PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
Poslanecká sněmovna
1997
II. volební období
-------------------------------------------------


113/1


 

S t a n o v i s k o

vlády k zdravotně pojistném plánu na rok 1997

Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

 

předložené dopisem předsedy vlády Václava Klause ze dne 3. ledna 1997 (čj. 3351/97 - OVA)

 

 

Záměrem zdravotně pojistného plánu na rok 1997 Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky (dále jen "Všeobecná zdravotní pojišťovna") je dosáhnout přebytku v hospodaření. Přebytek bilance se navrhuje využít k vypořádání záporného salda závazků a pohledávek z let 1994 až 1996. Tento záměr Všeobecné zdravotní pojišťovny sebou nese určitá rizika, a proto Všeobecná zdravotní pojišťovna nestanovuje pevně výši hodnoty bodu na celý rok 1997. Výše hodnoty bodu bude vyhlašována se čtvrtletní periodou, a to s ohledem na vývoj finanční bilance za předcházející období.

Ve výdajích Všeobecné zdravotní pojišťovny se promítají očekávané úspory z akce FREKVENCE, úspory v oblasti předepisování léčiv na lékařský předpis a úspory vyplývající z nových typů smluvních vztahů. Všeobecná zdravotní pojišťovna předpokládá v průběhu roku 1997 zavedení nového způsobu financování nemocnic. Všeobecná zdravotní pojišťovna předpokládá výdaje na vlastní režii ve výši 3,62 % z příjmů po přerozdělení.

Všeobecná zdravotní pojišťovna má celorepublikovou působnost a vyvíjí činnost prostřednictvím 78 okresních pojišťoven a dalších 137 úřadoven. Síť smluvních zdravotnických zařízení je členěna podle okresů a Všeobecná zdravotní pojišťovna předpokládá účelnou redukci sítě jak některých ambulantních, tak i některých lůžkových zdravotnických zařízení.

Při vědomí všech okolností a případných rizik a náročnosti cesty k dosažení záměrů v roce 1997 je zdravotně pojistný plán Všeobecné zdravotní pojišťovny na rok 1997 v základních ekonomických ukazatelích i věcných cílech, zejména ve smluvní politice vůči zdravotnickým zařízením, vyváženým dokumentem. Proto vláda souhlasí se základními záměry Všeobecné zdravotní pojišťovny obsaženými ve zdravotně pojistném plánu na rok 1997 a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky zdravotně pojistný plán Všeobecné zdravotní pojišťovny na rok 1997  s c h v á l i t .

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP