Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

90/3

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů (tisk 90)

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení ústavně právního výboru č. 23 ze dne 22. ledna 1997 (tisk 90/1)

1. V čl. I vložit nové body 2 až 5 těchto znění:

"2. § 266 odst. 1 zní:

"(1) Proti pravomocnému rozhodnutí soudu, jímž byl porušen zákon nebo které bylo učiněno na podkladě vadného postupu řízení, jakož i proti takovému rozhodnutí státního zástupce a vyšetřovatele, může ministr spravedlnosti nebo nejvyšší státní zástupce podat u Nejvyššího soudu stížnost pro porušení zákona.".

3. V § 266 odst. 6 větě první se za slova "Ministr spravedlnosti" vkládají tato slova: "nebo nejvyšší státní zástupce".

4. V § 272 se za slova "ministr spravedlnosti" vkládají tato slova: "nebo nejvyšší státní zástupce".

5. V § 275 odst. 4 větě první se za slova "Ministr spravedlnosti" vládají tato slova:"nebo nejvyšší státní zástupce".".

Dosavadní body 2 až 4 označit jako body 6 až 8.

2. V čl. I dosavadní bod 5 vypustit.

B. Pozměňovací návrhy poslance Jiřího Nováka

Účinnost zákona stanovit dnem 1. srpna 1997.

C. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení ústavně právního výboru č. 42 ze dne 30. dubna 1997 (tisk 90/2)

1. Za § 350a trestního řádu vložit nové § 350b až 350f, které včetně nadpisu nad § 350b znějí:

"Výkon trestu vyhoštění

§ 350b

(1) Jakmile nabyde právní moci rozsudek, kterým byl uložen trest vyhoštění, předseda senátu zašle nařízení výkonu trestu Policii České republiky a vyzve zároveň odsouzeného, aby z České republiky neprodleně vycestoval.

(2) Nehrozí-li obava, že odsouzený, který je na svobodě, se bude skrývat nebo jinak mařit výkon trestu vyhoštění, může mu předseda senátu poskytnout přiměřenou lhůtu k obstarání jeho záležitostí. Tato lhůta nesmí být delší než jeden měsíc ode dne, kdy rozsudek nabyl právní moci.

(3) Lhůtu uvedenou v odstavci 2 může předseda senátu na žádost odsouzeného i opakovaně prodloužit, nejdéle však na 180 dnů ode dne, kdy rozsudek nabyl právní moci, jestliže odsouzený prokáže, že učinil všechny úkony potřebné k obstarání cestovních dokladů a dalších náležitostí potřebných k vycestování, avšak dosud nemůže z České republiky vycestovat.

§ 350c

Vyhošťovací vazba

(1) Hrozí-li obava, že odsouzený se bude skrývat nebo jinak mařit výkon trestu vyhoštění, může předseda senátu rozhodnout o vzetí odsouzeného do vyhošťovací vazby, nerozhodne-li o jejím nahrazení zárukou, slibem nebo peněžitou zárukou.

(2) Nevyplývá-li z odstavce 1 jinak, na nařízení o vyhošťovací vazbě a jejím nahrazení zárukou, slibem nebo peněžitou zárukou se užijí ustanovení hlavy čtvrté oddílu prvního.

(3) Byl-li odsouzený vzat podle odstavce 1 do vyhošťovací vazby, požádá předseda senátu, pokud je to třeba, o zajištění cestovních dokladů potřebných k výkonu trestu vyhoštění Policií České republiky.

§ 350d

Jestliže se na odsouzeném, kterému byl pravomocně uložen trest vyhoštění, vykonává trest odnětí svobody, vyrozumí předseda senátu o nařízení výkonu trestu vyhoštění též příslušnou věznici. Policii České republiky v nařízení výkonu trestu podle § 350b odst. 1 zároveň požádá, pokud je to třeba, o zajištění cestovních dokladů potřebných k výkonu trestu vyhoštění tak, aby tento trest bezprostředně navazoval na výkon trestu odnětí svobody.

§ 350e

Jestliže soud rozhodne o upuštění od výkonu trestu odnětí svobody nebo jeho zbytku, o podmíněném propuštění z výkonu trestu odnětí svobody nebo o účasti na amnestii, jíž se promíjí zbytek trestu odnětí svobody u odsouzeného, kterému byl uložen trest vyhoštění, vyrozumí ihned bez ohledu na právní moc takového rozhodnutí soud příslušný k výkonu trestu vyhoštění a Policii České republiky; stejně postupuje Ministerstvo spravedlnosti v případě, že o upuštění od výkonu trestu odnětí svobody nebo jeho zbytku rozhodl ministr spravedlnosti.

§ 350 f

Jestliže v době, kdy soud přistoupí k nařízení výkonu trestu vyhoštění, se odsouzený již na území České republiky nenachází, předseda senátu zašle nařízení výkonu trestu Policii České republiky a další úkony neprovádí.".

2. Ústavně právní výbor revokoval své usnesení č. 23 ze dne 22. ledna 1997, že účinnost zákona bude stanovena od 1. července 1997, a navrhl stanovit účinnost od 1. října 1997.

V Praze dne 14. května 1997

JUDr. Libor Novák

zpravodaj ústavně právního výboru

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP