Tento zákon nabývá účinnosti
dnem 1.ledna 1997 s výjimkou §§ 6, 7 a 8, které
nabývají účinnosti o šest měsíců
později.
Důvodová zpráva
Prvním unifikovaným souborem právních předpisů upravujících výrobu a oběh potravin byl "Codex alimentarius austriacus" z let 1891 až 1898, platný do roku 1937, kdy vešel v platnost Potravní kodex československý.
Po roce 1948 tento kodex nahradily státní, podnikové a oborové normy. Oborové normy byly zrušeny 1.1.1994 a od 1.1.1995 jsou československé státní normy nezávazné (kromě schválených výjimek). Stávající právní řád České republiky neupravuje na potřebném a mezinárodně uznávaném stupni právní závaznosti záruky výroby zdravotně nezávadných potravin.
Potravinový řetězec je přitom od svého primárního článku až po finalizaci a distribuci potravin otevřen pronikání cizorodých látek, které nepříznivě ovlivňují zdravotní nezávadnost potravinářské suroviny a vlastní potraviny rostlinného i živočišného původu. Při konzumaci takových potravin je ohroženo zdraví člověka. Se zřetelem na masovost spotřeby potravin je proto nezbytné upravit tuto oblast samostatným zákonem, a to počínaje výrobou až po uvedení do oběhu. Tento stav je rovněž příčinou někdy i záminkou, k omezování exportu našich potravin na světové trhy zejména do států Evropské unie, kde právní úprava potravin existuje už mnoho let.
Tím vším je vyvolána nutnost vydání samostatného právního předpisu, vymezujícího podmínky výroby a oběhu potravin a tabákových výrobků. Cílem navrhovaného zákona je tedy sladění a ochrana zájmů výrobců, obchodníků, spotřebitelů a zahraničních odběratelů z hlediska zdravotní nezávadnosti a jakosti potravin. Návrh vychází z vládní koncepce, aby daná problematika byla upravena v jednom zákoně komplexně. Proto zahrnuje potraviny rostlinného i živočišného původu a stanoví požadavky na charakteristické vlastnosti vztahující se k názvu potraviny a požadavky na zdravotní nezávadnost těchto potravin tím, že zmocňuje Ministerstvo zdravotnictví k vydání prováděcích předpisů na zdravotní a hygienické požadavky.
Součástí návrhu zákona jsou rovněž skutkové podstaty správních deliktů a pokuty, které ukládají stávající kontrolní orgány podle tohoto zákona, a to výrazně zvýšenými sazbami. Tím je zajištěno sjednocení ukládání pokut dozorovými orgány za porušení stejných ustanovení. V tom smyslu jsou navrženy i úpravy novel zvláštních zákonů pro orgány státního dozoru jako přímé novely.
Ve smyslu usnesení vlády ČR č. 241 z 26. dubna 1995 návrh zákona výrazně zjednodušuje státní dozor nad potravinami a tabákovými výrobky.
Kontrola nad dodržováním povinností výrobce specifikovaných v § 3 se zužuje jen na ověřování úrovně vlastní kontroly potravin výrobcem a kontroly dodržování kritických bodů, které si výrobce sám stanovil. Teprve při zjištění nedostatků vnitřního kontrolního systému výrobce dozorový orgán uloží konkrétní opatření k nápravě a až po jeho nesplnění uloží pokutu podle § 13. Ostatní povinnosti výrobců uvedených v § 3 budou kontrolovány pouze v případě, že byly zjištěny u potraviny uvedené do oběhu takové závady, jejichž příčiny je nutno dohledat ve výrobě.
Kontrola je tedy směrována především na potraviny a tabákové výrobky již uvedené do oběhu, se všemi právními důsledky za nedodržení zákonem stanovených povinností a požadavků na ně.
Ve vzájemné shodě mezi dozorovými orgány a resorty, které je řídí, byly v navrhovaných novelách zákonů, kterými byly tyto orgány zřízeny, upraveny kompetence tak, aby bylo odstraněno nejzávažnější překrývání kontrolních činností. V souladu s tím bylo zapracováno do návrhu zákona o potravinách a tabákových výrobcích ustanovení o vzájemné spolupráci. Zjistíli některý z dozorových orgánů skutečnosti, na jejichž základě je třeba učinit opatření jež jsou v pravomoci jiného orgánu oznámí mu tyto skutečnosti.
Systém kontroly potravin navržený v zákoně o potravinách je v souladu s mezinárodními předpisy, ze kterých vychází mechanismus kontroly potravin ve většině zemí světa.
V rámci sbližování legislativy se zeměmi EU je kontrola ve smyslu předkládaného zákona přizpůsobena především direktivám citovaným v tzv. "Bílé knize" a těmi jsou:
Směrnice o úřední kontrole potravin z roku 1989 (89/39 EEC).
Směrnice o hygieně potravin z roku 1993 (93/43 EEC).
Dále je způsob kontroly v souladu s mezinárodními materiály CODEX ALIMENTARIUS a to především se závěrečným materiálem týkajícím se inspekce potravin, který byl schválen 180 státy světa v Římě v červenci 1995 (Report of the third session of the codex committee on food import and export inspectino and certification systems).
Nerespektováním těchto předpisů by mohlo dojít, kromě jiného, i k omezení volného pohybu zboží a problémům při exportu potravin.
Navrhovaná úprava v novele zákona č.
63/1986 Sb., o ČZPI na úhradu odebraných
kontrolních vzorků si vyžádá
zvýšení rozpočtu v celkové výši
do 3,5 mil. Kč. Je ale třeba připomenout,
že výrazně zvýšené částky
pokut za porušení ustanovení zákona
převýší příjem do státního
rozpočtu oproti uvedené částce vydání.
K § 1
Vymezuje předmět úpravy zákona, který
stanovuje požadavky na potraviny a tabákové
výrobky, povinnosti při výrobě a oběhu,
také upravuje státní dozor nad dodržováním
tohoto zákona. Upravuje problematiku komplexně,
zahrnuje jak potraviny rostlinného tak živočišného
původu. Má stejný záměr jako
rezoluce OSN č. 39/248 o ochraně spotřebitele
i obdobné zákony Spolkové republiky Německo
a Rakouska i směrnice a nařízení Evropské
unie, zejména Směrnice Rady ES o úřední
kontrole potravin 89/397 EEC a Směrnicí Rady ES
o hygieně potravin 93/43/EWG.
K § 2
Definice základních pojmů používaných
v zákoně je v souladu s definicemi užívanými
v předpisech Evropské unie i Codexu Alimentarius.
Vymezení pojmu zdravotně nezávadné
potraviny akceptuje požadavek Ministerstva zdravotnictví
a je v souladu se směrnicí Rady ES o hygieně
potravin 93/43/EWG na takovou potravinu (čl. 2).
K § 3
Toto ustanovení vymezuje povinnosti výrobců tak, aby při jejich dodržování byly vytvořeny nejzákladnější předpoklady pro zdravotní nezávadnost a jakost potravin. Povinnosti výrobců jsou definovány s ohledem na výše citované dokumenty Evropské unie (Směrnice Rady ES o úřední kontrole potravin 89/397 EEC a Směrnice Rady ES o hygieně potravin 93/43/EWG). Směrnice Rady ES o hygieně potravin požaduje, aby všechny fáze, kterými potravina prochází, probíhaly v hygienických podmínkách, ukládá potravinářským podnikům stanovení kritických bodů včetně kritérií bezpečnosti a povinnosti kontroly podle pravidel HACCP. V souladu s touto směrnicí jsou stanoveny všeobecné požadavky na prostory, ve kterých se zachází s potravinami, požadavky na dopravu a zásobení vodou, včetně požadavků na předměty, které přichází do styku s potravinami.
Vzhledem k tomu, že zákon omezuje výkon státního dozoru přímo ve výrobě, je nutné stanovit povinnost výrobcům, aby zajišťovali soustavnou kontrolu svých výrobků a kontrolu v kritických bodech výroby, kde je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti a jakosti potravin. Obdobné řešení je i v legislativě zemí Evropské unie.
Cílem ohlašovací povinnosti o zahájení
výroby je udržet trvalý přehled o vyrábějících
subjektech, jejichž počet a struktura výroby
se neustále mění. To je předpokladem
racionálního směrování kontroly
a účinnější ochrany spotřebitele
před závadnými potravinami. Doposud je tento
přehled zajišťován výkonem povinného
schvalování téměř všech
potravin podle zákona č. 30/1968 Sb. o státním
zkušebnictví, který však v souladu s vládní
koncepcí bude po nabytí účinnosti
zákona o potravinách a tabákových
výrobcích postupně zrušen.
K § 4
Zákonná úprava sleduje zvýšený
zájem státu na ochraně zdraví spotřebitelů
stanovením požadavků a podmínek, za
kterých může k ozáření
potraviny dojít. Z hlediska ochrany zdraví kojenců
a dětí ustanovení přímo zakazuje
ozařovat suroviny nebo potraviny určené k
jejich výživě. Ustanovení je ve shodě
s mezinárodními předpisy vydanými
Mezinárodní organizací pro zemědělství
a výživu (FAO), Světovou zdravotnickou organizací
(WHO) a Mezinárodní komisí pro atomovou energii
(MAEA). Obdobnou úpravu má také německý
a rakouský potravinový zákon.
K § 5
Smyslem ustanovení je ochrana potravin a tabákových
výrobků před vnějšími
vlivy a zachování zdravotní nezávadnosti
při použití obalů i obalových
materiálů, které musejí odpovídat
požadavkům hygienických předpisů.
K § 6
Spotřebitel má právo podle Rezoluce OSN č.
39/248 na všestranné, vyčerpávající,
srozumitelné a pravdivé informace o potravině.
V souladu s ní Směrnice Rady ES č. 79/112
a v plné shodě se standardy Codex Alimentarius FAO/WHO
stanovují výčet údajů, kterými
musí být označeny obaly s potravinami. Vzhledem
k tomu, že nejednotnost v označení potravin
může být překážkou mezinárodního
obchodu s potravinami, údaje uvedené v tomto paragrafu
jsou v plné shodě s uvedenými mezinárodními
předpisy. Oproti stávajícímu stavu
se nově zavádí označení šarží,
které chrání výrobce před vyřazením
nepřiměřeného množství
výrobku z oběhu při zjištění
závady. Označení třídou jakosti
u potravin, kde je tak stanoveno prováděcím
předpisem (tj. pouze čerstvé ovoce a zelenina)
vyplývá z Nařízení Rady ES
doplňující dodatkové třídy
kvality k obvyklým kvalitativním standardům
pro určité ovoce a zeleninu č. 211/66 a jsou
v souladu s přijatými mezinárodními
standardy zemí OECD. S ohledem na charakter výrobku
a způsob použití může prováděcí
předpis stanovit pro některé druhy potravin
další údaje, kterými musí být
označeny. Toto ustanovení je v souladu s výše
citovanými předpisy a se zákonem č.
634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, ve znění
pozdějších předpisů.
K § 7
Ustanovení tohoto paragrafu je stěžejní. Zaměřuje se na ochranu zdraví spotřebitele tím, že nedovoluje uvádět do oběhu jiné než zdravotně nezávadné potraviny, chrání i jeho ekonomické zájmy vyloučením potravin klamavě označených a napodobených.
Vyloučením potravin s prošlou dobou použitelnosti
a neznámého původu je dalším
nutným mechanismem ochrany spotřebitelů.
Dále je upraveno uvádění do oběhu
potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti
a potravin použitelných k jinému než původnímu
použití, kdy předpokladem pro jejich uvedení
do oběhu je zdravotní nezávadnost. Za uvedení
do oběhu potravin s prošlou dobou minimální
trvanlivosti a potravin použitelných k jinému
než původnímu použití nese plnou
odpovědnost ten, kdo je do oběhu uvedl. Ustanovení
je plně v souladu s požadavky Směrnice Rady
ES o úřední kontrole potravin 89/397 EEC.
K § 8 11
Povinnosti podnikatelů uvádějících potraviny do oběhu jsou provázány s ustanoveními předchozího paragrafu. Současně jsou v souladu se zákonem č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů a rezolucí OSN č. 39/248 o ochraně spotřebitele.
Povinnosti podnikatelů na úseku oběhu potravin
jsou formulovány v souladu s požadavky Směrnice
Rady ES o úřední kontrole potravin 89/397
EEC (čl.1) a Směrnicí Rady ES o hygieně
potravin 93/43/EWG (čl.3, dodatek odst.2). Potraviny k
jinému než původnímu použití,
s prošlou dobou minimální trvanlivosti musí
být odděleně umístěny a zřetelně
pro spotřebitele označeny. Ustanovení řeší
i postup podnikatele při zjištění, že
do oběhu uvedl závadnou potravinu. Cílem
je maximální ochrana zájmů spotřebitele
v oblasti oběhu potravin.
K § 12
Evropská koncepce potravinového práva v širším
smyslu klade na roveň potravinám tabákové
výrobky, které přicházejí bezprostředně
do styku s organismem člověka, jsou škodlivé
a jestliže jsou i závadné mají o to
horší dopady na zdraví spotřebitele.
Záměrem úpravy je proto alespoň tlumení
dalších nepříznivých účinků
tabákových výrobků na zdraví
člověka.
K § 13
Povinnosti ukládané na přepravu potravin
a tabákových výrobků jsou nezbytným
předpokladem pro uchování jejich zdravotní
nezávadnosti a jakosti. Směrnice Rady ES o hygieně
potravin 93/43/EWG stanovuje požadavky na dopravní
prostředky včetně přepravních
obalů. Toto ustanovení postihuje celou šíři
přepravních prostředků a je v souladu
s výše uvedeným dokumentem.
K § 14
Pro zajištění účinnosti předkládaného návrhu zákona a prováděcích předpisů je nezbytný státní dozor nad jeho dodržováním. Po vzájemné shodě kontrolních orgánů a resortů, které je řídí, návrh zákona zachovává existenci stávajících kontrolních orgánů a příslušné zákony, kterými byly zřízeny upravuje přímými novelami v části druhé až šesté tak, že kontrola a výše sankcí za porušení skutkových podstat v oblasti potravin a tabákových výrobků budou prováděny pouze podle tohoto zákona.
S cílem odstraňovat duplicity v kontrole je působnost
ČOI omezena pouze na poctivost prodeje potravin a tabákových
výrobků.
K § 15
Z důvodů zachování celkové konstrukce a komplexnosti zákona jsou pokuty za porušování povinností uložených tímto zákonem součástí návrhu zákona, nikoliv zvláštních zákonů, vymezujících působnost orgánů státního dozoru. Snahou je tímto řešením předejít nezbytným legislativním úpravám v případě pozdějších změn systému kontroly nebo změny kompetencí stávajících dozorových orgánů.
Pokuty ukládají orgány státního
dozoru uvedené v § 14, a to zvýšenou sazbou
v porovnání s jejich dosavadní výší.
Výše sankcí je adekvátní se sankcemi
v potravinovém právu Evropských států.
K § 16 a 17
V souladu s legislativními pravidly a z důvodu přehlednosti
byla do těchto paragrafů soustředěna
všechna zmocnění pro Ministerstvo zemědělství
a Ministerstvo zdravotnictví, k vydání prováděcích
předpisů, které byly v návrhu zásad
zákona rozptýleny.
K § 18 22
Návrhy novel zákonů, stanovujících
působnost kontrolních orgánů jsou
výsledkem složitých vzájemných
jednání mezi těmito orgány a příslušnými
resorty. Návrhy koncepcí radikálnějších
řešení systému kontroly potravin a tabákových
výrobků byly předloženy Ministerstvem
zemědělství vládě ČR
již dříve, nebylo však o nich rozhodnuto
z důvodů rozdílných názorů
příslušných ministrů, kteří
tyto orgány řídí. Uvedené návrhy
novel odstraňují nejzávažnější
překrývání působností
dozorových orgánů.
K § 23 a 25
Další ustanovení, která upravují podmínky výroby a uvádění potravin a tabákových výrobků do oběhu a ukládají podnikatelům povinnosti, nejsou tímto zákonem dotčena.
Zákon se nedotýká rovněž řízení již zahájených před dnem jeho účinnosti.
Zákon současně obsahuje i ustanovení nezbytná pro zabezpečení kontinuity právních vztahů, založených předchozími souvisejícími zákony a tímto zákonem.
Zrušují se obecně závazné předpisy
Ministerstva zdravotnictví, které jsou vývojem
překonané a nejsou v souladu s tímto zákonem.
K § 26
Odklad účinnosti zákona u §§ 6,
7, 8 je nezbytný pro zajištění technických
podmínek k realizaci povinností stanovených
těmito paragrafy.
V Praze dne 23. července 1996
Zákon České národní rady č.
63/1986 Sb., o České zemědělské
a potravinářské inspekci se mění
a doplňuje takto:
Česká národní rada se usnesla na tomto
zákoně:
(1) Česká zemědělská a potravinářská
inspekce je orgánem státní správy
podřízeným ministerstvu zemědělství
a výživy České socialistické
republiky; člení se na ústřední
inspektorát a jemu podřízené krajské
inspektoráty.
(2) V čele České zemědělské
a potravinářské inspekce je ústřední
ředitel, kterého jmenuje, řídí
a odvolává ministr zemědělství
a výživy České socialistické
republiky. V čele krajského inspektorátu
je ředitel, kterého řídí ústřední
ředitel.
(1) Česká zemědělská a potravinářská
inspekce je orgánem státní správy
podřízeným ministerstvu zemědělství;
člení se na ústřední inspektorát
a jemu podřízené krajské inspektoráty.
(2) V čele České zemědělské
a potravinářské inspekce je ústřední
ředitel, kterého jmenuje, řídí
a odvolává ministr zemědělství.
V čele krajského inspektorátu je ředitel,
kterého řídí ústřední
ředitel.
(1) Česká zemědělská a potravinářská
inspekce kontroluje v organizacích, které vyrábějí,
nakupují, skladují, dopravují nebo prodávají
zemědělské, potravinářské,
1) kosmetické, mydlářské,
saponátové nebo tabákové výrobky,
a) zda tyto výrobky odpovídají
1. jakosti stanovené právním předpisem, technickou normou nebo jiným závazným způsobem,
2. jakostním a hmotnostním podmínkám,
za nichž byla stanovena jejich cena,
b) zda při výrobě potravinářských
[ČSN 56 0000 Základní
potravinářské názvosloví] kosmetických,
mydlářských, saponátových a
tabákových výrobků (dále jen
"potravinářské výrobky")
a při nákupu, skladování, dopravě
a prodeji zemědělských a potravinářských
výrobků se dodržují podmínky
stanovené k zabezpečení jakosti včetně
zdravotní nezávadnosti těchto výrobků,
zejména předepsané receptury, technologické
postupy, podmínky pro skladování a dopravu
a požadavky na osobní hygienu a hygienickou nezávadnost
provozů,
c) zda se nepoužívají neověřená
měřidla, pokud ověření podléhají,
nebo měřidla neodpovídající
státním nebo oborovým technickým normám
nebo jiné vadné přístroje a zařízení
ovlivňující jakost zemědělských
nebo potravinářských výrobků.
(2) Česká zemědělská a potravinářská
inspekce při své kontrolní činnosti
posuzuje také vliv obalů a jiných činitelů
na jakost zemědělských a potravinářských
výrobků.
(1) Česká zemědělská
a potravinářská inspekce kontroluje u fyzických
a právnických osob, které vyrábějí
nebo uvádějí do oběhu [§
2 písm. c) zákona č. .../... Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích a o změně
a doplnění některých souvisejících
zákonů] (dále jen "kontrolované
osoby"), zemědělské, mydlářské,
saponátové nebo tabákové výrobky
[§ 2 zákona č. 303/1993 Sb., o zrušení
státního tabákového monopolu a opatření
s tím souvisejících, ve znění
pozdějších předpisů] (dále
jen "výrobky") nebo uvádějí
potraviny [§ 2 písm. a) zákona č.
.../.... Sb., o potravinách a tabákových
výrobcích a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů]
do oběhu.
a) zda tyto výrobky a potraviny odpovídají
požadavkům stanoveným zvláštními
předpisy [Např. Zákon č. .../...
Sb., o potravinách a tabákových výrobcích,
a o změně a doplnění některých
souvisejících zákonů, Zákon
č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství,
Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele,
ve znění pozdějších předpisů,
Zákon č. 303/1993 Sb., o zrušení státního
tabákového monopolu a opatřeních s
tím souvisejících, ve znění
pozdějších předpisů, § 3
zákona č. 142/1991 Sb., o československých
technických normách, v platném znění.],
b) zda při výrobě nebo uvádění
do oběhu těchto výrobků a při
uvádění potravin do oběhu jsou dodržovány
podmínky, stanovené zvláštními
předpisy [Např. Zákon č. .../...
Sb., o potravinách a tabákových výrobcích,
a o změně a doplnění některých
souvisejících zákonů, Zákon
č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství,
Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele,
ve znění pozdějších předpisů,
Zákon č. 303/1993 Sb., o zrušení státního
tabákového monopolu a opatřeních s
tím souvisejících, ve znění
pozdějších předpisů, § 3
zákona č. 142/1991 Sb., o československých
technických normách, v platném znění.],
c) zda kontrolované osoby splnily povinnosti stanovené
zvláštními předpisy [Např.
Zákon č. .../... Sb., o potravinách a tabákových
výrobcích, a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů,
Zákon č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a
vinařství, Zákon č. 634/1992 Sb.,
o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších
předpisů, Zákon č. 303/1993 Sb., o
zrušení státního tabákového
monopolu a opatřeních s tím souvisejících,
ve znění pozdějších předpisů,
§ 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých
technických normách, v platném znění.].
(2) Ustanovení odstavce 1 platí obdobně
pro kontrolu plnění povinností výrobců
podle § 3 odst. 1 písm. f) a g) zvláštního
zákona [Zákon č. .../... Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích a o změně
a doplnění některých souvisejících
zákonů] a pro kontrolu plnění
povinností výrobců vína. Pro kontrolu
plnění ostatních povinností výrobců
potravin podle § 3 odst. 1 zvláštního
zákona [Zákon č. .../... Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích a o změně
a doplnění některých souvisejících
zákonů] platí ustanovení odstavce
1 s tím, že Česká zemědělská
a potravinářská inspekce provádí
kontrolu jen v případě, že byly zjištěny
nedostatky potraviny při jejím uvádění
do oběhu.
(1) Česká zemědělská a potravinářská
inspekce
a) zjišťuje v kontrolovaných organizacích
nedostatky, jejich příčiny a osoby odpovědné
za jejich vznik nebo trvání; podle povahy věci
zjišťuje příčiny nedostatků
a osoby odpovědné za vznik nebo trvání
těchto nedostatků i u orgánů, které
řídí kontrolované organizace (dále
jen "nadřízené orgány"),
b) vyžaduje odstranění zjištěných
nedostatků, jejich příčin a škodlivých
následků a ukládá, popřípadě
navrhuje opatření k jejich odstranění;
při zjištění hrubých nedostatků
nebo nedostatků, jejichž odstranění
není možné v rámci působnosti
kontrolované organizace, vyžaduje zjednání
nápravy nadřízeným orgánem,
c) zabezpečuje a provádí systematickou
kontrolu plnění opatření k odstranění
zjištěných nedostatků a jejich příčin,
d) zobecňuje poznatky z výkonu kontroly, seznamuje
s nimi nadřízené orgány a doporučuje
jim opatření ke zlepšení péče
o jakost zemědělských a potravinářských
výrobků,
e) předchází vzniku nedostatků,
zejména včasným odhalováním
jejich příčin výchovným působením
a zveřejňováním výsledků
kontrol,
f) provádí k ověření jakosti
zemědělských a potravinářských
výrobků rozbory jejich vzorků a na jejich
základě vydává posudky a osvědčení
o jakosti těchto výrobků, které jsou
závazné pro zúčastněné
organizace a občany a pro orgány státní
správy,
g) ukládá sankční a jiná
opatření podle tohoto zákona.
(2) Česká zemědělská a potravinářská
inspekce při zjišťování příčin
nedostatků provádí potřebná
šetření také v ostatních organizacích
ovlivňujících jakost zemědělských
nebo potravinářských výrobků.
Česká zemědělská a potravinářská
inspekce
a) zjišťuje u kontrolovaných osob nedostatky,
vzniklé při výrobě a uvádění
výrobků do oběhu,
b) vyžaduje odstranění zjištěných
nedostatků a ukládá, popřípadě
navrhuje opatření k jejich odstranění,
c) provádí kontrolu plnění opatření
k odstranění zjištěných nedostatků,
d) zajišťuje provedení rozborů výrobků
uvedených v § 2 a na jejich základě
zejména vydává závazné posudky
a osvědčení,
e) ukládá pokuty a opatření
podle tohoto zákona a zvláštních zákonů
[Např. Zákon č. .../... Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích, a o změně
a doplnění některých souvisejících
zákonů, Zákon č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví
a vinařství, Zákon č. 634/1992 Sb.,
o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších
předpisů, Zákon č. 303/1993 Sb., o
zrušení státního tabákového
monopolu a opatřeních s tím souvisejících,
ve znění pozdějších předpisů,
§ 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých
technických normách, v platném znění.].
