PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1997

II. volební období

57

Vládní návrh

ze dne ..............1997

kterým se předkládá Poslanecké snmovně Parlamnetu České republikyk vyslovení souhlasu Rámcová dohoda mezi vládou České republůiky na Evropskou komisí o účasti České republiky na programu pomoci Evropského společenství podepsaná dne 12. března 1996 v Praze a dne 12. července v Bruselu.

Vláda České republiky, jednajíce jménem České republiky (dále jen Česká republika) na jedné strasně, a Komise Evropskýck společenství (dále jen KOMISE) jednějíce za Evropské spollečmství (dále jen SPOLEČENSTVÍ) a jeho jménem

na straně druhé,

dále jen "Smluvné strany",

přičemž podle Nařízení Rady Evropského společenství č. 3906/89 z 18, prosince 1989 naposledy zmněné a doplněné Nařízením č. 1366/95 ze 12. června 1995 (dále jen Nařízení) je Česká republika oprávněna být PŘÍJEMCEM programu pomoci SPOLEČENSTVÍ PHARE,

vytvářejíce tímto technický, právní a administrastivní rámec k realizaci OPATŘENÍ financovanáých v České republice podle prograju pomici SPOLEČENSTVÍ,

SE DOHODLY NA NÁSLEDUJÍCÍM:

Článek 1

K prohloubení spolupráce mezi Smluvními stranami a s cílem podpořit proces hospodářské a společenské formy a rozvoje v České republice se Smluvní strany dohodly na zavední OPATŘENÍ na poli finančnímn a technickém a o jiných firmách spolkupráce vymezené uvedeným Nařízením. Tato opatření budou fiancována a realizována v technickém, právním a administrativním rámci vymezeném toutot dohodou. Specifické podrobnosti každého OPATŘENÍ (nebo souboru OPATŘENÍ) budou stanoveny v memorandu přijatmé oběma Smluvními stranami (dále jen Finanční memorandum), jehož vzor je uveden v Dodatku C.

Česká republika přijme všechna nezbyxtná optření v zájmu náležité realizace všch OPATŘENÍ.

Článek 2

Kažedé OPATŘENÍ, financované v rámci této Dohody, bude realizováno v souladu se Všeobecnými podmínkami, uvedenými v Dodatk A, který se považuje za nedílnou součást každého Finančího memoranda. V případě potřeby může při realizaci OPATŘENÍ Fianačníé memorandum měnit nebo doplňovat Všeobecné podmínky.

Článek 3

V záležitostech vztashujích se k OPATŘENÍM fiancovaným v rámci této Dohody, bude KOMISI v České republice zastupovat její Delegatura v Praze, která bude jménem KOMISE zajišťovat realizaci OPATŘENÍ v souladu s platnou finanční a technickou metodikou.

Článek 4

Se souhlasem obou Smluvních stran může KOMISE delegovat odpovědnosat za realizaci opatření zcela nebo z čísti na třetí stranu, stát nebo zplnomocněnce.

V takovém případě musí být mezi KOMISÍ a třetí stranou, státem nebo zplnomocněncem uzavřena taková dohoda určující pravidla a podmínky této delegace. Tato dohoda ke své platnosti vyžaduje předchozí souhlas vlády České republiky.

Článek 5

Jakékoli spory týkající se této dohody, které bude možno uspořádat jednáním, budou řešeny v rozhodčím řízení ve smyslu Dodatku B.

Článek 6

tato dohoda je vyhotovena v anglickém jazyce ve dvou půvopdních exemplářích.

Článek 7

Tato dohoda vstoupí vplatnost a nahradí dohodu uzavřenou s Českou a Slovesnkou Federatovní Republikou dnem, kdy smuvní strany budou vzájemně infoirmovat o jejím schválení v souladu s existujícími vnitřními právními normami nebo postupy každé ze Stran. Tato dohoda bude platit po neurčitou dobu, nebude-li ukončena písenou výpovědí předanou jednou ze Smluvních stran druhé Smluvní straně.

Po skončení platnosti této Dohody budou všechna rozpracovaná OPATŘENÍ dokončena v souladu s podmínkami příslušného Finančního memoranda a se zde uvedneými Všeobecnými podmínkami.

