávají Česká zemědělská
a potravinářská inspekce, orgány veterinárního
dozoru a orgány ochrany veřejného zdraví
(dále jen "orgány dozoru"), v rozsahu
své působnosti stanovené zvláštními
zákony [Zákon č.
.../.... Sb., o ochraně veřejného zdraví.
Zákon č. 87/1987 Sb., o veterinární
péči, ve znění pozdějších
předpisů.], [Zákon České
národní rady č. 63/1986 Sb., o České
zemědělské a potravinářské
inspekci, ve znění pozdějších
předpisů.].
(1) Podnikateli, který uvádí potraviny a
tabákové výrobky do oběhu a který
a) poruší povinnosti uvedené
1. v § 3 odst.1 písm. b), d) nebo odst. 2,
2. v § 11 odst. 1 písm. b), d), odst. 2 písm.
c) nebo d),
b) nesplní povinnosti, které mu byly uloženy
opatřením podle zvláštního zákona
[Zákon České národní rady
č. 63/1986 Sb., o České zemědělské
a potravinářské inspekci, ve znění
pozdějších předpisů.], za
nesplnění povinností uvedených v §
3 odst. 1 písm. f) nebo g)
uloží příslušný orgán
dozoru pokutu až do výše 500 000 Kč.
(2) Podnikateli, který uvádí potraviny a
tabákové výrobky do oběhu a který
poruší povinnosti uvedené
a) v § 3 odst. 1 písm. c), e),
b) v § 5,
c) v § 6, 7, 8 nebo 9,
d) v § 11 odst. 1 písm. a), c), nebo odst. 2 písm. b),
e) v § 12 odst. 1 písm. a) nebo odst. 2,
f) v § 13,
g) v odstavci 1 opětovně, který ztěžuje
nebo maří výkon státního dozoru
uloží příslušný orgán
dozoru pokutu až do výše 1 000 000 Kč.
(3) Podnikateli, který uvádí potraviny a
tabákové výrobky do oběhu a který
poruší povinnosti uvedené
a) v § 3 odst. 1 písm. a), h), i),
b) v § 4,
c) v § 10,
d) v § 11 odst. 2 písm. a),
e) v § 12 odst. 1 písm. b),
f) v odstavci 2 tohoto paragrafu opětovně
uloží příslušný orgán
dozoru pokutu až do výše 3 000 000 Kč.
(4) Podnikateli, který uvádí potraviny a
tabákové výrobky do oběhu a který
poruší povinnosti uvedené v odstavci 3 opětovně
uloží příslušný orgán
dozoru pokutu až do výše 5 000 000 Kč.
(5) Opětovným porušením povinnosti se
rozumí takové porušení, jehož se
dopustí podnikatel, který uvádí potraviny
nebo tabákové výrobky do oběhu, dopustí
v době do jednoho roku od právní moci rozhodnutí,
jímž mu byla uložena pokuta za předchozí
porušení povinnosti podle tohoto zákona.
(6) Pokutu lze uložit do dvou let ode dne, kdy příslušný
orgán dozoru porušení uvedených povinností
zjistil, nejpozději však do tří let
ode dne, kdy k porušení došlo.
(7) Při stanovení výše pokuty se přihlíží
zejména k závažnosti, způsobu, době
trvání a následkům protiprávního
jednání.
(8) Pokutu vybírá ten orgán státního
dozoru, který ji uložil a vymáhá územní
finanční orgán [Zákon České
národní rady č. 531/1990 Sb., o územních
finančních orgánech ve znění
pozdějších předpisů.] podle
zvláštního předpisu [Zákon
České národní rady č. 337/1990
Sb., o správě daní a poplatků, ve
znění pozdějších předpisů.].
Výnos pokut je příjmem státního
rozpočtu.