(1) Pracovníci České zemědělské
a potravinářské inspekce pověření
plněním jejích kontrolních úkolů
(dále jen "inspektoři") jsou při
kontrole oprávněni
a) vstupovat do prostorů kontrolovaných organizací
a nadřízených orgánů a do prostorů
organizací uvedených v § 3 odst. 2,
b) požadovat od příslušných
pracovníků kontrolovaných organizací,
nadřízených orgánů a od příslušných
pracovníků organizací uvedených v
§ 3 odst. 2 potřebné doklady, údaje
a písemná nebo ústní vysvětlení,
c) odebírat na náklad kontrolovaných organizací
potřebné vzorky zemědělských
a potravinářských výrobků k
posouzení jejich jakosti a používat na náklad
těchto organizací zařízení
jejich technické kontroly,
d) požadovat od příslušných
vedoucích pracovníků kontrolovaných
organizací, popřípadě nadřízených
orgánů, aby ve stanovené lhůtě
odstranili zjištěné nedostatky, jejich příčiny
a škodlivé následky, nebo aby k jejich odstranění
neprodleně provedli nezbytná opatření
a podali o nich a o jejich výsledcích ve stanovené
lhůtě zprávu České zemědělské
a potravinářské inspekci.
(2) Při plnění úkolů podle
tohoto zákona se inspektoři prokazují průkazy
České zemědělské a potravinářské
inspekce.
(1) Zaměstnanci České zemědělské
a potravinářské inspekce pověření
plněním jejich kontrolních úkolů
(dále jen "inspektoři") jsou mimo práv
a povinností stanovených zvláštními
předpisy [Zákon č. .../... Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích a o změně
a doplnění některých souvisejících
zákonů] při
kontrole oprávněni:
a) odebírat u kontrolovaných osob vzorky výrobků ke zjištění zda tyto výrobky odpovídají požadavkům stanoveným zvláštními předpisy [Např. Zákon č. .../... Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, Zákon č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství, Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, Zákon č. 303/1993 Sb., o zrušení státního tabákového monopolu a opatřeních s tím souvisejících, ve znění pozdějších předpisů, § 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých technických normách, v platném znění.].
b) požadovat od kontrolovaných osob, aby odstranily
zjištěné nedostatky, nebo aby k jejich odstranění
neprodleně provedly nezbytná opatření.
(2) Za odebrané kontrolní vzorky se kontrolované
osobě poskytne náhrada ve výši ceny,
za kterou kontrolovaná osoba výrobek prodává.
Náhrada se neposkytne, jdeli o výrobek, který
nesplňuje požadavky stanovené zvláštními
předpisy [Např. Zákon
č. .../... Sb., o potravinách a tabákových
výrobcích, a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů,
Zákon č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a
vinařství, Zákon č. 634/1992 Sb.,
o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších
předpisů, Zákon č. 303/1993 Sb., o
zrušení státního tabákového
monopolu a opatřeních s tím souvisejících,
ve znění pozdějších předpisů,
§ 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých
technických normách, v platném znění.]
nebo jestliže se jí kontrolovaná
osoba vzdá.
(3) Při plnění svých povinností
se inspektoři prokazují průkazy České
zemědělské a potravinářské
inspekce.
(1) Ústřední ředitel a ředitelé
krajských inspektorátů jsou při plnění
úkolů podle tohoto zákona oprávněni
přibírat k účasti na kontrole odborné
pracovníky jiných orgánů a organizací,
jeli to odůvodněno zvláštní
povahou kontrolované činnosti, a požadovat
jejich uvolnění nejdéle na deset pracovních
dnů v roce. Účast těchto pracovníků
na kontrole se považuje za činnost v obecném
zájmu [§ 124 odst. 1 zákoníku
práce]; uvolňující orgán nebo
organizace jsou povinny poskytovat jim náhradu mzdy. O
podmínkách účasti na kontrole se ústřední
ředitel nebo ředitel krajského inspektorátu
s příslušným orgánem nebo organizací
předem dohodne.
(2) Odborní pracovníci přibraní
k účasti na kontrole mají práva
a povinnosti podle tohoto zákona v rozsahu pověření
daného jim Českou zemědělskou a potravinářskou
inspekcí. Tímto pověřením se
prokazují při plnění svých
úkolů.