Článek 8

Ustanovení této Dohgody platí rovněž pro technickou spolupráci a jiné činnosti, dohodnuté mezi Smluvními stranami, které svou povahou nespadají pod konkrétní memorandum finacované v rármci příslušného programu pomoci PHARE na žádost vlády České republiky.

Ustanovení této Dohody se rovněž vztahují na OPTŘENÍ původně dohodnutá s Československem, která byla rozdělena mezi nástupnické státy a potvrzena "dodatkem" anebo byla a jsou předmětem Finančního memoranda uzavřeného mezi Smluvními stranami.

Dodatky se považují za nedílnou součást této Dohody.

V Praze dne 12. března roku 1996.

V Bruselu dne 12. července roku 1996

Karel Dyba

Hans van den Broek

Za vládu České republiky

Za Společenství

V těchto Všeobecných podmínkách se "PŘÍJEMCEM" rozumí vláda České republiky.

Závazek SPOLEČENSTVÍ (dále je Grant ES) jehož objem je stanoven ve Finačním memorandu, stanoví rámec, ve kterém budou realizovány závazky a pltby prostřednictvím řádně schválených smluv a rozpočtů.

Všechny výdaje přesahující Grant ES ponese PŘÍJEMCE.

Pokud realizace OPATŘENÍ závisí na plnění finančních závazků z vlastních rezerv PŘÍJEMCE nebo z jiných zdrojových fondů, bude Grant ES k dispozici až poté, kdy budou v souladu s Finačním memorandem k dispozici finanční závazky PŘÍJEMCE resp. jiné zdrojové fondy.

Podle ustanovení Finačního memoranda jsou platné pouze kontrakty uzavřené před uplynutím doby platnosti Finačního memoranda. Úhrady na základě těchto kontraktů lze provádět nejdéle do 12 měsíců po uplynutí lhůty platnosti Finančního memoranda. Jakékoli výjimečné prodloužení této 12-ti měsíční lhůty musí být schváleno KOMISÍ.

Žádosti o financování předkoládá PŘÍJJEMCE Delegatuře KOMISE ve formě Pracovního programu v souladu s rozpisem stanoveným Finačním memorandem a v rámci Grantu ES. Pokud o to KOMISE požádá, musí být na podporu žádosti o financování předložena průkazná dokumentace, vztahující se k platbám, provedeným v souvislosti s OPATŘENÍM.

Určité kontrakty zahrnuté do OPATŘENÍ, a v něm uvedené, však mohou umožňovat přímé platby KOMISÍ kontrahentům. Každý kontrakt musí stanovit periodicitu a termíny takových plateb, jakož i předkládáním průkazné dokumentace.

Pokud jde o část programu realizovanou PŘÍJEMCEM, nejpozději 9 měsíců před skončením platnosti Finančního memoranda předloží Prováděcí orgán KOMISI ke schválení Pracovní program obsahující mimo jiné kontrakty, které mají být uzavřeny k realizaci programu. Pracovní program by měl obsahovat návrhy na využití čistých úroků z bankovních kont otevřených při realizaci programu za předpokladu, že celý Grant ES již byl dříve předán.

Pokud Finanční memorandum nestanoví jinak, nesmí první splátka poskytnutá PŘÍJEMCI s cílem usnadnit zahájení OPATŘENÍ realizovaného na základě připracvených rozpočtů, překročit 20% rozpočtu schváleného KOMISÍ. Ostatní splátky budou prováděny na žádost PŘÍJEMCE za stejných podmínek, jaké jsou uvedeny v odstavci 2 shora.

KAPITOLA II - ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

ČLÁNEK 4 - OBECNÁ USTANOVENÍ

Postup, který platí pro uzavírání kontraktů na práce, dodávky zboží a smlouvy o technické spolupráci, stanoví Finanční memorandum při dodržení dále uvedených zásad.

ČLÁNEK 5 - PODMÍNKY ÚČASTI

 

1. S výjimkou podmínek stanovených v článku 6 přijmou PŘÍJEMCE a KOMISE nezbytná opatření k zajištění

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP